În Baia Mare • Istoria Muzeului Orășenesc, în cuvinte și imagini – 120 de ani de cultură și educație

0
126

La Bastionul Măcelarilor din Baia Mare poate fi admirată până în luna septembrie, expoziția „Muzeul Orășenesc Baia Mare. 120 de ani de cultură și educație. Povestea noastră 1904-2024”. Vernisajul expoziției a inclus și lansarea volumului „Plimbare prin muzeu, 19 iunie 1904. Ghidul Colecțiilor Muzeului Orășenesc Baia Mare” – publicație culturală bilingvă (română-maghiară). Din octombrie, expoziția se va muta la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare. Proiectul cultural „Muzeul Orășenesc Baia Mare 1904-2024” este derulat în colaborare cu Primăria Baia Mare.

“Expoziția și lansarea publicației culturale sunt două elemente ale unui proiect cultural ‹Muzeul Orășenesc Baia Mare 1904-2024. Povestea noastră. 120 de ani de cultură și educație›. Publicația culturală nu este alta decât ghidul colecțiilor Muzeului Orășenesc Baia Mare care a fost tipărit în 1904, la Budapesta, în limba maghiară și oferit comunită­ții. Noi avem acest ghid retipărit, cu traducerea integrală a textului din maghiară în română. Cei care au fost la deschiderea expoziției au primit câte un exemplar din acest ghid, tipărit în 120 de ediții, cu promisiunea unei reeditări a acestui ghid și cu prezența lui la standul muzeului nostru, la un moment dat”, a declarat muzeograf în cadrul Bastionului Măcelarilor Baia Mare, Oana Leșiu.
Expoziția aduce în prim-plan „piese care existau în 2004 și au fost prezentate publicului băimărean la deschiderea muzeului. Este vorba despre piese din colecțiile vechi ale muzeului, piese din colecția romană, din colecția de egiptologie, din colecția de epocă medievală și trei panouri informative care cuprind cele mai importante momente din istoria muzeului. Până în 2006 a existat Muzeul Județean Maramureș, iar din 1 octombrie 2006 există cele 5 entități de sine stătătoare”, a adăugat Oana Leșiu.
De precizat că până în 9 august, intrarea este gratuită la expoziție, iar după această dată va exista un bilet simbolic de 2 lei pentru adulți, elevii și studenții având gratuitate.

Scurt istoric:
– în anul 1904, pe 19 iunie a fost deschis pentru public Muzeul Oră­șenesc Baia Mare în vechiul edificiu al Hotelului „Ștefan” (la parter, colț cu strada Gheorghe Șincai), ocupând două săli și un coridor;
– colecțiile de obiecte aflate în acea perioadă în grija asociației muzeale sunt prezentate de dr. Schönherr Gyula, președinte al asociației, în Introducerea Ghidului Muzeului Orășenesc Baia Mare – Útmutató a Nagybányai Városi Múzeum gyűjteményeihez, editat de asociație cu prilejul deschiderii pentru public a muzeului;
– Muzeul Orășenesc Baia Mare a avut statute proprii de funcționare; patrimoniul deținut în anii 1904-1905 era de aproximativ 7000 de piese, conform Registrelor de inventar acesta era structurat în colecții de arheologie, istorie, numismatică, artă, artă manufacturieră, științele naturii, bibliotecă și arhivistică.
– în 7 noiembrie 1951 se deschide Muzeul Regional Baia Mare (pe strada Crișan nr. 9), cu un patrimoniu de peste 5000 de piese, preluat de la fostul Muzeu Orășenesc Baia Mare;
– 1968 se schimbă denumirea și structura organizațională a muzeului, odată cu modificarea administrativă asumată de regim, prin revenirea la județe, în locul regiunilor. Muzeul Județean Maramureș avea sediul în Baia Mare pe strada 1 Mai, nr. 8 și cuprindea patru secții: istorie, artă, etnografie și minerit.
– 2004 iunie se sărbătoresc 100 de ani de la deschiderea Muzeului Orășenesc Baia Mare;
pe 1 octombrie 2006 pe harta muzeologiei românești apăreau prin reorganizarea Muzeului Județean Maramureș următoarele entități: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară și Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”; fiecare dintre acestea a preluat patrimoniul cultural al secțiilor fostului Muzeu Județean.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie continuă activitatea secțiilor Istorie și Arheologie. Statistic, patrimoniul muzeului însumează astăzi 85.134 bunuri culturale mobile (arheologie, istorie, fond documentar și fond de carte curentă).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.