Biserica de lemn din Budeşti face parte din patrimoniul mondial UNESCO, având o vechime de peste două sute de ani. În această primăvară, consiliul parohial de acolo a hotărât tăierea arborilor care flancau aleea ce trece prin centrul cimitirului şi duce la lăcaşul de cult.
Motivele acţiunii, conform reprezentantului consiliului parohial, au fost unele justificate. Asta dacă ne gândim la integritatea traseului până la biserică, precum şi a mormintelor aflate de o parte şi de alta a aleii: „Motivul pentru care s-a luat decizia tăierii acestor arbori a fost pur şi simplu pentru siguranţă – crengile copacilor bătrâni au început să cadă peste morminte, să răstoarne cruci, ce au costat bani mulţi, iar cei cărora le aparţin nu au fost chiar fericiţi când le-au văzut culcate la pământ. Deci, la rugămintea oamenilor, am tăiat. Nu am considerat însă că am avea nevoie de ceva aprobări”, ne-a explicat Vasile Chindriş, prim-curator la biserica din Budeşti.
Rădăcinile copacilor destabilizau mormintele

Un alt motiv pentru care s-a ales tăierea copacilor a fost acela că rădăcinile înfipte adânc în pământ au început să destabilizeze mormintele, precum şi trotuarul care trece prin centrul cimitirului şi duce până la biserică: „Tăierea copacilor din cimitir a fost o decizie a consiliului parohial. Biserica, pe lângă preotul care este slujitorul ei, mai are şi un consiliu parohial care coordonează anumite activităţi. La fel ca şi în consiliul local: consilierii decid, primarul execută. O decizie a acestui consiliu parohial a fost aceea de a tăia copacii. Sigur că au fost motivaţi de următoarele aspecte: erau de-a lungul aleii de intrare în special nişte arbori tuia foarte mari, rădăcinile lor au început să iasă la suprafaţă. Au fost infiltrate rădăcinile copacilor, provocând crăpături inclusiv pe marginea trotuarului. Ca să nu mai discutăm de acele morminte pe care au început rădăcinile să le destabilizeze şi atunci era normal să găseşti o variantă. Apoi, printre aceşti arbori erau câţiva suficient de bătrâni care, fie erau rupţi, fie răsturnaţi, şi atunci necesitau o asemenea intervenţie. Totuşi, din punctul meu de vedere, era suficientă şi o toaletare a acestor copaci, astfel încât să laşi oaza aceea de verdeaţă. Pe de altă parte, s-a făcut o deschidere destul de frumoasă, pentru a se vedea biserica în toată splendoarea ei, pentru că din toată treaba asta îţi iese mult în evidenţă biserica, ceea ce zic eu că e un lucru bun, pentru că lăcaşul de cult este impunător şi amplasat în centrul satului. Din punct de vedere al legalităţii acestui fapt, nu ştiu ce să spun. Dacă ne raportăm la acele avize şi aprobări de la vreo structură silvică, cu siguranţă că acestea nu au existat. Dacă ne raportăm însă la o situaţie concretă, atunci a fost un lucru perfect normal şi logic ce s-a făcut, el fiind necesar pentru siguranţă. Sunt mulţi oameni care au apreciat intervenţia, datorită deschiderii planului asupra bisericii, pentru că noi aici suntem destul de înghesuiţi cu tot peisajul, comuna fiind amplasată într-o vale şi nu avem suprafeţe deschise, generoase”, a declarat primarul comunei Budeşti, Tămaş Vasile.
După tăierea arborilor, priveliştea asupra bisericii s-a deschis
Unii săteni sunt mulţumiţi cu noua imagine în care s-a pus biserica de lemn, datorită deschiderii spaţiului: „Suntem de acord cu faptul că s-au tăiat copacii, pentru că e foarte frumos cimitirul acum. Arată mai aranjat, deci consider că s-a făcut un lucru bun, da!”, ne-a declarat Ileana Gherman, o localnică din Budeşti. „Ne place mai bine aşa, că se vede şi cimitirul acum, dar şi biserica ce este monument UNESCO şi era păcat să nu aibă o asemenea vedere către ea”, a spus şi tanti Onorica. Alţii în schimb, se arată supăraţi pe acţiunea de defrişare: „Păcat că s-au tăiat arborii. Erau o oază de verdeaţă şi acum aceasta s-a distrus complet. Este adevărat că în acest moment biserica este mai bine pusă în valoare, dar şi cu copacii era frumos peisajul. Mă întreb însă dacă ce s-a făcut este şi legal”, a spus Ion P., un alt sătean. „Mi se rupe inima când văd ce s-a tăiat de acolo. Erau copaci frumoşi, un simbol al satului şi acum nu mai sunt. Nu cred că au deranjat aşa de mult mormintele şi aleea, precum se tot zice, dar asta e! Fapta este consumată acum!”, a declarat un intelectual al satului, supărat.
A fost sau nu legală tăierea arborilor?
Cum cei care contestă tăierile au spus că s-a comis o ilegalitate, ne-am interesat la autorităţile abilitate pentru a vedea dacă acţiunea a fost legală sau nu: „În mod normal ar trebui făcută o solicitare la Ocolul Silvic din zonă şi ar trebui marcaţi arborii doriţi a se tăia. Dar dacă ei există în curtea omului sau în cimitir şi nu sunt folosiţi ca masă lemnoasă transportabilă, ci doar utilizaţi de proprietar ca lemne de foc sau altceva, atunci nu trebuie nici un aviz. Există anumite categorii în care ar trebui să se încadreze, însă nu cred că e cazul aici”, ne-a explicat Alin Câmpan, reprezentantul ITRSV Maramureş. „Există o lege a pomiculturii care spune că se pot planta sau tăia pomi fructiferi, gen nuci, meri etc. şi proprietarul nu are nevoie de aviz pentru tăierea lor din curtea lui, atâta timp cât masa lemnoasă nu o transportă sau o comercializează, ci doar o foloseşte pentru consumul propriu. Dacă doreşte transportarea lemnului, atunci are nevoie de aviz de tăiere, altfel contravine legii”, a completat Virgil Ţânţaş, şeful Direcţiei pentru Agricultură Maramureş. În concluzie, arborii au fost tăiaţi legal. Ce rămâne în discuţie este latura estetică şi cum „nu-i frumos ce-i frumos, ci e frumos ceea ce îţi place”, atunci fiecare este liber să decidă dacă e sau nu de acord cu acţiunea de tăiere a acestor arbori.