Diabetul zaharat, o boală în creştere în Maramureş

0
584

Consiliul Judeţean al Ordinului Asistenţilor Medicali Maramureş s-a întrunit pentru a marca Ziua Sănătăţii, punând în primul rând în discuţie problema de sănătate a populaţiei, în condiţiile în care asistenţii medicali au atribuţii clare în prevenirea îmbolnăvirii şi promovarea sănătăţii populaţiei.
Pentru acest an, tema de discuţie propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost diabetul zaharat şi riscurile pe care le implică această boală. Din păcate, populaţia nu este destul de conştientizată de riscurile la care se expune zilnic, atât prin alimentaţie, cât şi prin modul de viaţă dezordonat, la care, cu toţii, în acest moment, nu găsim o modalitate de rezolvare: „Tema stabilită de OMS pentru Ziua Sănătăţii este diabetul zaharat. Aceasta este una dintre bolile care îngrijorează în acest moment, din cauza numărului mare de îmbolnăviri. La nivel mondial, există 418 milioane de cazuri, plus încă 318 milioane, care dezvoltă un risc de a face diabet zaharat. În România avem în jur de două milioane de cazuri, însă, din păcate, un număr tot mai mare de tineri se înregistrează. Cauza a fost dezbătută la Palatul Parlamentului, când am participat în Bucureşti, la o întâlnire pe această temă. Acolo au fost prezenţi şi decidenţii, Comisia de sănătate din Senat şi din Camera Deputaţilor, inclusiv de la Preşedinţie şi eu cred că în urma dezbaterilor se vor lua nişte măsuri tocmai pentru a conştientiza populaţia despre riscul zilnic la care se expune vizavi de această boală, diabetul zaharat. Şi la nivel de Maramureş, numărul cazurilor nou apărute creşte. Vorbind cu colegii, în fiecare zi mai descoperim, la analizele standard, câte un pacient care are diabet zaharat, fără să ştie. Sunt trei simptome clare ale diabetului zaharat: bei multe lichide, elimini foarte mult şi transpiri şi mai mult, acestea sunt semnele numite „cei trei P” după care îţi poţi da seama că există această problemă. În momentul în care le descoperim, avem obligaţia, ca asistenţi medicali, să-l conştientizăm pe omul respectiv că acum, şi nu mâine, trebuie să se prezinte la un consult, pentru a se stabili conduita lui pe următoarea perioadă”, a explicat Viorica Totorean, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din Maramureş.
Problema care se mai ridică este că diabetul nu doare şi, din păcate, foarte mulţi nu sunt diagnosticaţi la timp, ci doar în momentul în care au apărut complicaţiile. Abia atunci conştientizează că au o problemă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.