Școlile patriotismului

0
266

În toate unitățile de învățământ, zilele din săptămâna aceasta au fost dedicate unor multiple activități educative conturate în jurul Zilei Naționale a României și închinate personalităților locale ce au contribuit major la Marea Unire. Un efort comun și admirativ al cadrelor didactice de a transmite tinerei generații exemplara istorie, valorile și crezurile unor oameni ce au înfăptuit un ideal de neprețuit: unitatea. Există, însă, o atitudine emoțională aparte, un devotament deosebit în unitățile de învățământ care poartă numele marilor făuritori maramureșeni ai Unirii? Curiozități aparte, într-o zi deosebită, edificate de oamenii care călăuzesc bunul mers al acestor instituții.

• imnul lui George Pop de Băsești, intonat zi de zi de elevi

La Liceele Teoretice „George Pop de Băsești” (aflate în Ulmeni, Baia Mare, Vișeu de Sus, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș și Satu Mare), responsabilitatea de a duce mai departe crezul marelui om politic și de stat, acela de a înnobila nea­mul românesc prin educație, prin cultură, este prioritară. ”Pentru profesorii și elevii liceelor, care poartă numele marelui patriot George Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României are o semnificație cu totul aparte. Este ziua, în care idealul, pentru care patronul nostru spiritual și-a dedicat întreaga viață, s-a împlinit. Este un prilej de mare sărbătoare, un moment de mândrie, dar mai ales de recunoștință, de omagiu adus înaintașilor, care au luptat, cu puterea minții și cu brațele, pentru înfăptuirea României Mari. Cea mai importantă lecție de istorie învățată este aceea de a fi uniți și de a ne cinsti eroii”, explică prof. Aurora Pușcaș, fondatoarea Liceelor Teoretice ”George Pop de Băsești”. Patriotismul lo­cal și sentimentul național al tinerei generații se formează și se cultivă în familie și, mai ales, în școală, mai subliniază prof. Aurora Pușcaș. ”Învățăceii noștri beneficiază de o educație patriotică aparte, care le dă posibilitatea de a-și forma convingeri și sentimente de mândrie că sunt români, că sunt urmașii unui neam de eroi, care s-au jertfit, cu prețul vieții, pentru independența și unitatea românilor de pretutindeni. George Pop de Bă­sești fiind un model de patriot demn, curajos, neobosit în lupta pentru drepturile și libertățile românilor. Imnul lui George Pop de Băsești, fiind Imnul liceelor noastre, pe care zi de zi, dimineața, îl intonează elevii noștri, cu mândrie și cu patos. Zilele „George Pop de Bă­sești” sunt organizate, an de an, cu un entuziasm deosebit. Vizitele la Casa memorială „George Pop de Băsești”, la mormântul „Profetului neînfricat”, concursurile de cultură generală despre marii făuritori ai Unirii contribuie la menținerea vie a sentimentului patriotic”, mărturisește prof. Aurora Pușcaș.

• elevi educați în spiritul învățăturilor marelui Vasile Lucaciu

Un sentiment particular regăsim și la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare. ”Viziunea și misiunea noastră, ca profesori la acest colegiu, sunt întemeiate pe principiile rațiunii și credinței, ale luptei pentru adevăr și ale solidarității. Elevii noștri sunt educați în spiritul învă­țăturilor marelui erou al neamului care considera că, pentru a face față încercărilor vremii și pentru a fi socotit cineva printre elite, trebuie să faci dovada unei pregătiri intelectuale superioare și a unui angajament ferm. Prin activită­țile educative pe care le desfășurăm și prin principiile educației pe care le urmăm, încercăm să insuflăm elevilor noștri spiritul de luptător al patronului nostru spiritual, precum și importanța definirii de sine și a sentimentului de apartenență la o familie, colegiu, oraș, țară”, punctează prof. Simona Sălăjan, directorul Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare.

Mândria de a studia ori preda la colegiul ce poartă numele marelui Vasile Lucaciu există categoric în sufletul fiecăruia, fie elev, fie cadru didactic. ”Încă din gimnaziu elevii participă cu mult entuziasm și mândrie la toate activitățile educative care îi învață despre Vasile Lucaciu, despre opera acestuia și principiile lui în educație, politică și, nu în ultimul rând, în viața de zi cu zi, prin valorile morale pe care și le-a însușit și, mai apoi, le-a demonstrat în lupta sa pentru Unire”, afirmă prof. Simona Sălăjan. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea memorandistului Vasile Lucaciu, iar colegiul băimărean sărbătorește 60 de ani de la înființare. Cele două eveniment importante sunt marcate prin momente diferite.

• sentiment de bucurie și mândrie că sunt șișeșteni și că studiază la școala care poartă numele Părintelui Vasile Lucaciu

Întrucât în acest an se omagiază Centenarul Vasile Lucaciu, școala gimnazială din comuna Șișești care îi poartă numele se implică cu însuflețire să facă cunoscută viața și activitatea marelui luptător. ”Trăind într-o lume din ce în ce mai grăbită și asaltată de tehnologie și nou, se impune întoarcerea la valorile satului din lumea de ieri. Mici sau mari, importanți sau rebeli, puternici sau slabi, cu toții ne întoarcem să ne luăm seva din lumea satului. Și cum să nu te bucuri de această lume când din satul Șișești s-a ridicat o așa mare personalitate, un luptător pentru românism – Vasile Lucaciu? Din activită­țile în care îi implicăm pe elevii școlii noastre constatăm entuziasmul tinerilor dornici să descopere contribuția lui Vasile Lucaciu la lupta pentru Marea Unire, dar și aportul esențial la dezvoltarea satului românesc, în general, și a satului Șișești, în special. De aici se naște sentimentul de bucurie și de mândrie că sunt șișeșteni și că studiază la școala care poartă numele Părintelui Vasile Lucaciu”, spune prof. Mihaela Boiciuc, directorul Școlii Gimnaziale ”Vasile Lucaciu” Șișești. 1 Decembrie este o sărbătoare națională ce vibrează în sufletele șișeștenilor în fiecare an. ”Școala noastră s-a străduit me­reu să promoveze imaginea și valorile morale ale eroului național Vasile Lucaciu și să-i învețe pe elevii noștri că trebuie să ne prețuim înaintașii”, adaugă prof. Mihaela Boiciuc.

• la Giulești – recunoștință față de înaintași, solidaritate față de vecinii noștri

Și la Școala Gimnazială ”Dr. Ilie Lazăr” din Giulești, Ziua Națională a României se trăiește altfel. ”Bucuria este cu atât mai mare cu cât școala noastră are un nume de seamă, al celui care a avut o contribuție importantă la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, dr. Ilie Lazăr. Sentimentele pe care le simțim în aceste zile sunt puternice și sunt completate de calitățile pe care dorim să le transmitem și viitoarelor generații: recunoștință față de înaintașii noștri care, prin jertfă și sacrificiu, au înfăptuit idealul național, iubire și dedicație față de patrie și față de valorile naționale și, nu în ultimul rând, solidaritate față de vecinii noștri care luptă eroic pentru țara lor”, expune prof. Gheorghe Rednic, directorul Școlii Gimnaziale ”Dr. Ilie Lazăr” Giulești. Anul acesta, parcă sunt mai multe emoții, comunitatea locală fiind solidară cu vecinii noștri ucraineni, greu în­cercați de război. ”În aceste vremuri tulburi, este important să fim recunoscători pentru efor­turile depuse de strămoșii noștri, să le cinstim memoria și, mai ales, să fim și noi dedicați față de țară și societate, oferindu-i comunității noastre atmosfera solemnă pe care o merită. Suntem onorați să educăm într-o instituție și într-o localitate patronată de unul dintre făuritorii Marii Uniri și ne dorim ca viitorii cetă­țeni să înțeleagă istoria nu doar din manuale sau doar la orele de istorie, ci în fiecare zi, la toate disciplinele”, conchide prof. Gheorghe Rednic, directorul Școlii Gimnaziale ”Dr. Ilie Lazăr” Giulești.

Școala reprezintă acel mediu în care se deschid pentru copil și, mai apoi, pentru tânăr porţile cunoaşterii, formându-l, echipându-l cu cunoștințe și deprinderi, dezvoltându-i competențele personale. Cartea deschisă în școală, studiată cu dăruire, pasiune, seriozitate, perseverență, curiozitate științifică, va rămâne calea către deslușirea răspunsurilor la întrebările dilematice ale generațiilor de elevi. Un mare număr de unități de învățământ din județ și din țară și-au ales ca mentori și călăuze diverse personalități reprezentative din cultura națională și universală, științe, tehnică etc. Acest fapt se înțelege ca un îndemn continuu la cultivarea memoriei și la promovarea unor personalităţi care fac cinste neamului românesc, prin care ne recunoaştem adevărata noastră identitate. Astfel, în județul nostru există unități școlare care și-au legat numele de iluștri și neobosiți patrioți, ca un omagiu adus memoriei acestor repere morale fundamentale ale României: Regina Maria, Regele Ferdinand, George Pop de Băsești – președintele Marii Adunări Naționale, de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, Vasile Lucaciu – personalitate politică, istorică și culturală a românilor ardeleni din perioada imperiului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, Nicolae Titulescu – diplomat, om politic și avocat, Teodor Mihali – politician român transilvănean, președinte interimar al PNR în anul Unirii, poetul și politicianul Octavian Goga, Alexiu Berinde – preot, arhitect și politician, membru în Consiliul Consiliul Național Român și memorandist.
prof. Mihai Cosmin Pop, inspector școlar general

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.