Parastas pentru sfinții închisorilor comuniste în Baia Sprie

0
259

„Să nu uităm jertfa celor care au murit pentru credință”

Deși oficial nu au fost trecuți în sinaxar, cei din popor îi numesc deja sfinți ai închisorilor comuniste. Oamenii au credință că de dincolo, din Veșnicie, cei care au pătimit în închisorile comuniste și au fost adevărați mărturisitori ai lui Hristos, ai adevărului, ne veghează, ne călăuzesc și mijlocesc pentru noi la Dumnezeu atunci când îi pomenim.
De aceea, în fiecare an, de Înălțarea Sfintei Cruci, la troița ridicată în apropierea minei Baia Sprie se face o slujbă de parastas în amintirea celor care au pătimit în acest loc, dar și pentru ceilalți martiri ai regimului comunist. Printre cei care au trecut prin calvarul minei din Baia Sprie se numără și vrednicul de pomenire, părintele arhimandrit, Iustin Pârvu, cel care a și binecuvântat lucrarea construirii unui paraclis în apropierea minei din Baia Sprie.
Un sobor de preoți a oficiat slujba parastasului, în prezența a numeroși credincioși care au venit să îi cinstească pe sfinții închisorilor comuniste. La final, preotul Andrei Pop, a rostit un cuvânt “cu putere multă”, încărcat de multă emoție.
“Părintele Iustin Pârvu, pr. Cleopa Ilie, pr. Arsenie Papacioc au dus ani grei de închisoare, dar și-au păstrat credința creștină, L-au mărturisit pe Hristos în închisoare. Părintele Nicolae Steinhardt care era un evreu erudit s-a convertit în închisoare, s-a botezat la credința ortodoxă în închisoarea din Aiud și după aceea s-a călugărit la mănăstirea Rohia, iar exemple ca ale lui sunt nenumărate… Credința lor ni s-a transmis nouă. Au fost stâlpi, flăcări care au păstrat credința vie și am luat exemplu de la ei. De aceea țara noastră este una creștină care păstrează și acum cu sfințenie sărbătorile, tradițiile, datinile creștine, care se roagă cu credință lui Dumnezeu. Pentru că am avut stâlpi și exemple de urmat în biserica noastră. Am avut unde alerga la mănăstiri, unde am avut duhovnici care ne-au călăuzit, ne-au povățuit, ne-au lăsat o adevărată comoară: experiența și credința lor. De aceea e bine să nu uităm jertfa, munca și tot ce au făcut ei pentru a păstra credința”, a spus părintele Andrei Pop.
La eveniment a fost prezent și un supraviețuitor al minei din Baia Sprie, fost deținut anticomunist, Grigore Pepene. Îl despart doar câteva luni de împlinirea vârstei de 98 de ani. Deși înaintat în vârstă, Grigore Pepene este un om energic, lucid, un adevărat model pentru cei din jur. A asistat la eveniment, discret, cu lacrimi în ochi, retrăind momentele din perioada în care a suferit alături de colegii săi de suferință, la mina Baia Sprie. A mărturisit că lacrimile care i-au apărut în colțul ochiului au fost lacrimi de bucurie, pentru că încă mai există credință. Evenimentul s-a încheiat în aceeași atmosferă emoționantă: preoții și credincioșii au cântat cu toată inima “Hristos a Înviat”. Apoi, cei prezenți au participat la o agapă frățească.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.