Aproape 60 de situaţii de violenţă, furturi sau cazuri de consum de substanţe interzise au fost comunicate în primul semestru, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. Datele au fost făcute publice în cadrul şedinţei derulate la Prefectura Maramureş, pe tema „siguranţei în şcoli”. În timp ce în acest an şcolar, a crescut numărul unităţilor de învăţământ asigurate cu pază, oamenii legii s-au declarat îngrijoraţi de un alt aspect: fenomenul consumului de diferite substanţe a ajuns să „coboare” din mediul studenţesc, în cel preuniversitar.
Tot mai multe şcoli din Maramureş ajung să fie dotate cu sisteme de supraveghere video. Alte unităţi au recurs la pază proprie pentru a preveni faptele de violenţă sau producerea altor infracţiuni. Conform poliţiştilor maramureşeni, în acest an şcolar, numărul şcolilor care s-au asigurat cu pază a crescut cu 16%. „Ca şi număr de unităţi, noi am estimat la 68 de unităţi care şi-au implementat aceste sisteme faţă de anul trecut. În general, în mediul rural, peste 50% dintre şcoli nu dispun de astfel de sisteme, probabil că şi din cauză că nu au fost înregistrate probleme pe parcursul anului”, a declarat comisarul-şef Marius Velea, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. La rândul lor, jandarmii maramureşeni au arătat că au derulat diferite acţiuni în colaborare cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ pentru prevenirea faptelor negative. În plus, s-au încheiat acorduri de colaborare educaţională şi s-au instituit măsuri de ordine publică la mai multe şcoli.
Consum de substanţe interzise în şcoli
În ce priveşte situaţia infracţională, poliţiştii maramureşeni au fost sesizaţi despre producerea a 17 infracţiuni. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre furturi (9), loviri sau alte violenţe (3), 2 situaţii pe legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului ilicit de droguri, o distrugere şi o ameninţare şi alte infracţiuni (1). Îngrijorător devine fenomenul consumului de substanţe interzise, motiv pentru care reprezentanţii instituţiilor abilitate au declarat că vor intensifica măsurile pe această linie. „Vor continua acţiunile preventive cu accent pe prevenirea consumului de droguri sau al altor substanţe care pot crea efecte psiho-active. Au fost nişte cazuri în ultima perioadă, de elevi care au consumat diferite substanţe şi au ajuns la spital. E o situaţie pe care trebuie să o avem în vedere atât la nivel de poliţie, cât şi la nivelul şcolii, ca să nu scăpăm lucrurile de sub control. Este un fenomen care vine odată cu timpurile şi coboară de la zona studenţească şi spre mediul preuniversitar, sub diferite forme”, a adăugat Marius Velea.
Cazuri de violenţă raportate la ISJ
În ce-i priveşte pe oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş (ISJ), aceştia spun că în şcoli sunt derulate acţiuni comune de prevenţie, de consiliere şi monitorizare a elevilor de către consilierii şcolari şi psihologi. În plus, s-au instituit grupe de cadre didactice care fac serviciul pe şcoală şi care monitorizează activitatea copiilor în pauze. Pe primul semestru, la ISJ Maramureş au fost raportate 57 de cazuri de violenţe, furturi sau alte fapte. „Am avut două situaţii de discriminare şi instigare la discriminare, insulte – 13 cazuri, ameninţări – 6 cazuri, şantaj – un caz, instigare la violenţă – 3 cazuri, violenţe fizice uşoare – 16 cazuri, introducere unor persoane străine în incinta şcolii – un caz raportat, însuşirea bunului găsit – un caz, furt şi tentative de furturi – 2 cazuri, distrugerea bunurilor şcolii – 6 cazuri, consum de alcool – 3 cazuri, consum de substanţe interzise – 2 cazuri, alte tipuri de violenţă – 5 cazuri”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct din cadrul IŞJ Maramureş, Delia Ardelean.