• “Artiştii şi oamenii de cultură trebuie să fie liberi şi vreau să îi încurajăm aici, în Baia Mare, să fie oameni liberi” – Cătălin Cherecheş, primarul municipiului •
Municipiul Baia Mare găzduieşte de o vreme evenimente cultural-artistice de o deosebită importanţă, cu atât mai prielnic cu cât oraşul nostru candidează pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Municipiul Baia Mare este în acest an, în perioada 16-19 aprilie, gazda Olimpiadei Naţionale de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei. Peste 500 de tineri din toată ţara, pasionaţi şi ghidaţi de inspiraţie, au venit în oraşul care luptă pentru a dovedi că merită titlul de Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul, organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Liceul de Arte Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare şi Fundaţia Baia Mare 2021, este susţinut de Municipiul Baia Mare.
Ediţia din acest an a Olimpiadei Naţionale de Arte a fost creionată în jurul conceptului de „Cultura Ospitalităţii – Arta Ospitalităţii”, temă care reflectă punctul central al proiectului de candidatură al municipiului Baia Mare la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Mă bucur că găzduim peste 500 de tineri foarte talentaţi aici, la noi, în Baia Mare. Este pentru mine, ca şi primar al municipiului Baia Mare, o mare bucurie şi o mare onoare şi cred că este un semn bun. Un semn că lucrurile se mişcă într-o direcţie foarte pozitivă, spre cei tineri. Pentru că de fiecare dată ne raportăm la experienţă şi la experienţa celor care au fost şi sunt înaintaşii noştri. Doar că experienţa de cele mai multe ori înseamnă şi o sumă de trăiri şi experienţe negative şi cred că, din când în când, sângele şi energia proaspătă pe care cei tineri o aduc este foarte importantă într-o comunitate şi într-o ţară. Doar cei tineri pot să ducă lucrurile înainte într-un mod coerent, pentru că cei tineri au mult mai multe vise decât cei care, de cele mai multe ori, şi-au pierdut visele. Cred foarte mult în cei care vin dintr-o zonă a inspiraţiei, a talentului, a creativităţii şi mă bucur că au venit aici, într-un oraş care renaşte, într-un oraş care până nu demult era foarte prăfuit, un oraş care avea toate lacătele închise şi încet, încet lucrurile, prin voia în primul rând a comunităţii, se schimbă. Am petrecut şi eu câţiva ani la Liceul de Arte din Baia Mare şi tot la Liceul de Arte acum câţiva ani, când nimeni în acest oraş nici măcar nu se gândea, nici măcar nu spera sau visa şi nici nu eram primar al municipiului Baia Mare, atunci am spus că Baia Mare vreau să devină Capitală Europeană a Culturii. Nu ştiam care va fi anul în care am putea fi, dar s-a ivit această ocazie anul trecut. Şi alături de nişte oameni foarte inimoşi, Andreea Ciortea, Mihaela Puşnava şi Vlad Tăuşance, am mişcat lucrurile din loc. Fără să se supere nimeni, în special cei trei au făcut ca lucrurile să funcţioneze şi să fim între cele patru oraşe selectate în finala pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021. Şi paradoxal, fără să supăr pe nimeni dintre cei care sunt băimăreni de-ai mei, cei trei nu sunt din Baia Mare. Şi lucrul acesta mi-a dat de gândit. Pentru a evolua cred că e nevoie de concurenţă şi dacă tot timpul vom sta doar în aceeaşi oală şi vom fierbe toţi în aceeaşi oală, cred că nu va ieşi ciorba cea mai potrivită. Cred că de fiecare dată trebuie să mai aducem şi ingrendiente din exterior care să ne facă să fim şi mai motivaţi şi mai buni şi să vedem, să recunoaştem şi talentul altora. Faptul că 500 de tineri din toată ţara sunt în aceste zile aici poate să dea un semn înspre deschiderea comunităţii, în special celei artistice, spre ceilalţi cu talent, pentru că nu doar în Baia Mare s-au născut oameni cu talent”.
Baia Mare va oferi artiştilor, profesionişti sau tineri, sprijinul necesar pentru actul de creaţie
În cadrul cuvântului de deschidere al primarului Cătălin Cherecheş, acesta a arătat că fiecare artist, fie el tânăr care doreşte să se stabilească la Baia Mare sau seniorii care deja fac partea din istoria acestei comunităţi, va fi încurajat chiar şi financiar de către Administraţia Publică Locală a Municipiului Baia Mare.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Împreună cu Fundaţia Baia Mare 2021, fiecare om de cultură, artist care va veni în Baia Mare şi îşi va desfăşura activitatea în Baia Mare prin finanţarea Consiliului Local, va primi o primă de instalare. Am tot plătit prime de instalare ba la sportivi, ba la alţii şi niciodată nu ne-am gândit la artişti şi la mediul de cultură, deşi prin artă şi prin cultură se generează cea mai consistentă şi solidă emoţie. Atunci vom face acest lucru şi nu va fi o sumă oarecare. Ne-am gândit undeva la o sumă care să depăşească 10.000 de euro şi ne-am gândit ca acel artist care vine în Baia Mare să beneficieze şi de un atelier, de un loc de creaţie şi, bineînţeles, de o locuinţă. Şi pentru că lucrurile acestea trebuie să funcţioneze într-un mod simbolic, avem în Baia Mare o clădire care se numeşte Casa Wagner şi această casă va fi o casă a tânărului artist şi, în jurul ei, se vor construi într-un mod pavilionar locuinţe şi ateliere pentru artiştii tineri. Mai mult decât atât, trebuie să ne gândim într-un mod foarte respectuos faţă de toţi cei care ne-au creat emoţie până acum şi cei care ne-au făcut să fim mândri, inclusiv de Şcoala de Pictură de la Baia Mare sau de toţi artiştii seniori ai oraşului. Şi pentru aceştia cred că este necesar, mai ales că de cele mai multe ori, din păcate, situaţia lor materială nu este cea mai fericită, să le acordăm o anumită rentă viageră permanent pentru că asta înseamnă respectul pe care comunitatea îl poate acorda unor astfel de oameni. Dar aceste lucruri nu trebuie să fie filtrate într-un mod fals de instituţii şi entităţi care funcţionează din orgolii sau funcţionează dintr-o falsă ierarhie. Lucrurile acestea trebuie să funcţioneze şi oamenii aceştia trebuie să fie recunoscuţi de către cei care din mediul artistic au adevărata recunoaştere. Adevărata recunoaştere nu ţi-o dă vreo funcţie sau vreun post sau poziţie într-o organizaţie care îi adună pe artişti sub o umbrelă. Artiştii nu au nevoie de umbrele, artiştii nu au nevoie de entităţi sau instituţii care să îi coordoneze şi să-i alinieze”.
Program amplu şi premii pe măsură pentru participanţii la Olimpiada Naţională de Arte
În cadrul olimpiadei, tinerii artişti au participat şi la câteva concursuri special dedicate lor. „V-am pregătit un concurs care vorbeşte exact în aceeaşi limbă în care noi tinerii vorbim. Vă provocăm la un concurs pe Instagram. Fiecare dintre voi va posta o fotografie din Baia Mare cu #gazda2021 pe contul propriu de Instagram. Dacă nu aveţi, este cazul să vă faceţi pentru că punem la bătaie un GoPro pe care vi-l oferim ca să puteţi să surprindeţi toate aceste momente care v-au dat inspiraţie şi vă ajută să fiţi creativi. După ce postaţi fotografiile din Baia Mare, fotografia care va fi cea mai apreciată de către prietenii voştri va fi premiată de către Fundaţia Baia Mare 2021”, a spus Mihaela Puşnava, reprezentant al Fundaţiei Baia Mare 2021. „Echipa Baia Mare 2021 vă urează „Bun venit!” Ca sibiancă eu vreau să vă spun „Bun venit acasă, în Baia Mare! Bun venit în cultură ospitalităţii”. Mă bucur să văd tineri din toată România aici, să descopere ce înseamnă ospitalitatea. Zilele acestea sunt despre voi. De multe ori noi, cei mari, intrăm în cutie. Voi nu sunteţi în cutii. Voi, la liceul de arte, sunteţi creativi şi vă păstraţi creativitatea ani de-a rândul, pentru că aveţi într-adevăr mentori şi oameni care vă predau cu sufletul”, a spus Andreea Ciortea, directorul executiv al Fundaţiei Baia Mare 2021.Mai mult, primarul Cătălin Cherecheş a mai arătat că cinci dintre lucrările tinerilor realizate în aceste zile în municipiul Baia Mare şi care vor reflecta cel mai bine unele aspecte ale comunităţii băimărene, vor fi premiate.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
“Artiştii şi oamenii de cultură trebuie să fie oameni liberi şi vreau să îi încurajăm aici, în Baia Mare, să fie oameni liberi. Şi să nu uităm un lucru: să nu îi uităm pe cei care iubesc arta fără să fie profesionişti. Şi cred că trebuie cei tineri, dar şi ceilalţi profesionişti mai în vârstă, să se orienteze cu foarte multă generozitate spre ei. Sunt oameni care nu trebuie să aibă vreun nivel de studiu universitar ca să aibă plăcerea să picteze, dar nici nu cred că trebuie să îi privească cei profesionişti cu o ură proletară doar pentru că pictează. Cred că lucrurile trebuie să fie aduse într-o zonă de echilibru, prietenie, înţelegere şi generozitate dinspre cei mari spre cei mici, dinspre cei profesionişti spre cei care doar iubesc. Tuturor tinerilor care participă la olimpiadă le urez mult succes. Pentru mine fiecare reprezintă un tânăr care mişcă cu adevărat ţara şi comunitatea noastră. Prin ei şi prin inspiraţia şi modul în care îi inspiră şi pe alţii, lucrurile pot să evolueze. Pentru că se înţelege foarte prost în această ţară următoarea chestiune: lucrurile funcţionează doar dacă te raportezi la fabrica de şuruburi. O ţară nu înseamnă fabrică de şuruburi. O ţară şi o comunitate porneşte în primul rând de la educaţie şi cultură”.