Programe noi de studii universitare de licență: Educație timpurie și Pedagogia învățământului primar

0
7

Ministerul Educației a lansat în consultare publică metodologiile privind înființarea și organizarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie” și „Pedagogia învățământului primar”. Cele două programe de studii universitare de licență vor asigura formarea competențelor necesare cadrelor didactice pentru dezvoltarea intelectuală, socială, fizică și emoțională a copiilor.
În complementaritate cu disciplinele consacrate, viitorii profesori pentru educație timpurie vor studia: Neuroștiința educației; Joc și învățare în copilăria timpurie; Dezvoltarea limbajului, a comunicării, a premiselor citirii și scrierii la copilul mic; Comunicarea și colaborarea cu familia
„Programul de studii universitare de licență «Educație timpurie» este programul de studii organizat în vederea accesului absolvenților la o carieră didactică în învățământul preuniversitar și certifică competențele didactice corespunzătoare funcției didactice de profesor pentru educație timpurie. Specializarea „Educație timpurie” pregătește resursa umană pentru o carieră didactică în educația timpurie, formată din învățământul antepreșcolar – pentru copii antepreșcolari cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani și pentru preșcolar – copiilor preșcolari cu vârste între 3 și 6 ani. Programul de studii universitare de licență «Educație timpurie» asigură competențele didactice necesare pentru dezvoltarea cognitivă, socială, fizică și emoțională a copiilor care au vârsta până la nivelul învățământului primar”, se precizează în proiect.
Programul de studii universitare de licență «Pedagogia învăță­mântului primar» este programul organizat în vederea accesului absolvenților la o carieră didactică în învă­ță­mântul preuniversitar și certifică competențele didactice corespunzătoare funcției didactice de profesor pentru învățământ primar. „Programul de studii universitare de licență Pedagogia învă­ță­mântului primar oferă calificare, pregătind resursa umană pentru cariera didactică aferentă învățământului primar, respectiv învățământul obligatoriu cu durata de 5 ani, care cuprinde clasa pregătitoare și clasele I – IV”, se menționează în proiectul aflat în consultare publică.
De asemenea, în complementaritate cu disciplinele consacrate, viitorii profesori pentru învățământ primar vor studia: Educație ȘTIAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică); Pedagogie digitală. Medii virtuale de învățare; Managementul clasei și dezvoltarea abilităților socio-emoționale; Management personal, reflexivitate și dezvoltare continuă în profesia didactică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.