Povestea nefericită a poluării băimărene nu este nouă. Am fost unul dintre cele mai poluate orașe din Europa la un moment dat. Avem durată de viață recunoscut mai scăzută, avem inclusiv pensionare anticipată. Cu toate acestea, nu se fac eforturi serioase de reducere sau anulare a amenințărilor la adresa Băii Mari, ba ele cresc în număr. Practic, așa cum se poate vedea din proiecția Google Earth, orașul e înconjurat de poluatori externi, la care se adaugă, evident, propriul aport!
Facem de peste 25 de ani trecerea în revistă a surselor de poluare la adresa municipiului. O seamă de situații sunt atât de flagrante și de simple ca soluții că-s dureroase. Pornim enumerarea dinspre est. Baia Sprie, nu atât orașul cât fosta mină, poluează din start râul Săsar. Se adaugă iazul dintre Tăuți și Penitenciar, parțial ecologizat. Tot de acolo vine și Craica, dar ca să ajungă ceea ce știm cu toții, e deja “meritul” cartierului de bidonville, extins discret (de se vede pe Google Earth) și dincolo de calea ferată. Și ajungem în sudul orașului. Unde nu Craica e marea sursă de poluare cât depozitul ilegal de gunoi din Groși. După ploile de mai ieri, am fost să vedem unde curg apele de pe acel depozit de gunoi. Le zice Levigat, și sunt „un lichid care, trecând printr-un material solid, a extras substanțe dizolvate sau în suspensie din materialul respectiv.
Este un termen tehnic utilizat pe scară largă în domeniul științei mediului, în sensul specific de lichid care a percolat un depozit de deșeuri, dizolvând sau antrenând substanțe nocive pentru mediu din materialul prin care a trecut. Levigatul poate fi ulterior eliminat sau menținut în depozit”, conform wiki.
Levigatul este generat de acumularea în gunoi a apei învechite, format din compuși organici și anorganici care pot fi dizolvați sau suspendați. Dacă nu este captat și tratat corespunzător, levigatul e un poluant periculos pentru teren și pentru apa de suprafață. Ia ghiciți… levigatul nostru curge canalizat discret pe sub drum, pe la marginea pădurii de la Satu Nou, pe lângă depozite și ajunge la Mocira, la margine de cartier de vile, de unde curge încet spre râul Lăpuș. O apă neagră tulbure, urât mirositoare, ba pe alocuri generează spumă (semn că pe traseu se mai aruncă și alte chimicale), unde apa cade în praguri. Dizgrațios și periculos pentru agricultură și animale!
Ajungem însă în vestul Băii Mari, unde avem iazurile celebre de la Bozânta și Sat Săsar. Inspirați (recunoaștem) de emisiunea Tv celebră în care am văzut loc de ars cabluri pe mal de râu, am căutat locația. Printre iazuri, pe drum de pământ, am întors sub iaz spre confluența Săsarului cu Lăpușul. Sunt locuri unde recent s-a împins cu lama, să se îndepărteze urmele, dar pe alocuri se văd gunoaie, balastieră, clădiri și utilaje părăsite. Dar ce te contrariază cel mai tare sunt…culturile agricole de la baza iazului cu steril. Da, cel de pe care se ridică nori de praf otrăvitor, toată vara. Să nu uităm, din iazuri, la bază, curg continuu ape uzate, prin țevi, se fac pâraie, ce se varsă evident în râuri. Ironia și cel mai trist, peste toate cele, e că ne aflăm în zona pe unde va veni, dinspre Bușag, măreața centură a Băii Mari!!! Cotim spre Bozânta, iar din Bușag ajungem la lista poluatorilor din nord. Practic, toate fostele mine, de la Handalul Ilbei mai departe, la Nistru sau Băița, poluează drastic cu ape de mină parțial sau deloc epurate, dintotdeauna.
Sigur, sunt în aval de Baia Mare. În plus, să nu uităm de aportul băimărean. Să nu ne uităm, subiectiv, numai la capra vecinului. Pentru că și Baia Mare trimite în aval un Săsar infect. Sau „nămolurile orășenești” ascunse între iazurile de steril, cum am mai arătat. Cât despre apele de mină, nu le-au infestat vecinii. Vedeți firul de apă ce curge pe lângă drum de la mina Săsar, de sub deal. Sau urcați ca noi, mai ieri, deasupra combinatului Romplumb, în cartier rom, ca să aveți o măsură a dezastrului… Cât despre soluții, la cât moloz s-a aruncat aiurea în ultimii ani fie și numai la margini de oraș, gen câmpul de la Phoenix, cel puțin unul din iazuri era deja acoperit. Levigatul? Era bună o stație de epurare, nu?