Concurs de muzică religioasă „Imn de slavă, dragoste și dor, de dăinuire și nemurire” organizat în Eparhia Maramureșului și Sătmarului

0
50

Azi, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, a fost organizată o conferință de presă despre un eveniment cu totul special, unic, care va avea loc duminică, 9 aprilie 2023, în Duminica de Florii, privind provarea în rândul tinerilor a cântării bisericești tradiționale, numite „priceasnă”, specifică Transilvaniei, concurs de muzică religioasă, cu participare națională, intitulat „Imn de slavă, dragoste și dor, de dăinuire și nemurire”.

„Acest proiect s-a născut din inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în Anul omagial al persoanelor vârstnice și Anul comemorativ la imnografilor și cântăreților bisericești, a spus Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, care se ocupă de organizarea evenimentului. Este un proiect organizat între Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”. Concursul va avea două secțiuni: muzică psaltică și pricesne tradiționale, cu participarea a 22 de concurenți din întreaga țară. Partenerii proiectului sunt Consiliul Județean Maramureș, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Baia Mare, Asociația Culturală Theologos.”

La preselecție au participat peste 50 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, din care au rămas 22 de concurenți. Concursul propriu-zis va fi urmat de un recital în care vor evolua Grupul Chiorenii, Grupul Vocal „Țara Lăpușului”, grupul din Maramureșul Voievodal, Grupul Psaltic „Theologos”, urmat de invitata specială – Paula Seling. Gala laureaților va avea loc de la ora 17,00.

Juriul va avea în componență pe cunoscuta artistă, interpretă și compozitoare Paula Seling, băimăreancă, președinte al juriului, Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan, de la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord, Pr. Lect. Univ. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, de la catedra de muzică Bisericească de la Departamentul Teologie „Justinian Arhiepiscopul” al Centrului Universitar Nord, Iuliana Dragoș, directorul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, Eduard Albina, dirijorul orchestrei Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, și Protopsalt Iacob Feresoarul, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Brașov, vreme de 7 ani la strana Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos.

Concursul este dotat cu premii: Marele premiu și trofeul concursului – dotat cu Ordinul Cultural și Crucea „N. Steinhardt”. Premiile I de la cele două secțiuni: Crucea „Justinian Arhiepiscopul”. Premiile II – Medalia Culturală „N. Steinhardt”. Premiile III – o frumoasă icoană cu Maica Domnului. Vor fi acordate mențiuni și premii speciale.

Pr. consilier eparhial Virgil Jicărean, reprezentant al Preasfințitului Părinte Episcop Iustin: „Este un eveniment cultural deosebit, fixat într-o zi de mare praznic împărătesc, Duminica Floriilor, care are o conotație deosebită în pregătirea pentru Săptămâna Mare și pentru marele praznic al Învierii Domnului. Este o perioadă cu o abundență liturgică de imne și cântări, o perioadă potrivită pentru un astfel de eveniment, care dorește nu doar să promoveze cântarea bisericească în varianta psaltică și tradițională, ci și să o apărăm, pentru că astăzi, în vremurile pe care le trăim, trebuie făcut așa ceva. Aici, în Transilvania, s-a încetățenit această cântare tradițională, care se îngemănează cu doina, cu valoarea culturală a țăranului român, a creștinului de pe aceste meleaguri, care, prin cântare, are ca scop să Îl preamărească pe Dumnezeu.”

Dirijorul Eduard Albina: „Acest concurs are o factură deosebită. Vorbim de dăruire, de o muzică de suflet. Am asistat la preselecția pentru acest concurs și a fost un lucru cu decizii dificil de luat. Vorbim în acest concurs de muzica sufletului, care transmite stări de fină vibrație sufletească.”

La conferința de presă au luat parte Protos. Serafim Bil, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, și Ipod. Vasile Pop, șeful protocolului concursului.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.