Secția de Pediatrie este aerisită • Răcelile de sezon nu creează încă mari probleme, la Spitalul Județean

0
14

Sezonul rece nu pune mari probleme celei mai mari unități spitalicești din județ, unde numărul micuților pacienți internați încă nu este unul îngrijorător.
Astfel, în momentul de față, Secția de Pediatrie este aerisită. Pe de altă parte însă, se observă o schimbare în afecțiunile cu care copiii ajung la spital, în sezonul rece. Dacă în ultimii ani, predominau afecțiunile respiratorii, se pare că de la pandemie încoace, a început să crească și numărul afecțiunilor digestive, mai puțin întâlnite în lunile de toamnă și iarnă.
„În ultimii trei ani, ciclicitatea epidemiologică specifică specialității pediatrie s-a schimbat. Ciclicitatea se referă la faptul că, din septembrie până în aprilie, predomină infecțiile respiratorii, iar din aprilie până în septembrie predomină infecțiile digestive. Avem exemplul concret al anului acesta, când am avut mai multe cazuri decât ne-am fi așteptat de pneumonii, într-un sezon cald și chiar a fost o vară caldă. Această schimbare o vedem de la începutul pandemiei. În sezonul rece avem răceli multe, dar și boli diareice acute, mai multe decât aveam înainte. În momentul de față secția de pediatrie este aerisită și generoasă cu capacitatea de internare, sub rezerva că dacă va urma un boom epidemic, în care o să fie foarte multe cazuri, evident că lucrurile se vor mai aglomera” – a declarat dr. Lucian Bogdan, director medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
În același timp însă, multe dintre virozele respiratorii nu necesită internare și sunt gestionate cu succes de medicii de familie. De asemenea, și mămicile sunt mai dispuse să-și asume un tratament al micuților acasă, în loc să se interneze în spital.
„Pe de altă parte, multe din infecțiile respiratorii curente nu au indicație de internare. A scăzut numărul de copii internați pentru lucruri care se pot trata la domiciliu, în colaborare cu colegii noștri medici de familie, care își urmăresc destul de bine cazurile pediatrice în cabinetele lor. Mamele uneori sunt mai dispuse să-și asume un tratament la domiciliu față de înainte” – a precizat dr. Lucian Bogdan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.