„Izvoare de sănătate” secate de nesăbuinţa oamenilor în satul Stoiceni

3
1596

Apele minerale din satul Stoiceni, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, nu mai sînt îmbuteliate, deşi sînt tămăduitoare de multe boli. Exploatarea lor datează din 1830. Cel mai mare interes al satului Stoiceni l-a constituit încă din acele vremuri Băile, care au făcut ca acest nume să fie cunoscut. Contele Esterhazi Iuliu moare pe front în anul 1917, iar moştenirea Băilor de la Stoiceni revine cumnatei sale Hrancesa Elisabeta, de origine poloneză, din Bratislava. Aceasta i-a încredinţat jurist-consultului dr. Ioan P. Olteanu, avocat din Tg. Lăpuş, să vîndă moşia întreagă, ce avea, pe lîngă izvoarele de apă minerală, şi 300 de iugăre de pămînt. Moşia a fost vîndută cu 5,5 milioane de lei, în 1918-1919, unei societăţi din Cluj-Napoca. Aceasta dă faliment, în 1923-1924, băile ajungînd în proprietatea Băncii „Lăpuşeana”. Complexul devine proprietatea lui Teleki Samoilă, evreu din Gherla, contra sumei de 1.050.000 lei. Teleki este deportat, împreună cu fiul său, iar fiica sa, în 1946, pune stăpînire pe izvor şi începe exploatarea apei. Complexul trece apoi la Întreprinderea „Olga Bancic” din Baia Mare. După 1990, a început construirea unei staţii de îmbuteliere, care a funcţionat din 1995 pînă în 1998, după care a intrat în insolvenţă. După ce au obţinut prin moştenire terenul cu „apele minerale” de la Stoiceni, fraţii Reghina Pătru din Arad şi Samoilă Teleki din Rîmnicu Vîlcea, cu 5 ha de păşune şi 10 ha de pădure, au înfiinţat firma „Băile şi izvoarele minerale Stoiceni”. Pe un teren al lor, se află o clădire destinată îmbutelierii apei. Cu 50.000 de euro, fraţii Teleki au cumpărat această clădire de la „SC Apemin”. Au instalat o pompă. Firma deţine licenţă de exploatare. Dar fraţii Teleki n-a mai întreprins nimic. Autorităţile şi cetăţenii satului Stoiceni ar dori ca cineva (un investitor serios) să vină şi să exploateze apele minerale şi clădirile aflate în nedreaptă paragină!

3 COMENTARII

  1. Domnule Petrut,

    Consider ca „articolul” scris este o versiune a realitatii sau, foarte posibil, nu sunteti informat… Daca doriti sa scrieti un articol pertinent si argumentat va stau la dispozitie cu documente s.a.m.d. S-au facut investitii semnificative in cladiri si tehnologie de imbuteliere. La momentul acesta pentru proprietarii izvorului (Teleki Samoil/ Patru Reghina) nu este profitabila scoaterea pe piata a apei minerale. Toate actiunile intreprinse sunt perfect legale si se subordoneaza legislatiei in vigoare a statului roman. Daca ati fi avut curiozitatea sa intrebati si sa nu speculati, ati fi primit un raspuns… Cu speranta ca veti incerca sa remediati erorile din articol, astept sa ma contactati pe mail.

    P.S Hala de imbuteliere a fost constuita ilegal si a fost cumparata intr-o stare DEPLORABILA. Am fotografii ca sa demonstrez cum arata la cumparare. Prin comparatie puteti sa deduceti ce investitii s-au facut. E normal ca un cetatean obisnuit sa investeasca treptat… Doar statul roman si-a permis sa investeasca pe un teren (pentru care nu detinea acte de proprietate) peste 4 mil. de dolari din banii romanilor de rand, in 1990 intr-un centru de imbuteliere si sa-l falimenteze in mai putin de 8 ani.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.