Cătălin Cherecheș: Pentru mine este important să oferim băimărenilor un centru administrativ integrat

0
258

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, și reprezentanții Băncii Comerciale Române au semnat ieri contractul de vânzare-cumpărare a fostului sediu BCR. Având în vedere faptul că primarul Cătălin Cherecheș a înaintat vechilor proprietari documentul care atestă plata, începând de astăzi se va efectua în ritm accelerat proiectarea și execuția lucrărilor de reconfigurare și modernizae a clădirii, primarul dorindu-și ca, la 1 Decembrie, băimărenii să poată să-și găsească rezolvarea problemelor administrative într-un singur loc, fără a mai fi nevoiți pentru un simplu document emis de primărie să bată la trei uși, în trei colțuri ale orașului. Fără a-l descuraja pe primarul Cătălin Cherecheș, îi amintim că ritmul dânsului este diametral opus față de cel al aparatului birocratic din administrația băimăreană sau, pentru a fi mai expliciți, degeaba primarul este accelerație și pragmatism dacă mulți dintre cei pentru care este nevoit să rezolve problemele orașului sunt ”frână și blazare”.
Municipiul Baia Mare a devenit proprietarul imobilului situat pe bulevardul Unirii în zona în care se intersectează cele mai mari cartiere ale municipiului și care se configurează ca un autentic centru civic al orașului.
Imobilul este reprezentativ ca și dimensiune, dar și pentru funcțiunea pe care a avut-o, aceea de sediu al celei mai importante bănci comerciale, care a contribuit la susținerea și consolidarea mediului de afaceri din ultimii 30 de ani, fiind, la sfârșitul anilor 90, prima clădire de birouri, respectiv destinată serviciilor bancare cu arhitectură modernă.
Suprafața acestui imobil este de 9.000 de metri pătrați, iar prețul de achiziție negociat de comisia nominalizată de către Consiliul Local este de aproximativ 200 de euro/ metru pătrat, costul unui metru pătrat, într-o clădire asemănătoare, pe piața imobiliară, apropiindu-se de 1.000 de euro/ metrul pătrat.
Un avantaj substanțial îl constituie starea tehnică bună a clădirii care face ca amenajarea spațiilor destinate activității Primăriei să se realizeze la un cost redus și un timp scurt.
De asemenea, suprafața utilă a viitorului centru administrativ integrat al municipiului Baia Mare (noul sediu al Primăriei Municipiului Baia Mare) va îngloba toate structurile funcționale ale Primăriei Municipiului Baia Mare.
”Este finalul unui parcurs pe care eu mi l-am dorit foarte mult, dar, în special, cetățenii sunt cei care și-au dorit ca toate serviciile publice să fie într-un singur loc. Dar, dacă astăzi (ieri, n.r.) se încheie o etapă din perspectivă legală, formală, aceea de a prelua în proprietate sediul Băncii Comerciale Române, începe și un alt drum care, atât din perspectiva modului în care administrăm anumite componente ale autorită­ții locale, dar și a modului în care ne raportăm la cetățeni și a modului în care îi primim în acest spațiu, va trebui să fie recalibrat, reașezat”, a punctat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
În noua locație a Primăriei Municipiului Baia Mare vor fi reunite toate serviciile și direcțiile administrației locale.
”Pentru mine este important să oferim băimărenilor un centru administrativ integrat. Aici își vor avea sediul, își vor desfășura activitatea toate direcțiile și toate serviciile publice care astăzi funcționează în alte clădiri decât în clădirea principală a Primăriei și aici mă refer la: Direcția de Asistență Socială, la componenta strict administrativă a Serviciului Public Ambient Urban, dar, în special, îmi doresc ca Poliția locală să fie aici (…) Pe de altă parte, îmi doresc aici tot ce înseamnă structuri foarte importante, respectiv Direcția de dezvoltare, Direcția de investiții, Direcția de proiecte-programe, Direcția care se ocupă de gospodărirea orașului, respectiv administrarea infrastructurii, gestionarea salubrizării. Practic, a tuturor serviciilor publice pe care trebuie să le oferim cetățenilor Mu­nicipiului Baia Mare. Aici se va regăsi și Direcția de venituri pentru că este cea mai expusă în relația cu cetățeanul”, a mai explicat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
În discuție s-a adus și o dată estimativă de finalizare a lucrărilor, orizontul de așteptare fiind de doar câteva luni.
”Îmi doresc să facem inaugurarea funcțională a acestei clădiri, respectiv a acestui centru administrativ integrat până la finalul acestui an. Având în vedere că, de 1 Decembrie, facem manifestările aici, respectiv în Piața Unirii, va trebui să facem acest efort și să putem să funcționăm aici”, a accentuat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Potrivit primarului Cătălin Cherecheș, arhitectul șef al municipiului va începe chiar de astăzi proiectul de reorganizare a clădirii și a spațiului exterior, inclusiv a parcărilor.
Cât despre spațiile în care funcționează, în prezent, direcțiile și serviciile autorității locale, acestea vor fi incluse, la rândul lor, într-o nouă rețea ce va oferi oportunități de inovare și dezvoltare pentru cetățenii municipiului Baia Mare.
”Vom elibera anumite spații, clădiri pe care le vom oferi, prin decizia Consiliului Local, instituțiilor publice. Anumite clădiri le vom transforma în hub-uri pentru cei care au inițiativă din perspectivă economică, dar și pentru asociațiile, fundațiile care se ocupă de latura socială, culturală, de tineret pentru a veni în întâmpinarea acestor activități care ajută comunitatea într-un mod concret”, a conchis Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Tot ieri, primarul Cătălin Cherecheș a semnat și ordinul de plată pentru achiziționarea clădirii în care va funcționa noul sediu al autorității locale din Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.