Hramul Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din Lăpuş

1
1329

Duminică, 3 iulie 2016, la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”, perlă duhovnicească a Maramureşului şi a Românei – a avut loc hramul acestei mănăstiri din perimetrul comunei Lăpuş. Dis-de-dimineaţă, mulţime de oameni s-au îndreptat spre complexul mănăstiresc din vreme pregătit pentru ma­rea sărbătoare creştinească. Oa­menii au intrat cu smerenie prin poartă, o construcţie deosebită, şi s-au îndreptat apoi spre altarul de vară, s-au apropiat de biserica de lemn a mănăstirii, urmînd să asiste la sfînta slujbă şi rugăciunile care s-au revărsat asupra lor.
Ridicarea mănăstirii s-a făcut în amintirea a şapte călugări izgoniţi din mănăstirile lor din Moldova, în timpul prigoanei generalului Bucow, în anii 1760-1766. Călugării s-au aşezat pe Valea Rîoaia, în perimetrul comunei Lăpuş, în casele vechiului sat Dragosvolva. Autorităţile austriece au dat foc satului, ca să nu se mai poată ascunde acolo şi alţi călugări. Peste ruinele acestui sat sfinţit cu sîngele celor şapte călugări omorîţi, a început, în anul 1994, construcţia unei mănăstiri. Noul lăcaş de rugăciune poartă Hramul «Naşterea Maicii Domnului» şi a fost încredinţat monahei stavropor Magdalena Drăguş şi surorii sale, Justina Drăguş.
Au venit la Hram fii ai locului de prin lume, oameni de cult şi de cultură din judeţul nostru şi din alte părţi. Sărbătoarea creştinească a început de la ora 8 cu sfnţirea apei, urmată de Sfînta Utrenie oficiată de ieromonahul Varlaam China, preot statornicit aici, ajutat de un sobor de preoţi şi cîntăreţi bisericeşti. A urmat apoi Sfînta Liturghie, oficiată de Arhimandritul Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii „Sfînta Ana” de la Rohia, împreună cu un sobor de 11 preoţi. Sfînta Liturghie a cuprins toate momentele semnificative. Au urmat: rostirea cuvintelor de învăţătură ale Arhimandritului Macarie Motogna şi ale ieromonahului Varlaam China, împărtăşiri şi cuminecări, iar la final, Otpustul. Predicile au umplut inimile de bucurie şi căldură, de pioşenie şi emoţii. Praznicul de mare sărbătoare s-a încheiat cu o agapă creştinească organizată de credincioşi din comuna Lăpuş.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua, ma intereseaza si pe mine daca la dvs se fac haine pentru maici, am citit pe net, as vrea si eu un nr de telefon daca este adevarat. Multumesc!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.