20 de copii învață, în Maramureș, cum să trăiască în armonie cu natura

0
234

20 de tineri din Iași și București participă, vreme de două săptămâni, la o tabără de vară în satul Breb, organizată de Asociația „Teatrul Vienez pentru copii” în cadrul proiectului „Reducerea amprentei ecologice prin conștientizarea Eco” (REFE). Scopul principal este de a crește gradul de conștientizare cu privire la consecințele schimbărilor climatice, consumismului și producției de masă, adânc înrădăcinate în societatea românească.
Activități în cadrul acestei tabere de vară sunt susținute și de către Școala Rădăcinilor Străbune și membrii Asociației Rădăcinilor Străbune din Călinești. „Cei 20 de copii au șansa de a descoperi, alături de meșteșugarii Asociației Rădăcinilor Străbune, stilul de viață arhaic al satului tradițional, învățând că unele lucruri se pot obține și prin lucru manual, ceea ce este mai sustenabil decât a cumpăra produse industriale. Atelierele din Călinești sunt organizate la gospodăria lui Victoru’ Știrbuțului, iar în cadrul acestora copiii învață, direct de la meșteșugarii locului, noțiuni despre cum se prelucrau, confecționau ori construiau cândva obiecte ce asigurau traiul de zi cu zi”, explică Măriuca Verdeș, coordonator al atelierelor din Călinești. Proiectul REFE își propune să sporească cunoștințele tinerilor despre consecințele pe termen lung și să ofere exemple de bune practici despre modul de a trăi un stil de viață durabil. Înconjurați de natură și cu o mentalitate sustenabilă, tinerii învață cum să-și reducă amprenta ecologică.

„Pe baza informațiilor obținute în timpul acestei formări, se va elabora un curriculum de clasa a VI-a pentru a permite răspândirea unei gândiri ecologice la un număr mai mare de copii. Acest lucru va fi creat cu accent pe modurile de viață ecologice și cu scopul de a inspira copiii să-și adapteze stilul de viață la nevoile de mediu. Cunoștințele acumulate și rezultatele acestui proiect vor fi diseminate într-o conferință și un târg și vor fi puse la dispoziție în continuare printr-o platformă de eLearning”, mai punctează Măriuca Verdeș citând organizatorii. Prin obiectivele și activitățile sale, REFE contribuie la Strategia Națională Climatică a României, care reflectă obiectivul Acordului de la Paris de a reduce emisiile țării cu 40% până în 2030. Organizatorii cred cu tărie că acest proiect va sprijini România să facă uz de cunoștințele sale valoroase pentru protejarea mediului și reducerea amprentei ecologice a țării prin sensibilizarea tinerilor și consolidarea capacităților.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.