Sfânta Liturghie de praznicul Nașterea Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

0
259

Sâmbătă, 25 decembrie 2021, de marele praznic împărătesc al Nașterii Mântuitorului, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost plină de credincioși, pentru că l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în fruntea soborului alcătuit din preoții și diaconii slujitori ai sfântului locaș de închinare. Încă de la sosire, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a fost întâmpinat cu mare bucurie de o parte din tinerii Asociației ATOCEM (Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramureșene).

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul slujitor a fost alcătuit, ca de mare praznic, din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și marele eclesiarh al Catedralei, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector pentru disciplina Religie la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar din Secotrul social-filantropic al Episcopiei, Pr. Ionuț Pleș, președintele ATOCEM, Pr. Dr. Valeriu Vana, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei și președintele Asociației „Theologos”, Arhid. Prof. Drd. Daniel Farcaș, Diac. Vasile Petru Bud și Diac. Vlad Nechita.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran, iar la priceasnă au cântat și copiii de la programul catehetic al ATOCEM, instruiți de preoteasa Adina Pleș.

 

Cuvântul de învățătură

Un lămuritor și vast cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin despre adevărul Nașterii Mântuitorului din Fecioara Maria, fapt istoric, care nu este nici legendă, nici magie (de aceea e greșit să spunem magia sărbătorilor Crăciunului, a subliniat vorbitorul), precum și despre încreștinarea poporului român și proveniența colindelor românești, cele mai frumoase și răspândite, ca gen, din întreaga lume, prin care se vestește Nașterea Pruncului Iisus într-o iesle din Betleemul Iudeii.

„A sosit din nou darul cel ceresc, făcut nouă de Dumnezeu Tatăl, prin Nașterea, de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, a Fiului Său Dumnezeiesc, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Cerul și pământul se unesc de fiecare dată de Crăciun într-o simfonie cerească, pentru a cânta primul colind adus din cer de îngeri: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună voire. Acela a fost primul colind prin care îngerii au deslușit taina și anume că în Cer este slavă, că slava care S-a pogorât din Cer este Însuși Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu și că prin Nașterea Fiului Său, Dumnezeu a trimis umanității mesaj de pace, de împăcare. De împăcare cu omul rătăcit, neascultător, pribeag și rătăcitor și pace și bunăvoire între oameni. Deci, pe verticală, cu Dumnezeu, se restabilește pacea, pacea cea din  veșnicie, pe care Dumnezeu a vrut să o dăruiască umanității, iar pe orizontală pacea devine un ideal de urmat, un proiect de urmat pentru umanitate. În toate timpurile oamenii au căutat pacea și, totuși, au proclamat și războiul. Asta se datorează amestecului în planul lui Dumnezeu a celui rău, care este urâtorul păcii, al armoniei, al frumuseții, al bucuriei, a legăturii dintre Dumnezeu și oameni și încearcă să producă, în primul rând, destabilizarea păcii umane, ca omenii să nu se poată reculege, să nu se poată interioriza, să nu se poată reconcilia între ei și cu Dumnezeu în același timp. Însă, cu toate acestea, Crăciunul a rămas o sărbătoare a bucuriei, a păcii, o minune venită din cer, un colind divin.”

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a relatat, în continuare, pe larg și a dat explicații pe înțelesul tuturor despre taina Nașterii Fiului lui Dumnezeu, așa cum este prezentată de Sfântul Evanghelist Luca, iar în continuare a vorbit credincioșilor despre încreștinarea poporului român și proveniența colidelor românești, creații sfinte impresionante, amintind spusele marelui erudit Nicolae Delarohia, în care zicea că, dacă, prin absurd, ar dispărea toate Sfintele Scripturi și ar rămâne doar colindele, după ele am putea reconstitui și scrie întreaga viață a Mântuitorului Iisus Hristos de la Naștere până la Pătimire, Răstignire, Moarte, Înviere și Înălțarea la cer.

„Să ne întoarcem privirea de la urâtul lumii și să privim la frumosul divin din cer, pentru că și noi suntem frumoși când privim spre cer, sutem luminoși, suntem voioși, cuprindem în dragostea noastră pe toată lumea, devenim nevinovați ca și copiii, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Colindele noastre ne-au dat sufletul românesc. Noi,  creștinii, n-avem voie să luăm din lumea aceasta urâtul. Uitați-vă spre Dumnezeu, spre cer, spre icoane, spre praznice, spre Maica Domnului, cea senină și divină, spre frumusețile Dumnezeiești. Pentru că slava lui Dumnezeu ne așteaptă și lumina Crăciunului aceasta ne-o aduce. Să fim de Crăciun voioși, bucuroși și bucuria Crăciunului să pătrundă ființa noastră, familia noastră, comunitatea noastră, societatea noastră, țara noastră și lumea întreagă.”

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.