Un grup de membri ai Asociaţiei Pensionarilor din Învăţămînt Tg. Lăpuş, preşedintă prof. Rozica Bott, au călătorit prin ţări din Sud-Estul Europei: Serbia, Muntenegru, Croaţia şi Bosnia Herţegovina. “Prima destinaţie a fost Serbia, prin partea sudică a Câmpiei Panonice şi peste Munţii Balcani. După ce am străbătut Câmpia de Vest, am intrat în Serbia pe la Stamora Moraviţa, iar primul popas a fost în capitala acestei ţări. Belgrad (Oraşul Alb) este situat la vărsarea în Dunăre a rîului Sava, care împarte zona în două, Vechiul Belgrad (Stari Beograd) şi Noul Belgrad (Novi Beograd). Oraşul a fost bombardat de forţele NATO timp de 78 de zile, în anul 1999. În Vechiul Belgrad am vizitat şi admirat Catedrala Patriarhală Sfîntul Sava, considerată una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, cu o înălţime de 70 m, 81 m de la nord la sud, 91 m de la est la vest, punctul cel mai înalt avînd 134 m, iar crucea aurită de pe turla principală, 12 m. În Cetatea Belgrad, sec. 3, se spune că se află mormîntul lui Attila Hunul. O certitudine este faptul că Iancu de Hunedoara, în anul 1456, i-a oprit aici pe otomanii conduşi de Mehmet al II-lea. Plimbarea prin oraşul vechi a încheiat prima zi.
De dimineaţă, am pătruns în Muntenegru, „comoara” Balcanilor”, primul stat ecologic din lume, un loc plin de farmec, care te cucereşte prin peisajele diverse: munţii, canioane, lacuri, păduri, drumurile cu serpentine căţărate pe coaste de munte, spre Parcul Naţional Durmitor din Alpii Dinarici, creat în anul 1952, cu o suprafaţă de 339 km pătraţi. Canionul Tara are o lungime de 80 km şi o adîncime de 1.300 m, locul II în lume după Marele Canion din Arizona. Peste rîul Tara a fost construit, în anul 1940, Podul Durdevica, lung de 365 m. De pe pod, pe care l-am străbătut cu autocarul, se deschide o panoramă de excepţie.
Din cele 18 lacuri glaciare, am admirat Lacul Negru (Crno Jezero). După ore bune, am ajuns la Dubrovnik, unde ne-am cazat la un hotel pe ţărmul Adriaticii.
În ziua a treia, am parcurs la pas oraşul Dubrovnik din Croaţia, o bijuterie arhitectonică pe Coasta Dalmaţiei, străjuită de Alpii Dinarici, de-a lungul Mării Adriatice. Dalmaţia este o zonă cu multă istorie, tradiţie, cultură şi frumuseţi naturale, cu plaje lungi şi aşezări omeneşti înconjurate de vegetaţie luxuriantă. La amiază, am pornit spre Medjugorje (Bosnia Herţegovina), ţinut cu climat blînd, mediteranean. Locul Sfînt Medjugorje este un faimos centru de pelerinaj din lume, loc plin de pace şi linişte.
În a cincea zi, am pornit spre Mostar (Bosnia Herţegovina), oraş istoric, cu moschei, biserici şi sinagogi. Simbolul oraşului este Podul Stari Most (Vechiul Pod), construit în 1566, la ordinul sultanului Suleyman Magnificul, pentru a face legătura dintre Imperiul Otoman şi vestul Europei (a fost distrus în 1993 de artileria croată şi reconstruit în 2004). Am trecut apoi prin Sarajevo, capitala Bosniei-Herţegovina, iar după o noapte la Cacak (Serbia), am pornit spre România şi am intrat pe la Porţile de Fier, după ce am străbătut pitoreasca zonă a Defileului Dunării.”, ne-a relatat doamna Rozica Bott.
Pensionarii lăpuşeni se gîndesc deja la o altă excursie, de data aceasta va fi prin România (ţara cea mai frumoasă, că e a noastră!), gîndită tot de către profesoara de geografie (la pensie) Rozica Bott.