Costeni și costenari

0
152

Un fiu al satului Costeni, Petru Hereș, a vrut să lase moștenire viitoarelor generații pagini din istoria locală. Așa se face că și-a luat condeiul și a încropit un volum ce se poate înscrie tocmai în lista monografiilor zonei, „Costeni și costenari”. Un demers de suflet al autorului care a mărturisit încă din primele pagini că a dorit ca satul Costeni „în care am venit pe lume și-n care trăiesc în prezent să nu fie dat uitării, de aceea vreau să așez pe hârtie cele petrecute pe parcursul anilor”.
Petru Hereș a văzut lumina zilei la casa bunicului său, Petru, în locul numit Nodișeni. Rememorează cu inima anii prunciei petrecuți alături de tinerii săi părinți, mama Maria care avea doar 18 ani și tatăl Alexa, în vârstă de 22 de ani. În acea atmosferă de comuniune și de tinerețe s-a format autorul, aici a învățat să își prețuiască neamul, satul, rădăcinile strămoșești.
Volumul include un scurt istoric despre satul natal. În paginile cărții sunt inserate și date istorice importante despre biserica parohială, despre școală. Sunt amintite detalii despre casele și anexele gospodărești din sat, despre sărbători și obiceiuri, despre familii din Costeni, activități din viașa satului.
Petru Hereș folosește limbajul specific zonei de unde provine, ceea ce dă farmec scriiturii, aduce în lumină întâmplări cu localnici, povestite cu mult har. Sunt amintite și câteva momente mai puțin vesele: despărțirea de sat, atunci când autorul a mers la oraș să își continue studiile, un moment nu tocmai plăcut, după cum recunoaște, dar inima tânărului de atunci a rămas lipită de viața satului.
În carte se vorbește și despre plecarea (migrația) costenarilor în America. Din cauza sărăciei, unii costenari au ales să își facă un trai mai bun tocmai în „țara tuturor posibilităților”.
Un alt episod emoționant relatat de autor este cel al „plecării în cătane”, momentul Armatei. În carte au fost incluse și fotografii, dar și câteva articole „Din presa vremii” în care a apărut numele satului Costeni. Este o lucrare ușor de lecturat, relaxantă și binevenită pentru cei care doresc să știe mai multe despre locurile Maramureșului.
„Această lucrare, prin natura ei, poate fi considerată o monografie și s-ar putea înscrie în proiectul propus de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, intitulat «Nicio Parohie fără Monografie», fiind totodată o invitație la lectură și aducere aminte tuturor fiilor satului acestuia și vizitatorilor săi, dar și celor care sunt interesați să afle, ca dintr-o carte de vizită, frumusețile acestui loc binecuvântat de Dumnezeu”, a adăugat preotul paroh al Parohiei Costeni, Ștefan Petcu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.