Hramul Mănăstirii Strâmtura

0
517

Vineri, 14 octombrie 2022, când Biserica Ortodoxă a cinstește pe Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a rugat împreună cu credincioșii de la Mănăstirea Strâmtura, egumen Protos. Nifon Neamciuc, veniți la hramul sfântului locaș de închinare, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de Vară și a rostit cuvânt de învățătură.ms+

„Am revenit la Mănăstirea Strâmtura, care își serbează hramul, pe Sfânta Preacuvioasa Maică Parascheva. Mănăstirea a luat ființă în anul 2003, iar în anul 2005, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian a instalat aici un stareț, în persoana Părintelui Nifon Neamciuc, care a pornit o lucrare grea, pentru că suntem într-un loc mai retras și mai greu accesibil, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. S-a contruit, între timp, o biserică frumoasă, în stil maramureșean, care este în fază de pictură, acest monumental Altar de Vară și, de la un an la altul, slujba hramului a devenit o sărbătoare frumoasă, cu participarea foarte multor credincioși de pe Valea Izei, deoarece această localitate în sine are aproximativ 3.000 de credincioși ortodocși, împărțiți în două parohii: 2.500 la Parohia din centru și peste 400 la Parohia de pe Valea Satului. Celelalte localități din vecinătate: Bârsana, Rozavlea, toate sunt localități foarte mari și, deci, numărul credincioșilor la sărbătorile hramurilor mănăstirești este însemnat. Ne bucurăm din suflet că a fost inspirat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian să dăruiască acest hram unic. Sunt puține biserici în Transilvania cu acest hram. Noi avem această mănăstire și încă câteva biserici noi și mai vechi cu acest hram. Bisericile mai vechi cu acest hram dovedesc ortodoxia lor, pentru că Sfânta Maică Cuvioasă Parascheva, ca ocrotitoare a unei biserici dinainte de 1700, înseamnă că acea biserică a fost ortodoxă, că creștinii au păzit Ortodoxia Românească și strămoșească. Astăzi este sărbătoare mare în toată România creștină, este cinstită Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ajutătoarea și ocrotitoarea tuturor românilor ortodocși credincioși, care au ajuns la Iași sau care se închină în toate bisericile din România. Sunt peste 250 de biserici cu acest hram în toată România. Ocrotitoarea tuturor acestor credincioși, a tuturor românilor, este Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva, la care au multă evlavie creștinii. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

Soborul, alcătuit din monahi și preoți de mir, a avut în componență pe Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Protos. Nifon Neamciuc, egumen, Protos. Agaton Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, Pr. Gheorghe Ulici, secretarul Protopopiatului Sighet, Pr. Gheorghe Belea din Strâmtura, Pr. Călin Vasile Simion, din Valea Satului – Strâmtura, Pr. Vasile Cozma din Rozavlea, Pr. Marcel Oprișan din Bârsana, Pr. Vlad Ioan Florin din Șesu Mănăstirii – Rozavlea, Pr. George Daniel Magdău din Șieu, Pr. Sorin Ferenț din Botiza, Pr. Marius Iusco din Rona de Jos, Pr. Florin Petru Pop din Petrova, Pr. Ioan Petrovai din Petrova Josani, Pr. Nicolae Babuc din Călinești, Pr. Vlad Mihai Popovici, slujitor al schitului, Pr. Ștefan Ardelean din Vișeu de Mijloc, Pr. Mihai Sacalâș, din Valea Vișeului, Pr. Mădălin Neluțu Bontoș din Câmpu Negru – Sighetu Marmației, Pr. Adrian Rednic din Tisa, Arhid. Teodosie, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.

           Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, care au cântat, la Chinonic, o frumoasă cântare bisericească adaptată Maramureșului Voievodal.

La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu soborul și credincioșii primarul Ioan Pasere, care a ieșit în întâmpinarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, prefectul Rudolf Stauder, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, deputatul Călin Bota, alți oficiali.

Cuvântul de învățătură

Un vast și cuprinzător cuvânt de învățătură despre viața sfântă trăită și închinată lui Hristos de Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin pentru marele număr de credincioși care s-au rugat la hramul Mănăstirii Strâmtura, făcând o trecere prin momentele importante ale vieții sale.

„Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva este mare ocrotitoare a tuturor și ne bucurăm că ne întâlnim aici în fiecare an. Îi mulțumim că astăzi ne-a dat Dumnezeu vreme bună în cinstea ei, cu lumină frumoasă, de soare și temperatură de toamnă acceptabilă, ca să putem să ne bucurăm în pace și liniște și să-I mulțumim fierbinte lui Dumnezeu. Ați auzit că noi ne rugăm la fiecare Sfântă Liturghie și facem rugăciuni pentru pace, că noi nu acceptăm războiul, nici nu îl cultivăm. Războiul aduce moarte, suferință mamelor, care își pierd copiii, soțiilor care își pierd bărbații, rămân copii orfani, oameni mutilați, oameni fără adăpost. Atâția pribegi, atâția refugiați! Trebuie să se încheie odată. De ce cultivăm această spirală? Trebuie găsită o soluție. Sigur că sunt lucruri nedrepte, dar niciodată nu va fi o pace dreaptă. Se fac compromisuri și de o parte și de alta, totdeauna. Dar nu mai avem bărbați luminați în lumea aceasta?! Păi, atunci să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea lumină mai multă ca să reușim să punem pace. Cum spune cântarea? Pune Doamne pace-n lume/ Bun cu bun să se adune/ Pune, Doamne, pace-n țară/ Alinare-ntre popoară. Ce frumoase versuri din Maramureș, pe care le cântă creștinii! Și să rugăm pe Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva ca Dumnezeu să ne dăruiască pace și liniște, să ne dăruiască putere să trecem prin greutăți. Să nu ne temem, însă, de nimic! Puterea-i la noi și la Dumnezeu, nu-i la oameni! Ei au atâta câtă le-a dat-o Dumnezeu! Să nu ne temem de nimic, ci doar de Dumnezeu și de păcatele noastre. Să credem în Dumnezeu, în Maica Domnului și-i Sfinții Săi!”

           După otpust, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană a Maicii Domnului, pictată în mănăstire, care va fi păstrată în Muzeul Episcopiei, îndeletnicirea călugărilor de aici fiind și aceea de a picta icoane.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.