Nimic nou pe frontul de Est? Chiar așa?

0
53

Dacă te uiți pe harta Ucrainei, ai impresia că nu se mai întâmplă mare lucru acolo, se bat deja drone cu drone, în lipsa soldaților, a cărniței proaspete de tun. Deja se luptă mai mult aparatele de propagandă, cu deep-fakes, cu știri false, amenințări, mai mult canalele de youtube și de facebook ale beligeranților.
Din păcate, nu e chiar așa. Au murit sute de mii de oameni. Unii n-au avut șansa, sunt “doar” distruși fizic sau sufletește, probabil o generație întreagă de ruși și de ucraineni tineri va fi anulată. Ca după orice război, vor lipsi bărbații…înțelegeți unde batem. Alte sute de mii au fugit peste granițe, de ambele părți. Dar ca să nu mai dăm șansa de a propaga contestări și conspirații, vă reamintim cifre care arată cât e de mare performanța Ucrainei de a fi ținut piept Rusiei. Vorbim de o țară cotropitoare cu o suprafață de 17.075.400 kilometri pătrați față de cei atacați, cu 603.634 kilometri pătrați. Din care, după 2 ani de război, rușii au ocupat 11%, conform specialiștilor militari de la Institute for the Study of War. Vorbim de o țară agresoare cu o populație de 145,9 milioane locuitori față de o țară atacată cu 41,16 milioane locuitori. Care ține piept agresiunii, cu larg sprijin american și european evident cointeresat. Nimeni nu vrea să se învecineze cu Rusia, din motive pe care Polonia și alții le știu foarte bine.
Dar de ce să nu ne uităm pentru o clipă în ograda noastră? În 1945, prefectul Odoviciuc al Maramureșului istoric (ucrainean de felul lui, dar sovietizat) încerca să alipească Maramureșul la URSS, granița urma să fi fost pe Gutâi. Gutin, cum îi ziceau ei. Apoi, dacă tot am întors armele prea târziu și, spune legenda, am grăbit finalul războiului cu luni multe, ne-am trezit “în masa credală” a despăgubirilor de război. Și Maramureșul, după ce că era muls gata de stăpâni austro-ungari, proprietari evrei de gatere, de două războaie mondiale și o foamete, a avut de plătit și el. SOVROM-urile au ras pădure în anii 50 cât n-a ras Imperiul în sute de ani.
Dar revenim dincolo, peste graniță. Și întrebăm specialiștii în război ce e nou. Aflăm așa. Ucraina se pregătește să doboare avioane rusești în spațiul aerian al Rusiei, au deja cu ce. India și-a redus la jumătate achizițiile de… orice din țara lui Putin. Rusia încearcă operațiuni de sabotaj și atacuri cibernetice asupra Europei. Europa pregătește coridoare ca armatele NATO să ajungă la timp pe front, două asemenea coridoare trec prin România. Ucraina lovește tot mai des Crimeea și conexiunile logistice, de la vase de transport la poduri. FSB face epurări în armata rusă, pe motive de corupție sau doar de lupte pentru putere. Serviciul britanic de informații MI-5 a pus pe bară lupta antiteroristă și caută cu disperare spioni ruși și chinezi. Germania vrea să reactiveze 900.000 de rezerviști. Marea Britanie vrea să reia armata obligatorie.
Și nu vrem să fim alarmiști, dar nu vă destindeți prea repede, plictisiți de “corespondențele de război” ale televiziunilor din studioul vecin. Conflictul e departe de a se fi închis, suntem parte în el, că vrem că nu vrem, iar părțile dau semne de oboseală. În curând, de disperare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.