Inspectorii de muncă maramureșeni fac verificări în domeniile de activitate unde există suspiciunea că patronii își plătesc salariații cu „bani negri”. Practic, în acte, angajații încasează salariul minim pe economie și în realitate primesc sume suplimentare pe care angajatorii nu le declară.
Controalele au fost dispuse de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a anunțat că legea va fi modificată în așa fel încât „munca la gri” va deveni oficial contravenție. Potrivit statisticilor oficiale, România este pe primul loc în Europa la numărul de angajați plătiți cu salariul minim pe economie.
În semestrul I din 2021, inspectorii maramureșeni au depistat 18 persoane care munceau la negru, și au aplicat amenzi în cuantum de 600.000 lei pentru munca nedeclarată.
În realitate nu se știe cu exactitate numărul celor care lucrează fără a avea încheiat un contract individual de muncă și cu atât mai puțin se cunoaște unde patronii plătesc doar pe „hârtie” salariul minim pe economie.
Oficialii din Ministerul Muncii au anunțat că vor face ordine în domeniu și vor combate munca nedeclarată.
Din 30 august până în 17 decembrie, inspectorii de muncă vor face verificări intense în domenii precum: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și pază, depozite, service-uri și spălătorii, comerț, notariat, birouri de avocatură, arhitectură.
În plus, se va colabora cu toate instituțiile care pot contribui la combaterea muncii nedeclarate – ANAF, Antifraudă Fiscală, Poliție, Jandarmerie – pentru a se constitui o bază de date completă în vederea combaterii muncii fără forme legale.
Ulterior se dorește modificarea legii, astfel încât în Codul Muncii să fie definită munca subdeclarată și să poată fi aplicate sancțiuni de 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație.