Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare, ocupat în proporție de peste 80%

0
40

Calendaristic, sezonul rece a început, însă deocamdată nu vorbim de un val de răceli sau de infecții respiratorii care să pună mari probleme de sănătate.
La Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare nu s-a înregistrat o creștere considerabilă a pacienților cu probleme respiratorii sau pulmonare. “Momentan nu sunt probleme, nu avem un asalt de pacienți. Așteptăm în perioada următoare să vedem ce se întâmplă. Deocamdată sezonul rece nu s-a instalat. Comparativ cu aceeași perioadă a anilor trecuți, este o patologie pulmonară constantă. Nu a existat un val să scadă abrupt în perioada de vară, a rămas așa constant: viroză, Covid, gripă. Covidul este tratat în acest context ca și o parte chiar sezonieră, legată de patologia respiratorie sau de tract aerian superior, infecții acute ale căilor superioare”, a declarat Rareș Pop, managerul unității medicale.
La capitolul internări, spitalul este ocupat în proporție de peste 80%. Bolnavii care au nevoie de îngrijiri spitalicești însă, suferă de obicei de afecțiuni cronice.
“Referitor la internări, numărul de pacienți, comparativ cu celelalte perioade din ultimii trei ani, nu a fost scăzut, nici peste sezonul de vară. Aceștia au patologii pulmonare de altă natură, nu infecțioasă. Dar pacienții cu aceste patologii sezoniere, care ni se adresează, din punct de vedere al patologiei gripale, covid, viroze, pe lângă consultul pe care-l avem, aveau de fiecare dată recomandarea efectuării unui consult de boli infecțioase. Celelalte patologii sunt decompensarea pacienților cu BPOC, cu astm, cu afecțiuni oncologice, sau patologia pacienților internați la secția de îngrijiri paliative. În general gradul de ocupare al spitalului este undeva la 80-85% sau 90% în funcție de zile și de numărul pacienților care ni se adresează. La copii e cam la fel, dar acolo avem foarte multe consulturi în ambulatoriu și în regimul de spitalizare de zi”, a mai precizat Rareș Pop.
Potrivit DSP Maramureș, în săptămâna 30 septembrie – 6 octombrie 2024 au fost raportate: 2.147 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 5% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămâna a sezonului precedent (2.263 cazuri).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.