În Maramureș, mii de copii, „abandonați”

1
144

Mii de copii din Maramureș au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Cei mai mulți dintre părinți au optat să meargă la muncă în afară, în lunile aprilie – septembrie din 2022, atunci când a fost sezonul activităților agricole. Inclusiv copiii cu vârsta sub un an sau între 1 și 2 ani sunt lăsați acasă de mamele sau tații dornici să câștige mai mulți bani. Cei mai mulți dintre minori au fost lăsați în grija rudelor.

• Fluctuație continuă

Pe parcursul anului 2022, s-a observat o fluctuație continuă a numărului de copii cu cel puțin un părinte plecat să își câștige un trai mai bun în afara hotarelor țării. Astfel, în primul trimestru din 2022, în evidențele DGASPC Maramureș, figurau 2.064 de minori cu părinți plecați în străinătate. Numărul acestora a crescut în următoarele două trimestre.
În trimestrul al doilea, au fost raportați 2.570 de minori rămași acasă, iar în trimestrul al treilea se înregistrau 2.417 copii cu cel puțin un părinte plecat în alte state. Spre finalul anului, situația pare să se fi ameliorat în comparație cu perioada aprilie-septembrie.
Astfel, la finele trimestrului patru, figurau 2.183 de copii cu părinți plecați în străinătate. Dintre aceștia, 1.093 erau fete, iar 1.090 erau băieți.
Interesant este că, în dorința de un câștig mai bun, părinții par să nu ia în considerare nici faptul că pierd anii cei mai frumoși din viața copilului. Ei își lasă în grija rudelor micuții de câteva luni sau care abia au împlinit doi ani.

• cei mai mulți copii cu părinții plecați în afara țării au între 14 și 17 ani

Din statistică reiese că 11 copii cu cel puțin un părinte plecat în străinătate au sub un an. Alți 49 de minori sunt din grupa de vârstă 1-2 ani, 270 de micuți rămași acasă au între 3 și 6 ani, iar 443 de minori se încadrează în grupa de vârstă 7-9 ani. Cei mai mulți copii cu părinții plecați în afara țării au între 14 și 17 ani, respectiv 771 de minori, iar în 639 de situații, copiii au între 10 și 13 ani.
Din același raport reiese că la finele anului 2022, 374 de copii aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 1.575 aveau cel puțin un părinte plecat, iar 234 de minori făceau parte din familii monoparentale, cu părintele plecat în străinătate. Din totalul acestora, 1.444 au fost lăsați în grija rudelor până la gradul IV, 729 sunt îngrijiți de alte persoane/ familii, fără măsură de protecție, iar 10 se află în grija rudelor de până la gradul IV, cu măsură de protecție. În total, sunt 1.810 familii maramureșene de unde provin mamele și tații, plecați peste hotare.

• din raportare lipsesc mai multe primării din județ

Statisticile oficiale nu reflectă întreaga realitate din teritoriu, pentru că din raportare lipsesc mai multe primării din județ.
“Datele nu sunt comunicate de toate primăriile din județul Maramureș și, totodată, nu aceleași unități administrativ-teritoriale comunică trimestrial fișa de monitorizare. Fișa de monitorizare trimestrială este un instrument de colectare a datelor care cuprinde indicatori aferenți domeniului prevenirii și combaterii violenței în familie și protecției și promovării drepturilor copilului. Datele primite de la UAT-uri se colectează, se centralizează și se comunică Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”, precizează oficialii DGASPC Maramureș.
Cert este că minorii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate sunt expuși mai multor riscuri: de la abandon școlar, autoizolare până la apariția unor tulburări emoționale și comportamentale.

1 COMENTARIU

  1. Din nefericire acei parinti care pleaca la munca in strainatate aleg aceasta cale ,fiindca cu eventualele salarii care le-ar castiga in tara noastra ar muri de foame.Daca in continuare in strainatate din parinti romani se vor naste mai multi copii ca si in tara,peste 30-40 de ani cineva care va publica date statistice despre populatia tarii va constata ca vom fi circa jumatate din cati suntem acum ,cu consecinte dramatice pentru insasi existenta noastra ca natiune.Toate aceste aspecte fac parte dintr-un scenariu diabolic care ni s-a pregatit dupa ‘89,distrugerea industriei romanesti,folosirea romanilor ca forta de munca ieftina (vezi exemplul cu muncitorii romani la recoltat sparanghelul in Germania in plina pandemie de Covid si culmea tupeului cica romanii ar avea abilitati mai bune ca nemtii pentru aceasta activitate,adica suntem niste sclavi),transformarea Romaniei in piata de desfacere pentru produsele alimentare din Occident in situatia ca agricultura romaneasca a fost premeditat distrusa,etc.
    Din pacate acesta este tristul adevar,iar despre copii abandonati si familiile distruse nu ii pasa nimanui ci numai se mai face cate o statistica incompleta si denaturata fiindca realitatea este mult mai grava.
    Vorba romanului “Feri Doamne de mai rau ! “

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.