Expoziţie inedită la Mineralogie: Telefoanele mobile şi mineralele lor

0
168

Un proiect expoziţional inedit a fost pus la cale la Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare încă de acum doi ani când instituţia muzeală a vernisat la Palatul Cultural din Iaşi expoziţia „Zestrea minerală a României”. În vitrinele spaţiului expoziţional au fost zărite atunci telefoane mobile vechi. Aşa s-a născut ideea ca aceste device-uri să fie aduse şi în Baia Mare. Telefoanele mobile expuse provin din colecția lui Marian Abutoaiei, reprezentant al firmei GSM – ZONE din Iași.
Expoziţia de la Mineralogie ce are în prim-plan telefoanele mobile este una aparte. Reprezentanţii muzeului doresc să evidenţieze rolul resurselor minerale în fabricarea acestor aparate.
„Încercăm prin acest tip de expoziţii să nu scoatem în evidenţă estetica eşantioanelor deosebite care au statutul de flori de mină. Încercăm să prezentăm publicului rolul deosebit pe care minerelale îl au în evoluţia umană. În învăţământul preuniversitar obligatoriu, geologia nu mai e materie obligatorie de predare. La o analiză simplistă pe care o facem fiecare dintre noi putem constata că dacă analizăm obiectele şi bunurile materiale, cele care nu sunt materiale textile, majoritatea au la bază resurse minerale”, a spus managerul Muzeului Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare, Ioan Denuţ.
Şeful secţiei mineralogie din cadrul instituţiei muzeale, Sorin Prisăcariu a subliniat că în vitrine pot fi văzute 71 de telefoane mobile.
“Nu e o expoziţie exhaustivă. Numai dacă avem în vedere că în 2006, Nokia a avut 39 de modele vă daţi seama că nu ne-ar ajunge spaţiul muzeului să expunem întreaga istorie a telefoanelor mobile. Asta vă dă ideea acestei amplitudini. Este o expoziţie punctuală, vă prezintă evoluţia telefoanelor mobile din 1994 până în 2014. La fiecare vitrină am încercat să evidenţiem un model de telefon cu informaţii mai deosebite. Veţi vedea Sony Erikson, primul telefon folosit în filmele cu James Bond. Partea a doua se referă la tehnologia încorporată în aceste telefoane”, a afirmat Sorin Prisăcariu.
O prezentare aparte a avut-o conf. univ. dr. Antonela Neacşu de la Facultatea de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti. Ea a accentuat că dincolo de “lumea strălucitoare a telefoanelor mobile şi a reclamelor la telefoanele mobile” se află probleme ce ţin de “lanţul de aprovizionare cu aceste pământuri rare şi metale rare despre care lumea ştie mai puţin”. “Dacă ar şti ar reconsidera multe dintre aspectele şi importanţa pe care o acordă acestor telefoane mobile şi ar încerca să le schimbe mai rar, să scutească unele ţări din care se extrag aceste minerale, ţări considerate eşuate din punct de vedere economic. Este vorba despre ceea ce numim resurse minerale strategice, critice, aici intră metalele rare, pământurile rare. Există ţări unde oamenii suferă, ar trebui să ne gândim de două ori atunci când dorim să ne schimbăm telefonul mo­bil”, a mai spus Antonela Neacşu.
Expoziția „Telefoanele mobile şi mineralele lor” rămâne deschisă până în 7 februarie 2024.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.