Cu prilejul „Sărbătorilor Lăpuşului” 2016, ediţia a XIII-a, în aer liber, în preajma Primăriei oraşului Tg. Lăpuş, s-a desfăşurat un interesant şi atractiv Concurs de pregătire şi gătire a gulaşului. În această competiţie deloc uşoară, s-au înscris 20 de persoane, bucătari vestiţi, specializaţi în gătirea acestei tradiţionale mîncări gustoase. Aceasta a fost oferită gratuit de către Primărie, pentru toţi participanţii la Sărbătoare. Cantitatea cea mai mare de gulaş a fost preparată de către Ioan Marton din Partea Primăriei şi echipa domniei sale, iar în total s-au gătit peste 1.500 kg, în 10 căldări de mari dimensiuni. Ing. Gheorghe Daniel, ne-a relatat: „Gulaşul este o mîncare la ceaun, o supă grosuţă sau o mîncare din carne de vită, ceapă şi ardei – o ţîră gras şi o parte iute – cu găluşte sau cartofi fierţi în zeama-i boiată. Căci boiaua de ardei, (paprika), uşor prăjită alături de carne, ceapă şi ardei, e cea care dă gustul autentic acestui fel de mîncare. Este obligatoriu să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roşii şi chimen, pătrunjel verde etc. La variabile putem trece găluştele care înlocuiesc cartofii, două linguri de smîntînă, poate şi una de făină, vreo două frunze dafin şi vreo trei căţei de usturoi, o frunză de ţelină şi un pic de zeamă de suflet, ca gulaşul să fie foarte bun”. Un juriu a întocmit şi un clasament. Locul I familia Angela şi Alban Poboszny, Locul II Nechita Băbuţ, Nicolae Oniga şi Vasile Man, iar Locul III Mariuska Toth şi Iulian Szasz. Ca tot „tacîmul” să fie complet, la finalul gătirii gulaşului, Taraful Asnsamblului folcloric „Florile Cosăului” din comuna Budeşti, instructor Gheorghe Iosif şi un grup de dansatoare – au prezentat un moment folcloric cu jocuri şi cîntece moroşeneşti.