Primarul Mihai CETERAŞ al comunei Băiuţ, aflat la al doilea mandat, ne spune: „Singura noastră şansă este agroturismul. Am început diligenţele pentru a construi o pîrtie de schi, mă zbat în acest sens din primul mandat, dar în zadar. Statul trebuie să scoată 6,5 hectare de pădure comunală din circuitul silvic, ne-am angajat să cedăm 22 hectare de păşune comunală pentru împădurire, am plătit specialişti să întocmească documentaţia necesară, dar stagnăm. Investitori ar fi, dar birocraţia ne omoară”.
Şi totuşi, în Băiuţ se lucrează
Din fonduri proprii, Primăria Băiuţ construieşte un teren de fotbal în centrul comunei, unde va fi amenajat şi un parc cu bănci. Primarul Mihai Ceteraş ne mai spune: „Ne-am ocupat de iluminatul public, avem 290 de corpuri de iluminat cu leduri, de 20 şi 40 W. Am preluat o veche clădire, dărăpănată, pe care o transformăm în sediu de primărie, unde vor funcţiona şi poliţia şi dispensarul uman. Ne zbatem pentru a face cîte ceva. Am reuşit să obţinem fonduri pentru reabilitarea celor trei cămine culturale din comună: 200.000 euro. De asemenea, am primit bani pentru asfaltarea a 8 kilometri de uliţe laterale. Drumul către Poiana Botizei a fost asfaltat, 4 kilometri, şi urmează să-l inaugurăm deodată cu căminele şi terenul de sport. Mai avem în plan construirea unui pod în zona Tocila, acolo dorim să fie pîrtia de schi. Tot acolo vom construi şi un complex turistic.” Edilul mai declară că pădurea comunală (peste 400 de hectare) este administrată de Ocolul Silvic Privat Ciumeşti.
Vrem croitorie!
După Revoluţie, un israelian a cumpărat clădirea fostului Microcomplex. Omul a murit între timp şi nu mai ştie nimeni ce-i cu imobilul. Un domn din Groşii Băii îl reprezenta pe evreu, dar acum spune că nu mai are nici o responsabilitate. Primarul Mihai Ceteraş nu doreşte ca Microcomplexul să se degradeze. „Nu s-a plătit impozit pentru această clădire de ani şi ani. Vom recondiţiona noi clădirea şi o vom închiria, aici ar putea lucra în domeniul confecţiilor zeci de femei din Băiuţ. Nu accept ca un imobil să devină ruină şi noi să fim pasivi!”, subliniază primarul.
Două evenimente de vară
Prietenii „Off road” din Ţara Lăpuşului organizează, alături de Primăria Băiuţ, a patra ediţie a concursului de motociclete, maşini de teren şi ATV-uri, în Poiana Botizei, pe 1 şi 2 august 2015. Zeci de motocilişti din România, Ungaria, Austria şi Franţa se vor întrece pe traseul marcat de Nicu Paşca şi Marius Ponde. La categoria Jeep, participă 20 de echipaje. „Maşinile vor avea sub caroserie o prelată, pentru eventualele scurgeri de ulei. Iubim maşinile, dar iubim şi natura şi nu vrem să o poluăm”, spune Nicu Paşca.
Iar pe 15-16 august, la Cabana Tocila, va avea loc Festivalul anual al motocicliştilor „Rock’n Roll”. Sute de iubitori ai motoarelor, din toată Europa, se vor reuni pentru două zile la Băiuţ. „Vom avea formaţii muzicale, vom avea parte şi de petreceri cîmpeneşti. Va fi, ca-n ceilalţi ani, o sărbătoare”, încheie primarul Mihai Ceteraş.