Activitatea O.M.D. Maramureș a dus la creșterea atractivității turistice a județului

0
23

Prima Organizație de Management al Destinației (O.M.D.) din România, acreditată la nivel județean, O.M.D. Maramureș, funcționează ca un parteneriat public-privat, rezultat din colaborarea dintre autorități și operatori și patronate din turism, alături de asociații și organizații, instituții de învățământ și alte entități preocupate de: promovarea, managementul și stimularea competitivității destinației turistice Maramureș, sprijinirea comunităților locale în vederea creșterii vizibilității și implicit a numărului de vizitatori ș.a.
Unul din primele proiecte la care și-a adus contribuția decisiv a fost „Strategia sectorială – Dezvoltarea și Promovarea Turismului în Maramureș 2021-2027”, aprobată de către Consiliul Județean Maramureș în februarie 2023 și a cărei implementare a demarat imediat.
Au urmat:
– încheierea Protocolului de Colaborare cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în scopul desfășurării unor acțiuni de promovare reciprocă și integrală pentru îmbunătățirea imaginii și creșterea notorie­tă­ții Maramureșului ca destinație turistică.
– contribuții și consultanță pentru articole de presă scrise de către jurnaliști de la publicații internaționale („Washing­ton Post”, „Le Figaro” ș.a.), naționale și maramureșene,
– organizarea sau participarea la filmări realizate de către televiziunile românești și străine (posturi poloneze, franceze, italiene, chineze, ș.a.), colaborarea cu realizatorul britanic Charlie Ottley în vederea realizării unui documentar despre Maramureș pentru Netflix și BBC etc.,
– realizarea ori co-realizarea unor festivaluri de mare impact: „Forza Zu” (care a adus cel mai mare număr de participanți înregistrat vreodată la un festival în Maramureș), „Crăciun în Maramureș”, „Hora la Prislop”, a numeroase evenimente turistice, culturale sau gastronomice desfășurate la Muzeul Satului din Baia Mare, dar și la: Berbești, Breb, Rogoz, Ocna Șugatag, Repedea, Bistra, Budești, Petrova, Băiuț ș.a., aducerea în Maramureș a celebrului Cor Național „Madrigal” – unul din principalii ambasadori culturali ai României peste hotare,
– participări la târgurile internaționale de turism de la București, Tel Aviv, Paris, Londra, Barcelona, Milano, Varșovia, Chișinău, Berlin, Shanghai, dar și la „Romanian weekend at the Wharf” din Washington DC, SUA, cu intervenții pe scenă, prezentări la stand, interviuri, întâlniri cu influenceri etc.,
– publicarea de materiale de promovare în limbile română, engleză, franceză ori germană și realizarea, respectiv pregătirea pentru tipar, a „Hărții turistice a județului Maramureș”,
– documentarea și pregătirea complexei rute turistice internaționale „Haiducul Pintea Viteazul”,
– organizarea de tururi în regiune pentru profesioniștii care ajută la promovarea Maramureșului,
– activitate continuă de mediatizare a Maramureșului pe social media, forumuri de călătorie ș.a.,
– realizări de parteneriate cu instituții precum Societatea Națională de Crucea Roșie, Salvamont Maramureș ș.a., certificarea Organizației de către ANAT – o premieră în România etc.,
– înființarea unui magazin online dedicat producătorilor locali și meșterilor populari,
– multiple documentări pe teren, culegeri de date, întocmiri de serii statistice, întâlniri și traininguri cu stakeholderii locali precum și multe alte acțiuni.
Minusurile existente au început să fie recuperate în ultima perioadă. „S-a lucrat pe multiple paliere la partea de promovare, dovedindu-se că acțiunile noastre au contribuit la îmbunătățirea ratingului și a vizibilității Maramureșului, cuantificate faptic prin sporirea numărului de vizitatori”, a declarat Paul Habina, directorul executiv al O.M.D. Maramureș.

Cifrele vorbesc de la sine

Mai buna promovare a județului Maramureș este dovedită foarte transparent de datele statistice.
Dacă anul precedent, 2023, a adus deja depășirea recordului istoric la capitolul sosiri, niciodată în istoria Maramureșului nefiind înregistrați mai mulți turiști ca atunci (298.238 persoane), anul 2024 promite că va fi încă și mai bun.
Astfel, conform ultimelor date oficiale I.N.S.S.E. disponibile, în perioada ianuarie-august 2024, numărul turiștilor sosiți în Maramureș a urcat la 216.970 persoane, față de 191.251 persoane pentru perioada similară a anului trecut. Este vorba despre o creștere de 13,4%, în vreme ce la nivel național, dinamica sosirilor pentru aceeași perioadă a fost de doar 4,8%.
La înnoptări creșterea a fost încă și mai impresionantă. Dacă anul 2023 a însemnat un record istoric absolut pentru Maramureș (cu 540.925 nopți de cazare), în 2024 se preconizează depășirea acestui jalon.
Concret, în primele 8 luni ale lui 2023 s-au înregistrat 347.060 nopți de cazare, însă în același interval din 2024 s-au raportat 404.173 nopți, adică o creștere de 16,5%, în vreme ce la nivel național, pentru perioada menționată dinamica a fost de numai 4,1%.
Dacă unii agenți economici nu au perceput aceste evoluții, trebuie știut că numărul unităților de cazare autorizate în județul Maramureș de către Ministerul Turismului a cunoscut în ultimii ani o adevărată explozie, mult mai accentuată decât în restul României.
Mai precis, numărul unităților de cazare maramureșene a crescut de la 888 în octombrie 2022, la 1.187 în septembrie 2024.
Așadar, turiștii ajunși în județul nostru, deși tot mai numeroși pe zi ce trece, se dispersează către tot mai multe unități de cazare, a căror dinamică de creștere este probabil cea mai ridicată din țară: 33,7% în doar 23 de luni.
Toate aceste rezultate se datorează muncii desfășurate de către O.M.D. Maramureș, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și în parteneriat cu operatorii din industria județeană a ospitalității.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.