Marți, 10 octombrie 2022, la Catedrala „Duminica Tuturor Sfinților” din Negrești Oaș, a avut loc a doua zi a conferințelor preoțești în Episcopia Maramureșului și Sătmarului, desfășurate sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Au participat preoții din cele trei protopopiate: Satu Mare, Carei și Negrești Oaș, împreună cu protoiereii și secretarii protopopești. Conferința a început cu Sfânta și Dumneieiasca Liturghie oficiată de cei trei protoierei și secretarii protopopești, după care a fost oficiat un Te-Deum de mulțumire a lui Dumnezeu pentru toate și pentru buna desfășurare a lucrărilor conferinței.
Cea de a doua conferință de toamnă, consacrată Anului omagial al rugăciunii în viața bisericii și în viața credincioșilor și Anului comemorativ al Sfinților isihaști Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Paisie de la Neamț, are loc în Protopopiatul Oaș și reunește preoții din Protopopiatul Satu Mare, Carei și Oaș. De obicei, le desfășurăm în catedralele orășenești. Deci suntem în Catedrala din Negrești Oaș și au fost reuniți 180 de preoți, câți se găsesc în cele trei protopopiate. Este o atmosferă frumoasă, o atmosferă înălțătoare, este o lucrare duhovnicească deosebită, deoarece învățăm și reînvățăm ceea ce știam, de fapt, că, pe lângă slujirile sacramentale, pe lângă slujirile sfinte pe care le desfășurăm în viața bisericii ca sacerdoți, suntem datori, ca și creștini, și noi sacerdoții, și noi preoții, slujitorii lui Dumnezeu, ca și credincioșii, să ne rugăm în particular în permanență, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. De altfel, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă Rugați-vă neîncetat. Și Mântuitorul spune Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul în care Fiul Omului va veni. Deci, fără suportul rugăciunii, slujirea noastră este mult mai grea. Totdeauna Sfinții Bisericii lui Hristos, marii Ierarhi, marii voievozi creștini, marii împărați bizantini, slujitorii adevărați, au știut să plece genunchii la pământ și să se roage pentru poporul din păstorirea lor, din subordinea lor. Pentru că lucrurile pe care nu le putem rezolva noi le rezolvă Dumnezeu atunci când îi cerem jutorul și așa credem noi cu toată tăria că Hristos este cu noi, ne asistă, ne ajută, ne întărește și ne face ca să putem merge mai departe pe această mare a vieții lumii acesteea cu credința că aducem slujbă lui Dumnezeu în permanență și slujirea noastră se va bucura de prețuirea și răsplata lui Dumnezeu. Mulțumim Protopopiatului Oaș, care a organizat conferința și ne bucurăm pentru prezența deosebită, aproape în totalitate, a preoților la această conferință.”
„Suntem aici ca să aducem în actualitate ceea ce este mai presus de timpul pe care îl trăim, rugăciunea, isihia și înțelegerea vederii lui Dumnezeu așa cum ne învață părinții isihaști, a precizat Părintele Ioan Marcel Malanca, protopopul Oașului, gazda evenimentului. Sfântul Simeon Noul Teolog, pentru că anul acesta se împlinesc 1000 de ani de la trecerea lui în veșnicie, Sfântul Paisie de la Neamț, pentru că se împlinesc 300 de ani de la nașterea lui, și, desigur, între cei doi, ca o punte de legătura, care sintetizează profund teologia isihastă, Sfântul Grigorie Palama. Sunt pentru noi prototipuri ale viețuirii isihaste și duhovnicești și de aceea ne-am adunat, pentru ca să înțelegem, să primim învățătura isihastă și, totodată, să luăm exemplul viu al trăirii lor duhovnicești, atât noi, preoții, cât și mirenii, deoarece toți deopotrivă putem să împlinim cele mai importante lucruri pe care le învățăm din experiența vieții duhovnicești explicată de fiecare dintre cei trei mari teologi ai Bisericii noastre, anume că rugăciunea este temelia vieții creștine și Mântuitorul Iisus Hristos S-a retras în pustie singur ca să se roage, ne învață Sfintele Evanghelii, că nu putem cunoaște pe Dumnezeu fără a dobândi Duhul Sfânt și fără a ne ruga neîncetat într-o isihie deplină, totuși într-o lume modernă.”
Referatul conferinței de la Negrești Oaș a fost alcătuit și susținut de Ierom. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, și poartă titlul: „Sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț – modele duhovnicești spre o isihie globală într-o lume globalizantă”.
„Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare, deoarece ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu Cel Atotmilostiv, de harul Domnului nostru Iisus Hristos, de dragostea lui Dumnezeu Tatăl și de împărtășirea Sfântului Duh ( II Corinteni 13, 13), spune Părintele Ierom. Serafim Bilț în referat. Rugăciunea, ca prezență și lucrare a Sfântului Duh în omul evlavios, aduce mângâiere, pace și bucurie; ea ne unește cu Preasfânta Treime, izvorul bucuriei și al vieții veșnice, dar și cu Biserica lui Hristos din toate timpurile și din toate locurile. Fără rugăciune nu este Biserică și nici viață creștină. Când pierdem bucuria și pacea sufletului este semnul sigur că nu ne mai rugăm cum trebuie sau cât trebuie”, spune Părintele Ierom. Serafim Bilț în referat.
În timpul conferinței s-au discutat și alte probleme din domeniul administrativ-gospodăresc, al pastarației în condițiile actuale a societății, aflate în continuă schimbare, mai ales a tinerilor, precum și cultural-teologice.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Gaiul Bisericii Noastre”