Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi-a îndreptat atenţia spre judeţul Maramureş, o regiune istorică cu ”o identitate culturală unică, reflectată în tradiţiile şi obiceiurile legate de: arhitectură, meşteşuguri, ocupaţii, port popular și ospitalitate”. Pentru a-i motiva pe turişti să aleagă Maramureşul ca destinaţie de vacanţă, reprezentanţii din minister au propus mănăstirea Bârsana şi monumentele UNESCO.
”Județul Maramureș a fost și rămâne, pentru vizitatori, un loc unic, istoria acestor ținuturi fiind strâns legată de măiestria cu care oamenii au știut întotdeauna să-și construiască din lemn toate obiectele necesare în gospodărie, de la falnicile porți de lemn și casa cu toate cele necesare traiului, la instalaţiile tehnice populare (mori, vâltori, plug etc) și nu în ultimul rând bisericile și troițele, unice în lume. Bisericile de lemn din Maramureș, peste 100 la număr, reprezintă o punte de legătură între oameni și Dumnezeu, în ciuda tuturor evenimentelor petrecute de-a lungul secolelor. UNESCO a inclus 8 dintre acestea în Lista Patrimoniului Mondial în anul 1999, ca fiind cele mai vechi și valoroase construcții de lemn din lume”, se menţionează pe pagina de socializare a Ministerului Turismului.
Cele 8 biserici din lemn, care fac parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află în localitățile: Deseşti, Budești, Şurdeşti, Plopiș, Bârsana, Poienile Izei, Ieud, Budești și Rogoz.
De asemenea, a fost lansată şi o invitaţie pentru vizitarea municipiului Baia Mare, zona turistică a oraşului fiind atestată recent ca staţiune de interes naţional.
„Regiunea este recunoscută atât pentru bogățiile subterane, cât și pentru împrejurimile foarte frumoase. Orașul are o istorie ce datează încă din anul 1329 când a fost atestat documentar, iar perioada de dezvoltare a început în secolele XIV – XV, când Baia Mare a devenit un centru aurifer. În 1446, orașul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara, iar decizia de a fortifica orașul vine în timpul domniei regelui ungar Matia Corvinul, în 1469”, au adăugat specialiştii din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
O atracție turistică a orașului Baia Mare este și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, exponatele, printre care și unele unicat, vorbesc de la sine despre anvergura muzeului, cu o colecţie ce depășește 20 000 de exemplare.