Bani de la Ministerul Culturii pentru două muzee din Maramureş

0
348

Două muzee din Maramureş figurează printre cele 10 instituţii de cultură din ţară care vor beneficia de finanţare pentru conservarea și promovarea patrimoniului vernacular al județului Maramureș. Este vorba despre Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare şi Muzeul Maramureşan din Sighetu Marmaţiei.

Marți, 5 noiembrie, la sediul Ministerului Culturii, a avut loc semnarea contractelor de finanțare nerambursabilă pentru acțiunea tematică „Mu­zee în aer liber – Monumente de Arhitectură Vernaculară”, program de finanțare deschis din fondul Timbrul Monumentelor Istorice.
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a primit finanţare pentru două contracte, unul pe Subprogramul “Restaurare” în valoare de 5.906.480 lei cu durată de implementare 3 ani și unul pe Subprogramul “Punere în valoare – interpretare și prezentare – a monumentelor etnografice”, în valoare de 249.940 lei -durată de implementare 1 an, valori la care se adaugă cofinanțarea de 10%, care va fi asigurată din bugetul Consiliului Județean Maramureș. „A fost un efort mare de a pregăti toată documentația pentru depunerea proiectelor într-un timp foarte scurt, dar ne bucurăm că am reușit”, a declarat managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Monica Mare.
Şi Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmaţiei a făcut un pas uriaş în direcția conservării patrimoniului cultural. Muzeul din Sighetu Marmaţiei va primi bani pentru două contracte, unul pe Subprogramul “Restaurare” în valoare de 3.849.573 lei și unul pe Subprogramul “Punere în valoare – interpretare și prezentare – a monumentelor etnografice”, în valoare de 275.000 lei, ambele proiecte cu asigurarea cofinanțării de 10%. „Acest demers nu este doar despre protejarea istoriei noastre arhitecturale, ci şi despre celebrarea ei ca element definitoriu al valorilor noastre. Aceste proiecte vor stabiliza pentru următoarele generaţii coordonatele identitare ale acestor locuri şi a oamenilor lor. Va vorbi despre cine suntem azi nu doar uitându-ne la trecut, ci uitându-ne la trecut cu bucurie și înțelegere”, a punctat managerul Muzeului Maramureşan, Mirela Barz.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.