Modificări fiscale adoptate de Guvern

0
98

Vineri, Executivul a adoptat forma finală a ordonanței de modificare a Codului fiscal, care prevede, printre altele, creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, TVA-ul la băuturile cu zahăr la 19%, scăderea pragului la microîntreprinderi la 500.000 euro, TVA-ul în Horeca crește la 9%, angajații part-time vor plăti contribuții la salariul minim, scade pragul pentru facilitățile din construcții, agricultură și industria alimentară, crește taxarea veniturilor din jocurile de noroc, noi praguri pentru activități independente, cresc accizele la tutun și alcool, crește impozitul pe proprietate etc.

Microîntreprinderile fără angajați și cele de consultanță trec la impozit pe profit
Ordonanța elimină facilitatea fiscală prin care microîntreprinderile fără salariați plăteau impozit pe venit de 3%. Astfel, rămâne în vigoare doar impozitul de 1% pe venitul microîntreprinderilor cu cel puțin un angajat, începând cu 1 ianuarie 2023.
De asemenea, scade de la 1 milion euro la 500.000 euro plafonul cifrei de afaceri până la care firmele se încadrează la impozit pe venitul microîntreprinderii. Astfel, firmele cu venit peste 500.000 euro vor trece la impozit pe profit de 16%, din trimestrul următor celui în care s-au depășit aceste plafoane.
Și microîntreprinderile care realizează venituri din consultanță și/sau management peste 80% trec la impozit pe profit din 2023.
Firmele care, de la 1 ianuarie 2023, ies din regimul impozitului pe venitul microîntreprinderii ca urmare a depășirii plafoanelor vor trebui să comunice ANAF până pe 31 martie 2023 ieșirea din sistemul de impozitare pe micro.
Totodată, firmele care plăteau impozit specific în sectorul HoReCa vor trece la impozit pe profit de 16% sau vor putea opta pentru impozit pe venitul microîntreprinderii, de 1%, de la 1 ianuarie 2023.
Firmele cu activități în jocuri de noroc și în asigurări (inclusiv intermedieri de asigurări) care erau încadrate la impozit pe venitul microîntreprinderii vor trece la impozit pe profit.
Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%, de la 1 ianuarie 2023.

Salariile part-time

Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale aplicate asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
Excepții: elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, ucenici, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limită de vârstă (nu și cei cu pensii de serviciu).
De asemenea, beneficiază de excepție de la suprataxare cei care cumulează în cursul aceleiași luni venituri salarii în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară. Se aplică de la 1 august 2022.

TVA

Taxa pe valoare adăugată la serviciile HoReCa va crește de la 5% la 9%. TVA pe sucuri îndulcite va crește la 19% în comerț. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2023.
Plata cu cardul la magazinele și frizeriile de cartier
Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, vor avea obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice. Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023.

Impozitul pe chirii

Persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor (alta decât cea în scop turistic) vor fi impozitate la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată în prezent. Practic, impozitul va crește cu 40% pentru acești proprietari, începând cu veniturile din anul 2023. De asemenea, acești proprietari vor avea obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la ANAF. În plus, proprietarii vor plăti și impozite locale mai mari.

Taxarea PFA

Scade plafonul privind veniturile din activități independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale la norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 euro la 25.000 euro.
Se schimbă baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară.
Baza anuală de calcul o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
b) nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.
Se modifică și baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice, astfel:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
c) nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.
În prezent, în cazul acestor persoane, cu venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, baza anuală de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.
Se mai reduc scutirile fiscale pentru salariații din cons­trucții, agri­cul­tu­ră, sectorul alimentar
Din 1 august 2022, scade de la 30.000 lei la 10.000 lei plafonul de venituri lunare până la care salariații din sectorul agroalimentar și din construcții beneficiază de scutiri și reduceri de impozit și contribuții. Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu se mai aplică facilitățile fiscale.

Taxarea unor beneficii oferite de firme angajaților

În cazul unor beneficii acordate de angajator salariaților, se introduce un plafon lunar pentru venitul neimpozabil și care nu se cuprinde în bazele de calcul ale contribuțiilor sociale obligatorii, de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Aici vorbim de cazare, servicii turistice, sume acordate pentru telemuncă etc. Se aplică din 1 ianuarie 2023.

Cresc accizele la tutun și alcool

Din 1 august are loc ajustarea accizelor la produsele cu tutun încălzit și alcool, având în vedere că acestea nu au fost actualizate în acest an.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.