Lucrări de artă, revenite „acasă” după 120 de ani

0
720

30 de „Capodopere ale artei băimărene din colecţii private” au fost prezentate în premieră publicului la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”. Tablourile nu au fost expuse până acum decât în cadrul licitaţiilor.
Majoritatea lucrărilor etalate se află în colecții particulare din Ungaria, ceea ce face ca expoziţia „Capodopere ale artei băimărene din colecţii private”, vernisată luni, 24 iulie, să fie o oportunitate unică pentru publicul larg de a le putea admira.
„Cultura reprezintă un catalizator al schimbării. Ne inspiră să ne depăşim limitele, să ne deschidem orizonturile şi să descoperim noi pers­pective. Aici avem ocazia să fim martori ai unui moment extrem de special pentru că lucrările se întorc acasă după peste 120 de ani. Lucrările sunt create în Baia Mare”, a punctat managerul Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Robert Strebeli.
Expoziţia este organizată de Galeria Ernst–Budapesta, sub egida programului Moștenirii Culturale din Europa Centrală. Importanța deosebită a evenimentului rezidă totodată și din valoarea artistică și materială ridicată a exponatelor. Trebuie menționat că expoziția include lucrarea care deține recordul absolut de valoare adjudecată în toată istoria Centrului Artistic de la Baia Mare, și anume „Purtători de surcele în parc”, realizată de artistul Școlii Băimărene de Pictură, Boromisza Tibor.
„Este o bucurie imensă să fim aici. Avem alături o echipă profesionistă. Scopul principal este de a păstra valorile, dar şi să creem plus valoare şi prin aceasta să ne păstrăm identităţile culturale, indiferent de etnie şi de unde aparţine fiecare, să construim poduri între comunităţile noastre, să fim cât mai aproape unii de alţii. Este un început frumos pentru un demers lung prin care vom valorifica această moştenire culturală”, a subliniat dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, secretar de stat la Ministerul de Externe al Ungariei.
La rândul său, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a adăugat că „noi toţi suntem iubitori de artă şi cultură, suntem iubitori de Baia Mare şi suntem iubitori de oameni. Arta şi cultura nu au o casă formată din ziduri. Arta şi cultura sunt pentru noi toţi elemente care ne hrănesc sufletul şi mintea şi ne fac să fim mai buni unii cu ceilalţi, să ne recunoaştem valorile şi să învăţăm cea mai importantă lecţie a umanităţii: diversitatea. Fiecare dintre noi avem talentul nostru, spiritul nostru, identitatea noastră pe care ne-o respectăm unii celorlalţi”.
La vernisaj au mai fost prezenţi Eleni Korani, reprezentanta Galeriei Ernst din Budapesta, Baán László, director general al Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta, primarul de Satu Mare Gábor Kereskényi. De asemenea, au participat peste 200 de persoane dornice să admire lucrările de artă. Expoziția poate fi vizitată până în data de 24 septembrie 2023 conform programului normal de funcționare al muzeului, de marți până duminică, între orele 10-17 (ultima intrare 16.30).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.