Ţara fără politicieni

0
526
Editorial Graiul Maramureşului

Pînă ieri, nu s-a depus nici o candidatură pentru Consiliul Judeţean Maramureş, iar pentru consiliile locale şi primari, numărul candidaturilor înregistrate este foarte mic. Termenul limită se apropie, 26 aprilie 2016, la 40 de zile înainte de scrutin. Alegerile locale din 5 iunie le dau fiori reci politicienilor, deoarece legea electorală nouă prevede liste de susţinători şi alte grele condiţii de integritate.
Pînă acum, doar candidaţilor independenţi le erau impuse aceste reguli. Însă prin Legea 115/2015 şi candidaţii partidelor sînt obligaţi să întocmească liste de susţinători, cu semnăturile a 1% dintre cetăţenii cu drept de vot: minimum 100 la comune, 500 la oraşe, 1.000 la municipii şi judeţ. Aceste tabele îi încurcă pe candidaţi, partidele se simt umilite, fiind suspectate de ilegitimitate, că ar avea mai puţin de 1% membri şi simpatizanţi. (Ceea ce adesea este adevărat.)
Aşa s-a ajuns ca, pînă ieri, să nu fie nici un candidat înscris oficial! Partidele se vor mobiliza şi în ultimele zile, lunea şi marţea viitoare, se vor înghesui la biroul electoral judeţean şi la birourile electorale de circumscripţie (municipii, oraşe, comune). Această tergiversare este riscantă, deoarece, în caz de respingere a listei, nu vor mai avea timp să o refacă. Este semn că partidele nu sînt organizate şi că adunarea semnăturilor cade în seama candidaţilor, care suportă cheltuielile din buzunar (nu pot fi decontate). Iar independenţii şi candidaţii de la partidele mici riscă să nu adune nici măcar 3% din voturile exprimate, pentru ca publicitatea electorală să le fie suportată de stat. Candidatul sau partidul care nu face 3% din voturi îşi va achita singur cheltuielile de campanie electorală.
Un alt factor este apatia cetăţenilor cu vîrsta peste 23 de ani (cei cu drept de a candida). Există partide care nu-şi pot completa lista de candidaţi, şefii de organizaţii aleargă prin comună, caută doritori pentru demnitatea de consilier local. Refuzul este legat de dificultatea de-a aduna semnături pe lista de susţinători, de teama de-a nu fi ales, dar îi enervează mai ales faptul că trebuie să-şi declare averea şi să o afişeze în public. Acum se încheagă jocurile murdare, cei din umbră îşi trimit ciracii în consiliile locale, îi manevrează din spate. Condiţiile de incompatibilitate, urmărite de Agenţia Naţională, produc de asemenea senzaţii penale.
În cele din urmă, partidele vor găsi niscaiva candidaţi, însă întîrzierea nu este un semn bun. Procedurile de selecţie internă arată slăbiciunea organică a partidelor şi în cele din urmă alegerea va fi la întîmplare, calitatea principală a candidaţilor fiind să nu aibă probleme cu justiţia, datorii la stat şi declaraţia de avere să nu fie mincinoasă. Ne dăm seama în ce situaţie se află partidele, clasa politicienilor este timorată şi înjumătăţită de noua lege, iar lupta anticorupţie face noi victime. În locul celor care se retrag (cu coada între picioare), aşteptăm politicienii tineri, ca să reînnoiască tagma reprezentanţilor poporului.
Politicienii locali au rol major în influenţarea comunităţii, însă criza economică a dus la scăderea bugetului pînă la limita de subzistenţă. Aleşii din unităţile administrativ teritoriale au impact aproape decorativ, valoarea democraţiei reprezentative fiind în cădere. După alegerile din 5 iunie, aleşii trebuie să se apropie de cetăţeni, deciziile politice să fie deschise spre public, partidele să-şi îndeplinească rolul de-a exprima voinţa alegătorilor. (Să fim optimişti!) Schimbul de opinii stă la baza democraţiei, prin dialogul transparent.  Mai mult ca oricînd, avem nevoie de politicieni democraţi, în slujba cetăţenilor, nu invers. În consiliile locale, puterea să accepte opoziţia şi exprimarea criticilor. Aceasta este ideea democraţiei: puterea să invite opoziţia să discute (să critice)!
Propunerile de candidaţi pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, însoţite de declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese, se nasc cu greutate, sînt anevoie de scris – nu este uşor să recunoşti ce avere pitită şi ce interese ferite ai! De asemenea, este la fel de umilitor să le ceri vecinilor să te susţină, iar ei să te refuze, ştiind ce hram porţi în realitate…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.