Studiu • 7 din 10 elevi susțin că au fost victimele unei forme de violență

0
9

Șapte din zece elevi spun că au fost victime ale oricărei forme de violență, indiferent de context, la școală, pe drumul casă-școală sau în mediul online, iar un coleg de clasă este agresorul pentru 50% dintre elevi. În același timp, aproximativ 95% dintre elevii care au comis acte de violență au fost, la rândul lor, victime ale violenței școlare, conform studiului „Siguranța în Școală”, inițiat de Ministerul Educației și Inspectoratul General al Poliției Române.
Studiul a fost făcut pe două eșantioane reprezentative la nivel național pentru unitățile de învățământ gimnazial, respectiv licee și școli profesionale, scriu autorii lui. Au fost 537 de unități de învățământ participante, iar numărul chestionarelor valide a fost: 10.776 ale elevilor, 6.657 ale profesorilor și 12.209 ale părinților.
Datele colectate de la elevi arată că ei identifică masiv forme de agresiune verbală în mediul școlar, nesemnalate de celelalte două categorii – profesori și părinți. De exemplu, mai mult de jumătate dintre copiii care au participat la studiu reclamă faptul că elevii din clasa lor vorbesc în timpul orelor(54,4%) și înjură, folosesc expresii urâte, jignitoare (52,5%) în mod frecvent (des sau foarte des).
Aproximativ 30% dintre elevi au raportat că între colegii de clasă sunt frecvente gesturile și comentariile obscene sau deranjante, adică devin agresiuni, iar un sfert dintre ei consideră că umilințele, hărțuirea (bullyingul) și certurile violente între colegi sunt comune, arată cercetătorii în raport. Unul din cinci elevi apreciază că amenințările, incitarea la ură, discriminare sau violență sunt situații frecvente în clasa lor.
Violența fizică are o prevalență mai redusă în școlile din România comparativ cu cea verbală sau psihologică, dar rămâne totuși un fenomen răspândit, spun autorii: peste un sfert dintre elevi (27,8%) declară că sunt frecvente incidentele în care colegii se lovesc, împing sau aruncă cu obiecte.
Fumatul în incinta școlii este remarcat de un sfert (26%) dintre elevi ca fiind frecvent în rândul colegilor. În studiu, 4% dintre respodenți declară că se întâmplă frecvent ca elevii din clasa lor să consume droguri sau alcool în incinta școlii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.