Suferința, o resursă • De unde vine dârzenia poporului ucrainean?

0
346

Vedem zilnic la televizor și în zona online mostre de vitejie din Ucraina. Soldați sau oameni simpli, de la a înfrunta mercenari sau tancuri, la a demonstra cu mâinile goale în fața coloanei de blindate, ucrainenii ne impresionează până la lacrimi.
Vedem zilnic la televizor și în zona online mostre de vitejie din Ucraina. Soldați sau oameni simpli, de la a înfrunta mercenari sau tancuri, la a demonstra cu mâinile goale în fața coloanei de blindate, ucrainenii ne impresionează până la lacrimi.
Desigur, există un mare aparat de propagandă la mijloc, de a cărui existență nu ne îndoim. Și totuși, n-am mai văzut atât curaj de la sârbii ce țineau concerte sub amenințarea bombardamentelor NATO, în anii 90. Are istoria ceva de zis? Prea are…

• Un popor veșnic sub amenințarea sabiei

Deși la bază, în istoria antică, pe teritoriul Ucrainei de azi erau cimerieni, sciți și sarmați, popoare cu origini iraniene-tracice, ca ai noștri daci, au apărut acolo colonii romane, bizantine, grecești. În secolul IX era deja Rusia Kieveană acolo, un stat puternic în care nobilii erau varegi, războinici scandinavi din familia vikingilor. S-a și vorbit în istorie de rus-viking. Au urmat invazia mongolă, ocupații ale regatului polono-lituanian, apoi ale Rusiei țariste. Printre ele, un alt moment de glorie a fost Hatmanatul Căzăcesc, un adevărat stat înființat oarecum de-a lungul râului Nipru. În Primul Război Mondial, ucrainenii au luptat de ambele părți, iar după Revoluția rusă din 1917, au reușit independența Ucrainei, pentru un singur an. Prima perioadă din apartenența la URSS nu le-a fost ușoară. Atunci a avut loc și acel moment Holodomor, o înfometare a populației, cu aproape 6 milioane de victime, cu cazuri de canibalism și de epurare, caz încă disputat de istorici ca fiind un genocid voit. De aici și împărțirea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O parte din ucraineni au luptat alături de Armata Roșie, care a primit o înfrângere usturătoare din partea Armatei germane în iunie 1941, la Kiev (!!!), unde au fost uciși sau răniți 600.000 de ostași sovietici. Alții, au intrat în Armata insurecțională ucraineană, ce a avut aproape 5 milioane de ostași, ce au luptat alături de germani, în speranța obținerii independenței Ucrainei. Ulterior, Stalin a făcut epurări și deportări masive, ca răzbunare. Până în 1950 încă existau partizani în munți, antisovietici. Abia după moartea lui Stalin, Nikita Hrusciov, cu origini aici, a încercat împăcarea celor două popoare. Alt moment dramatic din istoria Ucrainei a fost accidentul de la Cernobîl, cel mai grav din istorie. Iar au fost strămutări de sute de mii de oameni, abuzuri, plus o nerecunoaștere a victimelor, până azi.

• Disperarea înainte de toate

Apelăm iar la cei care cunosc istoria, spiritul și sufletul ucrainean. Vasile Cureleac, doctor în geografie cu studii doctorale la Lvov, ne dă câteva repere, pentru a înțelege mai bine dârzenia de azi a poporului său. „Vitejia apare odată cu disperarea, să știți! Trecutul istoric, modul în care rușii s-au comportat cu străbunii noștri au adus aici. Ucrainenii de azi știu că nu mai acceptă, în secolul XXI, să fie deportați, exterminați, decimați, că nu au unde da înapoi. Le-a rămas singura posibilitate, aceea de a lupta și de a atrage atenția lumii asupra lor. Altfel, dacă lumea civilizată nu intervine, apare pericolul mare al înseși existenței poporului ucrainean! Să știți că, la bază, nu suntem un popor războinic, facem parte din triburile iraniene la bază, ca voi. Agricultori. Dar s-au călit în lupte. Și cazacii, marii războinici, au fost inițial țărani care au fugit din sclavie. Ei și-au ales democratic fiecare lider-otoman. Erau severi, luau copiii de mici în taberele lor, îi învățau religie, limbi străine. Au ajuns trupe de elită, ajunseseră gărzi de corp inclusiv la regi și la papi! Devotați, poligloți și duri! Acum, dacă vorbim de cazaci, ei au fost deportați, unii nu s-au mai întors. Cei ce au rămas pe teritoriul Rusiei și-au pierdut simțul național. Dar vreau să vă atrag atenția că acest popor a fost supus peste ani la valuri de migrări și de persecuții, inclusiv în perioada interbelică și după al doilea război mondial. Eu consider că ceea ce trăim acum este de fapt al cincilea val de emigrare din Ucraina. Nu uitați, în Canada sunt la acest moment cam un milion de ucraineni!!”, spune profesorul Cureleac. Un alt moment reprezentativ a fost rezistența din munți din și de după cel de-al Doilea Război Mondial. În Carpații Păduroși, adică aici, deasupra Maramureșului, s-au dat lupte crâncene. Armata revoluționară de eliberare a Ucrainei a rezistat până în 1952, alte surse spun că până în 1956. Interesant, ei au luptat și împotriva germanilor, și împotriva rușilor, apoi împotriva trupelor NKVD. Erau conduși de legendarul Stepan Bandera, o adevărată armată, ajunsă la 50.000 de partizani! „Legenda spune că Stepan Bandera mai avea doi frați. El partizan, unul lupta pentru ruși și celălalt pentru germani. Când veneau acasă, la părinți, aceștia îi dezbrăcau de hainele militare, interziceau orice discuție politică. Îi îmbrăcau în haine țărănești și-i duceau la biserică, să se roage împreună!”, spune profesorul Cureleac.

• Legende cu iz de adevăr

Am dorit mult să lămurim cine sunt ucrainenii și care e contextul în care s-a ajuns aici, inclusiv la o rezistență eroică. Au mai rămas de lămurit câteva legende „urbane”, contemporane. Unde sunt foștii veterani de război ucraineni din Armata Rusă, cei ce au luptat în anii 80 în Afganistan și apoi în Cecenia? Cine sunt rakeții? Sunt unii și aceiași? Aici, profesorul se retrage, subiectul devine sensibil. Dar mergând pe fir, îi descoperim iute pe foștii veterani de război, azi oameni de 50-60 de ani. Au reapărut la lumină în 2013, la Euromaidan, la revoluția portocalie. Inițial, în piață erau tineri nevinovați, ce mâncau bătaie zilnic de la poliție și armată. Când au apărut veteranii, care i-au învățat cum să se apere, s-a schimbat balanța definitiv. Îi puteți vedea în documentarul „Winter on fire” din 2015, nominalizat la Oscar. Acum, acei foști luptători sunt cei care organizează baricade, fac cocktailuri Molotov, luptă activ împotriva armatei ruse. Sunt civilii antrenați mai bine ca militarii, ce odinioară erau în uniforma rusă, în Afganistan… Ne mai rămân de lămurit cine sunt rakeții. Conform DEX, raket -. 1. infractor periculos provenit din spațiul fostei U.R.S.S., acționând după 1989 pe teritoriul României, specializat în atacuri armate asupra autovehiculelor de pe șosele. 2. membru al unor organizații rusești de tip mafiot. Conform istoriei, la bază, ei erau foștii ofițeri sovietici din RDG, Ungaria, Cehoslovacia, care după căderea comu­nis­mului rămăseseră fără loc de muncă. Militari, ofițeri, spioni, care rămăseseră fără ocupație, iar revenirea în Rusia nu le-a fost prielnică. Sigur, în timp s-au reprofilat, au făcut adevărate rețele de…orice, iar unii sunt acum respectabili oameni de afaceri, după principiul, de altfel american, „nu mă întreba cum am făcut primul milion de dolari”…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.