Apar primele intoxicații cu ciuperci în Maramureș

0
59

Fiind sezonul ciupercilor, numeroși maramureșeni au ieșit la cules. Pe această cale, Direcția de Sănătate Publică Maramureș vine cu o serie de recomandări pentru populație, mai ales că, în trimestrul trei, instituția a înregistrat un prim caz de intoxicație cu ciuperci, raportat de un spital din județ. Astfel, cetățenii trebuie să fie atenți la anumite simptome, care, dacă apar, trebuie să se prezinte de urgență la medic.
„În general, intoxicațiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive: grețuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică și insuficiență hepatică; tulburări neurosenzoriale: mioză (micșorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitație, dezorientare temporo-spațială, confuzie, delir, halucinații vizuale și auditive, convulsii, comă; tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială; tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii și vârstnici; tulburări renale: insuficiență renală funcțională și/sau organică; simptome generale: frisoane, febră, transpirații, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreție salivară și renală.
Gravitatea intoxicațiilor cu ciuperci este dată în special de insuficiența hepatică fulminantă și insuficiența renală care duc frecvent la deces. Prezentarea de urgență la medic este obligatorie în cazul apariției simptomelor menționate, ținându-se cont că apariția simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecințe mai importante la copilul mic și vârstnic”, spun oficialii DSP Maramureș, într-un comunicat de presă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.