Brățări electronice pentru infractori și ordin de protecție extins pentru victimele lor

0
11

Victimele violenței domestice, și nu numai, au acum o posibilitate în plus de a ține la distanță agresorii. Începând de la 1 octombrie, brățara electronică monitorizată de poliție devine aliatul lor.
Practic, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit operaţional şi în judeţul Maramureș, după cum a informat, în conferinţă de presă, conducerea Inspectoratului de Poliţia Judeţului Maramureș. Astfel, cei arestați la domiciliu sau cei împotriva cărora există un ordin de protecție vor trebui să poarte această brățară la gleznă, care este conectată la un telefon mobil. În cazul în care cel în cauză se îndepărtează de domiciliu (în cazul celor arestați la domiciliu) sau se apropie de persoana față de care are restricție, dispozitivul va transmite un semnal la dispecerat și cea mai apropiată patrulă de poliție va putea interveni.
Utilizarea acestor brățări este practic o măsură suplimentară adoptată pentru protecția victimei și nu trebuie sub nicio formă interpretată ca o măsură de constrângere.
”E o metodă de monitorizare și supraveghere care ne permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse” – a precizat inspectorul șef.

Ordinul de protecție extins, în vigoare de la sfârșitul lui august

Tot pentru protecția victimelor, în urmă cu o lună, mai precis pe data de 31 august a intrat în vigoare Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție extins. Potrivit noii legi, ordinul de protecție extins poate fi emis în cazul unei persoane care este victima unui act de violență de orice fel, nu doar pentru victimele violenței domestice.
”Ordinul de protecție provizorie acum se emite pentru două tipuri de infracțiuni, cele cuprinse în legea pentru combaterea violenței domestice, care e o lege din 2003, și Legea nr. 26 din 2024, care reglementează ordinul de protecție extins”, mai arată conducerea IPJ Maramureş.
Ordinul de protecție extins poate fi acum emis în cazuri de orice lovire sau violență cauzatoare de suferințe fizice, orice act de violență de natură sexuală, sau amenințarea unei persoane. Orice act de amenințare, urmărire fără drept, hărțuirea în mediul online ori publicarea unor informații cu conținut grafic intim, mesaje, orice formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor cu scopul de a umili, speria sau reduce victima la tăcere. Încercarea de corupere prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant sau orice acte de violență fizică și psihică, toate acestea pot duce la emiterea unui ordin de protecție extins.

Femeile, cele mai expuse riscului

Conform statisticilor, femeile, foste soții sau actuale concubine, sunt cele mai expuse riscului. Datele arată că în primele opt luni ale acestui an, polițiștii maramureșeni au emis 233 de ordine de protecție provizorii, 104 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție permanentă de către instanțele de judecată.
Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 192 au fost confirmate de unitățile de parchet.
În aceași perioadă instanțele judecătorești au emis un număr de 205 ordine de protecție, 104 fiind provenite din ordinele de protecție provizorie. De asemenea, în primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 2.043 de cazuri de violență domestică, din care 1.389 în mediul urban și 654 în mediul rural.

O treime din ordinele de protecție sunt încălcate

”La nivelul județului Maramureș, în perioada menționată, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 0,65%. Practic, ne menținem în același trend ca și anul trecut”, afirmă reprezentanţii IPJ Maramureş.
Cea mai mare pondere a infracțiunilor sunt loviri și alte violențe, precum și amenințări.
După locul comiterii, 471 de infracțiuni au fost comise în mediul urban și 298 în mediul rural, 529 la domiciliu, iar 240 în spațiul public.
Datele mai arată că din cei 233 de autori, 213 sunt de sex masculin și 8 de sex feminin, ceea ce indică faptul că femeile sunt cel mai adesea victime ale acestor infracțiuni. Dintre agresorii de gen masculin, doi sunt minori.
Dintre cele 241 de victime, 201 sunt femei. Dintre numărul total al victimelor, 20 sunt minori, 11 de sex feminin și 9 de sex masculin.
99 dintre victime sunt soț-soție, 65 sunt actuali sau foști parteneri, 60 sunt părinte sau tutore legal și 21 sunt fiu sau fiică. „Se poate constata că sunt puține victime din categoria fiu-fiică”, informează IPJ Maramureş.
În anul 2023 au avut loc 70 de cazuri în care a fost încălcat ordinul de protecție provizorie, iar în primele opt luni ale acestui an au fost 54 de astfel de situații.
Pentru a se emite ordinul de protecție extins, victima poate face o sesizare prin 112, dar și o petiție pe care să o depună la poliție.
”Acea petiție se evaluează și dacă suntem în prezența unei infracțiuni de amenințare, loviri și alte violențe, hărțuire, violarea intimității sau hărțuire online, în toate situațiile de genul acesta, polițistul completează un formular și evaluează riscul. Acel formular este tipizat și trebuie să completeze cumulativ un anumit număr de puncte. Dacă din completarea formularului rezultă că trebuie emis un ordin de protecție, atunci este emis, iar ulterior e confirmat de procuror și apoi de judecător”, a adăugat conducerea IPJ Maramureș.

Când victima refuză ajutorul legal

Cele mai neplăcute situații sunt acelea în care victimele solicită ajutorul polițiștilor, iar când vine vorba despre emiterea ordinului de protecție sau evacuarea agresorului, acestea se opun. Și, din păcate, există şi astfel de cazuri.
Tot ce poate face polițistul în aceste cazuri este să-i aducă la cunoștință victimei că are această posibilitate, de a obține un ordin de protecție.
”Dacă nu putem să emitem ordinul de protecție, în urma sfatului pe care-l dăm și în urma faptului că le arătăm pericolele la care se supun, poate că data viitoare o să-și dorească să emitem un astfel de ordin. Problema este că poate că atunci când ne-am deplasat la fața locului să evaluăm un risc și victima nu vrea ordinul de protecție, deși îl poate obține, am fi putut fi în altă parte, unde am fi putut preveni o altă faptă poate și mai gravă. Asta e ca și în situația de la 112, în cazul apelurilor abuzive. Noi, mergând pe piste care nu au o finalitate, nu folosim resursa acolo unde chiar ar fi nevoie și unde poate fiecare minut contează”, atenţionează oficialii IPJ Maramureş.

Apelarea abuzivă la 112 poate fi sancționată

Pe de altă parte, este bine ca poliția să fie informată despre aceste situații de risc, pentru a putea interveni în cazul în care se impune. ”Unele cazuri în care poliția este solicitată în mod abuziv chiar ar putea face obiectul unei sancțiuni contravenționale, pentru că apelezi abuziv 112 pentru fapte care nu există. Deci, recomandarea noastră este să apeleze, dar cu temei.”
Statisticile mai arată că în primele 8 luni a crescut numărul cazurilor de loviri sau alte violențe de la 505 la 514 (față de aceeași perioadă a anului trecut), cele de amenințare de la 61 la 62, iar cazurile de nerespectare a ordinului de protecție de la 41 la 54. Acesta din urmă este o infracțiune și se întocmește dosar penal.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.