Sâmbătă, 24 iunie 2023, praznicul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie, a fost hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, sărbătoare cunoscută în popor ca Sânzâienile. A slujit, cu această ocazie, o troiță de Ierarhi, alcătuită din Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, fost stareț al acestui sfânt locaș de închinare timp de 11 ani, care a primit darul Arhieriei în acest sfânt locaș în urmă cu cinci ani.
„Sărbătoarea Sfântului ocrotitor al așezământului monahal de la Scărișoara Nouă este un eveniment duhovnicesc deosebit, întrucât adună mii de credincioși. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este, de altfel, o sărbătoare importantă în calendarul Bisericii noastre, și ea cade întotdeauna în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Această mănăstire, care este cea mai vestică așezare monahală a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a evoluat în ultimii ani impresionant, sub păstorirea Preasfințitului Părinte Timotei. S-a construit biserica nouă de zid, care este o adevărată catedrală, îmi place să o numesc catedrala duhovnicească a vestului eparhiei. S-au organizat lucrurile în incinta mănăstirii, este un adevărat ansamblu monahal brâncovenesc, iar credincioșii din această zonă, care au fost aduși prin 1920, moți din Ţara Moților, din satele din Ţara Moților, sunt fericiți, multe localități poartă nume similare cu cele din Ţara Moților. Scărișoara Nouă are numele după Scărișoara din Ţara Moților. Locuitorii acestei localități și-au dorit să aibă un așezământ monahal aici, în pustia Careiului, în câmpia Careiului, și iată că Dumnezeu i l-a dăruit prin punerea pietrei de temelie de către Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, după 1990.
Astăzi sărbătoarea este una impresionantă. Astăzi avem și o aniversare, Preasfințitul Părinte Timotei împlinește cinci ani de Arhierie. În urmă cu cinci ani a vut loc cel mai mare eveniment organizat aici și poate cel mai mare eveniment din istoria ortodoxiei din această parte de țară, hirotonia Preasfințitului întru Arhiereu, care a adunat aproape 20.000 de credincioși și dăm slavă lui Dumnezeu că de atunci și până acum și de acum înainte mănăstirea își îndeplinește menirea, chiar dacă Preasfințitul a venit lângă noi și ne este frate împreună slujitor, poartă de grijă așezământului, iar părintele stareț, Arhimandritul Spiridon Belei, împreună cu obștea, duc mai departe și țin aprinsă flacăra credinței mărturisitoare a sfintei noastre ortodoxii. Credincioșii iubesc foarte mult această zonă, așa cum se poate vedea, și poartă și straiele din Ţara Moților, iubesc foarte mult mănăstirea și au un loc de pelerinaj al lor. Fiecare mănăstire este un loc sfânt, o Grădină a Maicii Domnului și a Sfinților, iar curtea mănăstirii este o incintă sacră, unde oamenii când intră își pleacă genunchii inimii și se închină cu evlavie și credință și dăm slavă lui Dumnezeu că și astăzi, în zi de sărbătoare, împreună cu fratele nostru Preasfințitul Siluan, din străinătatea apropiată, cum îmi palce mie să spun, al românilor din Ungaria, a venit din nou și îl invităm în fiecare an, pentru că vecini fiind, se cuvine să fim la această sărbătoare, să fim împreună. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
Sfânta Liturghie Arhierească
Un sobor imens, de peste 45 de preoți și 10 diaconi, a slujit la hramul acestei mănăstiri, alături de cei trei Ierarhi: Arhim. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Protos. Dr. Arsenie Pohrib, șeful de cabinet al Mitropolitului Moldovei, Arhim. Spiridon Belei, starețul mănăstirii, Pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuș, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vișeu, Pr. Drd. Marcel Malanca, protopopul de Oaș, Pr. Ciprian Eugen Coza, protopopul de Chioar, Arhim. Ghelasie Maxim de la Mănăstirea Rohia, Protos Ioil Nicoară, starețul Mănăstirii Dealu Mare, Protos. Emanuel de la Mănăstirea Bixad, Protos. Iosif Petra, egumenul Mănăstirii Dragomirești, Pr. Dr. Cristian Boloș, din Satu Mare, Pr. Alin Varga, Pr. Cristian Chindriș, Pr. Marcu Vlad, din Blaja, Pr. Ștefan Pișchiș, Pr. Ciprian Bute, Pr. Adrian Nicolae Ghilea din Beltiug, Vasile Andrei Porumb din Hotoan, Pr. Călin Pop din Marna Nouă, Pr. Sorin Marcu din Sărățele, Pr. Ioan Petrovan din Sărăuat, Pr. Mirel Costași din Satu Mic, Pr. Ilie Popa din Carei, Pr. Alin Pașca din Carei, Pr. Călin Buzura din Carei, Pr. Viorel Dat din Supuru de Jos, Pr. Mircea Oneț din Ianculești, Pr. Grațian Andreica din Dacia, Pr. Bogdan Mureșan din Supuru de Sus, Pr. Alin Giurgea din Pișcolț, și alții, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Emanuel Văduva de la Episcopia Ungariei, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dumitru Botiș, inspector eparhial social, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Arhid. Nectarie Handrău, de la mănăstirea gazdă, Diac. Ionuț Socolan, din Satu Mare, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă a cântat preoteasa Ioana Botiș, farmacistă în Baia Mare.
Între oficialitățile prezente s-au aflat primarul Cosmin Varga al comunei Pișcolț, deputatul Adrian Cosma, membru în Adunarea Națională Bisericească, prefectul Radu Roca al județului Satu Mare, subprefectul Romeo Pop de Satu Mare, Cristian Valer Beșeni, secretar de stat, Ing. Mircea Lețiu, alți oficiali județeni și orășenești.
Cuvântul de învățătură
Un concis și lămuritor cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Siluan în fața credincioșilor adunați la hram, în care a vorbit despre rugăciunea în viața omului și rezultatul rugăciunii:
„Rugăciunea este cea care străbate cerurile și ajunge până înaintea lui Dumnezeu și în momentele în care se pare că nu se mai poate face nimic, la fel cum era și vârsta înaintată a lui Zaharia și Elisabeta, iată că rugăciunea este mai mare decât toți stăpânii lumii și au adus pe lume un copil, pe Sfântul Ioan Botezătorul, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. Și noi ne bucurăm astăzi de această mare minune întâmplată la vârsta când, din punct de vedere omenesc, credeam că nu mai este cu putință ca Elisabeta să dea naștere unui copil, pentru că era înaintată în vârstă, dar unde rugăciunile și nădejdea sunt îndelungate și unde binevoiește Dumnezeu se biruiește rânduiala firii și, iată, se naște acest prunc, care are o viață deosebită și aspră. El este stăpânul întregului Univers, al cerului și al pământului și oamenii chiar și cei mai mari stăpânitori din lumea aceasta, cei mai mari împărați și cei mai înzestrați și cei mai bogați, și-au dat seama, la un moment dat, când au îmbătrânit și când au lăsat pe toate, că nu ei sunt stăpânii lumii. Deci, rugăciunea este și trebuie să rămână o întărire în sufletele noastre, ale tuturor, indiferent ceea ce auzim sau ceea ce se întâmplă în lume.”
Zi de sărbătoare
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei a oficiat oficiile de gazdă, ca fost stareț peste un deceniu al acestei mănăstiri, mulțumind soborului de ierarhi, preoți și diaconi pentru slujire, Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului pentru răspunsurile liturgice și credincioșilor pentru prezență.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oferit în dar Preasfințitului Părinte Siluan al Românilor din Ungaria un veșmânt arhieresc și Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul un set dicher-tricher.
Fiecare Ierarh a primit în dar, din partea obștii monahale, câte o icoană cu Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul.
Un moment aparte a fost cel al marcării celor 62 de ani de viață ai Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, cu o zi înainte, moment în care soborul și credincioșii i-au cântat toți în cor „La mulți ani!”.
Un alt moment foarte important a fost împlinirea a cinci ani de la hirotonirea întru Arhiereu a Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, moment de sfințire petrecut chiar în ziua de hram, 24 iunie, la această mănăstire, în prezența a aproape 20.000 de credincioși.
„Revenim de fiecare dată cu multă plăcere pe acest colțișor de rai, unde este un loc minunat, în care s-a ridicat o mănăstire foarte frumoasă, care ar putea rivaliza cu orice mănăstire nouă din Grecia, care este lucrarea Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, pe care l-am și sărbătorit, pentru că aici, în mănăstirea pe care a ctitorit-o, a rânduit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin ca în urmă cu cinci ani, să primească dumnezeiescul har al Arhieriei, a spus Preasfințitul Părinte Siluan. Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate și Îl rugăm să sporească credința în sufletele oamenilor și copiilor în viața familiilor și, mai ales, să poarte de grijă în această lume, care are nevoie de prezența lui Dumnezeu și de aceste valori creștine pe care mănăstirile ortodoxe dintotdeauna le-au cultivat.”
„Este un moment plin de emoție și bucurie duhovnicească faptul că astăzi ne găsim într-o zi de aleasă sărbătoare duhovnicească, Nașterea Sfântului Prooroc Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului Ioan Botezătorul, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Ne aducem aminte și retrăim momentele pline de sfințenie pe care le-am avut în urmă cu cinci ani de zile, când în acest loc binecuvântat de Dumnezeu, în această Sfântă Mănăstire, am primit darul sfânt al Arhieriei. De atunci și până astăzi și cât Dumnezeu ne va ajuta o să-L slujim pe Dumnezeu, Care este minunat întru Sfinții Lui.”
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”