… În Maramureș se întâlnesc multe straturi folclorice. Deși folclorul muzical maramureșean s-a impus atenției țării, și am zice lumii, el ne rezervă încă multe necunoscute, care nu vor fi explorate nici într-o sută de ani. Pentru că acest folclor e viu, regenerează și n-a fost înlocuit nici cu muzica urbană și nici cu cântecul altor zone”.
Liviu Borlan
Anul 2011. Deloc întâmplător, Festivalul Internațional Coral „Liviu Borlan” a debutat la 75 de ani de la nașterea compozitorului. Un festival internațional pentru recunoașterea valorii lui Liviu Borlan. O manifestare menită să șteargă colbul și să aducă la lumină frumusețea muzicii compuse de Liviu Borlan. De atunci, pe poarta cântecului din Maramureș au intrat toți cei ce iubesc muzica, în general, și compozițiile lui Liviu Borlan, în special.
E bine să deschidem și fereastra, și ușa, și poarta spre lume. Pentru a arăta ce avem. Tradiții, civilizația lemnului, bisericile din lemn, poarta cu cununa solară, vechimea locurilor, natura și legătura omului cu ea. Folclorul, dar și muzica corală. Toate conferind Maramureșului unicitate în expresie. Dar și diversitate în lumea din ce în ce mai globalizată. Transpuse în cântec, obiceiurile și tradițiile Maramureșului devin spectacol.
Asta l-a încântat pe compozitorul Liviu Borlan: bucuria, vigoarea, autenticitatea, culoarea locală și calitatea artistică, toate relevând virtuțile fiecărei zone. Pentru arta cultă, promovată cu iscusință de Liviu Borlan, folclorul a reprezentat un nesecat izvor de inspirație și melodicitate, vorbind direct sufletului oamenilor. Chiar dacă nu s-a născut în Maramureș, Liviu Borlan s-a simțit al Maramureșului. Iar Maramureșul l-a adoptat și l-a prețuit. Și, din 2011, i-a dedicat un festival care-i poartă numele. Întrerupt de pandemia globală și de războiul din Ucraina.
Și reluat, în 2024, cu ediția a X-a. Nu la fel de somptuoasă, ca precedentele, dar e bine că festivalul continuă. Ca să vorbești despre Festivalul Internațional Coral „Liviu Borlan” trebuie mai întâi să vorbești despre Corala ARMONIA. Care și-a propus să facă cunoscută muzica lui Liviu Borlan, dar și argumentul că și-a găsit rădăcinile.
Așa cum promitea Alexandru Nicolici, în 2011, la aniversarea a 10 ani de la înființarea Coralei, atât de frumos numită ARMONIA, Festivalul Internațional Coral “Liviu Borlan” trebuia să devină, pentru muzica corală românească, pentru Maramureș, pentru România și Europa un eveniment muzical cu personalitate distinctă. Iar Baia Mare – o capitală europeană a muzicii corale folclorice.
Cele nouă ediții de până acum au adus în Baia Mare coruri mai mult decât performante din Europa, din Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, România… Care au demonstrat că știu muzică, dar cunosc și compozițiile lui Liviu Borlan. Iar trofeul Festivalului a mers spre cele mai bune. Juriul festivalului fiind și el internațional, dar și reprezentând cele mai importante școli de muzică din România și din Europa.
Din păcate, pandemia și apoi războiul din Ucraina au influențat mult prezența formațiilor corale de peste hotare. Rămâne însă ideea de promovare a muzicii corale în general și a compozițiilor lui Liviu Borlan, în special, tenacitatea organizatorilor, sprijinul financiar al partenerilor: Primăria Baia Mare și Consiliul județean Maramureș. Prezența celorlalți parteneri. Și mai ales frumusețea muzicii.
La cea de-a X-a ediție, putem spune că, validat de supremația harului, Liviu Borlan a trăit în spiritul armoniilor. Și se bucură de o nobilă postumitate. Iar concurenții și iubitorii muzicii corale au petrecut, împreună, în compania muzicii, ediții și momente de neuitat. Cei mai buni au urcat pe podium, dar toată lumea a așezat în suflet tot ceea ce se întâmplă la Baia Mare. Tocmai de aceea, bucuria muzicii ar trebui să nu fie niciodată întreruptă, fiindcă muzica transformă lumea, schimbă oamenii și le unește sufletele.