A apărut Cronica satului Desești, nr. 18, octombrie 2024

0
9

Miroase a cerneală recentul număr – 18 – al revistei “Cronica satului Desești”, editat de Asociația Culturală “Nichita Stănescu” și Parohia Ortodoxă Desești, supliment al revistei culturale “Nord Literar”. Cu articole care ilustrează 45 de ani de poezie la Desești, 20 de ani de artă și solidaritate, lumini și umbre din viața comunității, împliniri și neputințe, tradiție și credință sub streașina Bisericii monument UNESCO. Gheorghe Pârja se întreabă retoric când a venit Nichita Stănescu, pentru prima oară, la Desești? Era 18 octombrie 1979. 45 de ani de poezie, marcați prin Serile de poezie de la Desești, unde se înmânează Marele Premiu ‘“Nichita Stănescu”, în 18 octombrie 2024. Scriu cuvinte alese despre eveniment: Ion Ardeleanu Pruncu, Horia Bădescu, Adrian Alui Gheorghe, Dana Buzura Gagniuc, Echim Vancea, Valeria Bilț, Camelia Nistor.
Cu Maica Domnului pe calea vieții ne poartă părintele Ioan Ardelean în Cuvântul pastoral. Președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop, ne încurajează să credem: „Câtă vreme mai locuim în limba română, avem o patrie română, oriunde ne-am afla!” Cu dragoste și speranță pentru Desești scriu Viorica Pârja, Ancuța Roman, Măriuța Ciceu. Lucia Ileana Pop mărturisește dragostea pentru profesia de dascăl și tot despre misiunea de a educa și ocroti vorbește Luminița Ardelean. Andrei Făt ne spune, într-un prim episod, povestea Pustei. La poalele Raiului l-a așezat Gheorghe Pârja pe pictorul Liviu Suhar, prezent în tabăra de artă și solidaritate de la Desești.
Și-a lăsat urmele pașilor, în această vară, și PS Teofil de Iberia, fiu al satului, iar Coconii Deseștiului așteaptă mai mult sprijin din partea autorităților. Nevoia unei biserici noi la Desești este mărturisită de preotul Ioan Ardelean, printr-un manifest. Pagini din revistă sunt dedicate multor proiecte sociale și culturale, cu care Deseștiul se mân­drește.
Cronica satului De­sești, o revistă despre oameni și sat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.