Cătălin Cherecheş îi invită pe băimăreni să se înscrie în platforma civică alături de care va candida pentru un nou mandat
Câţi dintre noi nu ne-am săturat de politică, partide şi politicieni? Câţi nu ne-am dori să putem avea în administraţia locală, judeţeană şi chiar la nivel central oameni profesionişti, care să ne reprezinte cu adevărat pe noi, cetăţenii, fără să fie la mijloc diverse interese de ordin politic şi economic? Multe semnale de schimbare s-au dat în ultimii ani din Baia Mare, iar Cătălin Cherecheş, primarul municipiului, cu certitudine a reuşit să pornească un nou mecanism – civic! – care ar putea revoluţia în următorii ani tot ceea ce înseamnă administraţie publică la nivel naţional. Cătălin Cherecheş a anunţat încă anul trecut că va candida la alegerile locale din 2016 alături de Coaliţia pentru Baia Mare, o platformă civică, o asociaţie neguvernamentală în care se pot înscrie cetăţeni sau entităţi care iubesc acest oraş, dar care doresc şi să susţină proiectele de dezvoltare, în special candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Mai mult, Coaliţia pentru Baia Mare va propune profesionişti neimplicaţi politic din diverse domenii, cum ar fi sănătate, economie, mediu, care vor candida din partea platformei civice pentru Consiliul Local. Demersul prin care se va stabili cine vor fi aceste persoane va fi unul transparent, urmând ca cetăţenii care se înscriu în Coaliţia pentru Baia Mare să poată alege cine îi va reprezenta la nivelul Consiliului Local. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri, Cătălin Cherecheş le-a lansat băimărenilor oficial invitaţia de a se înscrie în Coaliţia pentru Baia Mare.
Coaliţia pentru Baia Mare este o platformă civică în care se pot înscrie cetăţeni, dar care poate fi susţinută de orice entitate apolitică sau politică dornică să sprijine proiectele pe care Cătălin Cherecheş le propune pentru dezvoltarea oraşului. Mai mult, agenda electorală a Coaliţiei pentru Baia Mare o vor stabili băimărenii. Tot cetăţenii vor fi cei care vor stabili, într-un mod foarte transparent, lista candidaţilor pe care Coaliţia pentru Baia Mare îi va susţine pentru Consiliul Local al municipiului Baia Mare. Coaliţia pentru Baia Mare va promova o campanie electorală bazată pe proiecte, urmând să se ţină departe de tot ceea ce înseamnă principii şi practici imorale, uzate de politicieni şi partide în perioade electorale.
Cătălin Cherecheş: „Numele acestei asociaţii, respectiv Coaliţia pentru Baia Mare este o marcă înregistrată de către mine la OSIM, aşa cum am înregistrat şi Coaliţia pentru România. Mai mult decât atât, voi avea plăcerea să ofer acest nume şi unei alianţe electorale pe care o vom înscrie la Biroul Electoral Judeţean în intervalul de zece zile de după înfiinţarea Biroului Electoral Judeţean, astfel încât să putem să activăm la alegerile locale pentru Consiliul Local şi pentru Primăria municipiului Baia Mare. Voi fi candidatul pentru Primăria municipiului Baia Mare la aceste alegeri şi voi face acest lucru sub acest brand, Coaliţia pentru Baia Mare. Bineînţeles, lista de consilieri locali va conţine multe nume dintre personalităţile oraşului. Unii pe care îi regăsim astăzi în Consiliul Local şi alţii pe care din păcate nu îi regăsim astăzi şi nu i-am regăsit nici până acuma în acest for. Este vorba despre oameni din zona de sănătate, alţii din zona de educaţie, din zona economică, fiecare componentă profesională sau socială importantă va fi reprezentată în Coaliţia pentru Baia Mare”.
Două entităţi simbolice pentru România susţin Coaliţia pentru Baia Mare
Potrivit legislaţiei în vigoare orice alianţă electorală trebuie să aibă în componenţă minimum două partide politice sau o organizaţie a minorităţilor naţionale şi un partid politic. În momentul de faţă, Coaliţia pentru Baia Mare are în componenţă Forumul Democrat German şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, două entităţi simbolice pentru România. „Coaliţia pentru Baia Mare şi eu personal avem onoarea să beneficiem de susţinerea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi, în mod simbolic, m-am bucurat de acest lucru pentru că este totuşi partidul, bineînţeles provenit din Partidul Naţional Român, respectiv din Partidul Ţărănesc, care a înglobat personalităţile care au realizat Marea Unire. Pe de altă parte, vorbim şi de repere de moralitate şi aici mă refer la două personalităţi simbol, poate mai puternice decât orice fel de personalitate pe care o vedem, Corneliu Coposu şi Ion Raţiu. Mai ales că unul dintre foştii preşedinţi ai Fundaţiei Raţiu este şi partenerul nostru în Fundaţia Baia Mare 2021 şi este partenerul nostru în proiectul pentru Capitală Europeană a Culturii. Mai mult decât atât, avem în acest moment şi acordul Forumului Democrat German din România pentru a intra alături de noi în Coaliţia pentru Baia Mare. Asta pentru că ştiţi foarte bine că sunt un filogerman. O parte a familiei mele trăieşte în Germania de peste 30 de ani, am făcut şi studiile la Viena şi sunt un om care apreciază rigoarea, cultura şi tot ceea ce înseamnă fibra poporului german care de multe ori a fost pentru noi un model. Nu în ultimul rând, vreau să vă spun că există încă câteva organizaţii non-guvernamentale care bineînţeles că nu vor avea o relevanţă în alianţa electorală, dar vor avea o relevanţă în asociaţie. Şi aici mă refer la Asociaţia Esperando, prin domnul Daniel Filipaş şi mă refer la alte ONG-uri care sunt importante în zona de mediu sau în zona de asistenţă socială şi cred că trebuie să se facă auzite prin acest mecanism al reprezentării în Consiliul Local”, a declarat Cătălin Cherecheş.
Băimărenii sunt aşteptaţi din 10 februarie să se înscrie în Coaliţia pentru Baia Mare, platforma civică alături de care candidează Cătălin Cherecheş la un nou mandat de primar
Pentru a relaţiona direct cu cetăţenii, Coaliţia pentru Baia Mare îşi va avea sediul la intersecţia străzilor Minerilor cu Victoriei, în apropiere de Podul Viilor. În fiecare zi, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00, cetăţenii vor putea participa la audienţe cu primarul Cătălin Cherecheş sau cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Baia Mare. Tot aici, băimărenii vor putea şi să se înscrie în această Coaliţia pentru Baia Mare. Adresa Coaliţiei pentru Baia Mare este strada Victoriei numărul 2, intrarea dinspre Podul Viilor. Cetăţenii vor juca un rol important în selecţia viitorilor consilieri locali care vor candida la Consiliul Local pe lista Coaliţiei pentru Baia Mare.
Cătălin Cherecheş: „Săptămâna viitoare vom prezenta o primă formă a listei de consilieri locali urmând ca cetăţenii, prin prezenţa lor la sediul Coaliţiei pentru Baia Mare sau prin activitatea lor pe site-ul pe care îl vom deschide, prin acele tichete pe care le vom face în presa locală şi pe care le vor putea trimite Coaliţiei, îşi vor putea ordona în funcţie de preferinţe consilierii. În final, într-un mod foarte transparent, o să avem ordinea pe lista Coaliţiei pentru Baia Mare a consilierilor locali. Nu în funcţie de dorinţele mele sau ale unor colegi de-ai mei care vor fi prezenţi pe listă, ci în funcţie de dorinţele cetăţenilor şi a modului în care receptează băimăreanul fiecare dintre oamenii pe care îi vom propune pe această listă. Din această săptămână vom începe în cartierele municipiului un dialog cu cetăţenii care vor fi parte a Coaliţiei pentru Baia Mare pentru a recepta proiectele pe care le gândesc pentru scara lor de bloc, pentru curtea blocului, pentru strada şi cartierul în care locuiesc şi vom crea un mecanism de control între cetăţean şi Consiliul Local. Îmi doresc ca în următorul mandat de primar să îmi joc mult mai mult rolul de arbitru între Consiliul Local şi cetăţean. Astăzi, relaţia dintre Consiliul Local şi cetăţean este una destul de modestă, ca să spun aşa, ineficientă. Nu vă ascund că dorinţa noastră este să luăm majoritatea în Consiliul Local. Asta nu pentru a putea să coordonăm în totalitate Consiliul Local, ci pentru a putea să punem în aplicare proiectele pe care le avem şi acum şi le vom avea în continuare pentru Baia Mare”.
Cătălin Cherecheş îi invită pe băimăreni să acorde votul pentru Consiliul Local Coaliţiei pentru Baia Mare
Cătălin Cherecheş a arătat că este util ca un primar să aibă alături Consiliul Local pentru a reuşi demararea proiectelor de care are nevoie municipiul Baia Mare pentru a se dezvolta. „Îi rog pe băimăreni să înţeleagă că dacă mă votează pe mine pentru funcţia de primar din partea Coaliţiei pentru Baia Mare e util să aleagă Coaliţia pentru Baia Mare şi reprezentanţii acesteia pentru Consiliul Local. Este un lucru care deschide şi o cale generoasă pe care eu sunt foarte hotărât şi deschis să merg, chiar dacă celelalte partide mai mici sau mai mari vor fi minoritare în Consiliul Local. Este o cale spre dialog şi spre o consolidare a activităţii şi a acţiunii comunitare pe care o are un Consiliu Local în municipiul nostru. Vom avea chiar disponibilitatea să oferim, majoritari fiind în Consiliul Local, posturi de viceprimari şi partidelor care sunt reprezentate insuficient în acest for. Şi aici avem deschiderea spre orice fel de partid politic care ne aduce în faţă oameni capabili care pot să gestioneze anumite atribuţii pe care primarul le oferă”, a spus Cătălin Cherecheş, preşedintele Coaliţiei pentru Baia Mare.
„Nu vom intra în niciun fel de colaborare înainte de alegeri cu vreun partid politic mai mare sau mai mic”
Cătălin Cherecheş a prezentat şi modul de acţiune a Coaliţiei pentru Baia Mare atât în perioada pre – electorală, dar şi electorală. Coaliţia pentru Baia Mare nu va face vreo alianţă electorală cu niciun partid politic până la alegerile locale. „Nu voi vorbi despre niciun fel de partid politic începând de azi şi despre niciun fel de candidat formal, informal, conjunctural sau neconjunctural al vreunui partid politic. Nu voi răspunde nici unui fel de atac de manieră sau de speţă mai joasă sau mai puţin joasă. Nu voi spune decât despre oamenii acestui oraş, despre oamenii Coaliţiei pentru Baia Mare şi despre proiectele pe care le avem şi pe care vrem să le continuăm. Pentru că noi nu venim cu nimic nou. Noi venim cu câteva repere şi câteva lucruri pe care toţi băimărenii şi le doresc: muncă, respect şi dragoste. Acestea sunt cele trei lucruri care trebuie să funcţioneze şi aici, dacă vorbim de muncă, vorbim şi de dezvoltare economică. Dacă vorbim de respect, vorbim şi de ordine publică şi de curăţenie. Dacă vorbim de dragoste, vorbim de copii, de educaţie, de cultură şi de vârstnici. În aceste trei concepte putem regăsi tot ceea ce înseamnă viaţă, dorinţă şi dezvoltarea unui oraş. Deci vom vorbi doar despre Baia Mare, despre gândurile şi proiectele pe care le avem despre Baia Mare. Dar astăzi trebuie să vă spun un lucru. Chiar dacă Coaliţia pentru Baia Mare va conţine foarte puţine şi simbolice entităţi politice, vă spun sigur că nu vom intra în niciun fel de colaborare înainte de alegeri cu vreun partid politic mai mare sau mai mic, nici măcar cu UNPR-ul al cărui membru fondator am fost. Îi respect pe toţi colegii mei. Pe cei din Partidul Naţional Liberal şi pe cei din Partidul Social Democrat, dar şi pe cei din Uniunea Naţional pentru Progresul României. Le doresc mult succes în alegeri şi le doresc să aibă inspiraţie să propună pentru Maramureş lucruri pe care nu au reuşit să le facă în 25 de ani. Cred că după alegeri ne putem regăsi într-o formulă coerentă, aşezată, de oameni echilibraţi care să poată să construiască pentru Baia Mare şi pentru Maramureş mult mai mult”, a mai spus Cătălin Cherecheş.
Cătălin Cherecheş candidează la un nou mandat, dar susţinut de băimăreni, nu din partea unui partid politic
Cătălin Cherecheş a declarat că în cursa electorală în care se va înscrie nu va reprezenta niciun partid politic. Mai mult, preşedintele Coaliţiei pentru Baia Mare a arătat că îşi doreşte ca cetăţenii să realizeze agenda electorală a coaliţiei pentru această perioadă.
Cătălin Cherecheş: „Reprezint doar Coaliţia pentru Baia Mare şi îi reprezint doar pe băimăreni. Când va fi vorba de a menţiona apartenenţa politică cu siguranţă că pe acea fişă nu va fi niciun partid politic. Îmi voi juca acest rol de mediator între comunitate şi Consiliul Local, dar în primul rând îmi doresc ca întreaga campanie electorală să fie calată pe interesul băimărenilor şi pe proiectele mai mari sau mai mici, dar aceste proiecte trebuie să vină şi dinspre comunitate. Mi-aş dori ca băimărenii să fie cei care să formeze şi să dea viaţă întregului concept de campanie electorală a Coaliţiei pentru Baia Mare. Nu îmi doresc să fie doar o chestiune care să pornească de la mine sau de la consilierii locali spre comunitate. Vom schimba puţin lucrurile şi voi dori ca cetăţenii să facă agenda electorală a mea ca şi primar al municipiului Baia Mare şi a viitorilor consilieri locali. În acest mod îşi vor putea verifica consilierii locali modul în care se pune în aplicare fiecare proiect mai mic sau mai mare din cartierele municipiului Baia Mare. Implicarea cetăţenilor, a băimărenilor în chestiunea electorală, dar mai departe în chestiunile administrative este cheia pe care trebuie să o descoperim împreună în următorii ani”.
No comment!
Cătălin Cherecheş: „Mi-aş dori ca următorul Consiliu Local să mă degreveze de câteva sarcini şi să fie mult mai implicat în a elabora hotărâri de Consiliu Local. Vă menţionez că doar două hotărâri de Consiliu Local până acum au fost iniţiate de către consilierii locali. În Coaliţia pentru Baia Mare îşi poate găsi locul orice băimărean. Şi băimărenii sunt şi români şi maghiari şi germani şi evrei. Sunt şi liberali sunt şi social-democraţi sunt şi creştini democraţi şi ortodocşi, catolici, greco-catolici şi reformaţi. Dar cel mai important lucru este că sunt băimăreni şi majoritatea băimărenilor îşi vor găsi locul în această Coaliţie pentru Baia Mare alături de mine şi alături de proiectele pe care le avem pentru Baia Mare. Noi, în comparaţie cu ceilalţi, putem arăta trei lucruri pe care nimeni nu le poate arăta. Cum a fost Baia Mare, cum este Baia Mare azi şi cum va fi Baia Mare. Nimeni nu poate arăta acest lucru decât eu şi Coaliţia pentru Baia Mare”.
Domnule Chereches ,
miercuri, 17.02. 2016, am vrut sa ma înscriu in coaliția Dvs. Insa ambele porți ale sediului erau închise. Daca nici poarta la înscriere nu e deschisă…probabil au mai fost si alții.
Sunt sighetean ,dar traiesc in Baia Mare!
Am venit in Baia Mare cand Romplumb functiona, cand mai mirosea a migdale amare, si cand Sasarul avea miasme si toate culorile ortavilor ,mai putin culoarea apei de azi! Am prins conteinere murdare ,pline de muste, urat mirositoare, am fost fugarit de haite de caine si mai mult nu puteam bea apa de la robinet!
Acum Baia Mare este altceva! Este un oras curat imbietor, este un oras cu perspectiva chiar daca ultimile guvernari s au zgarcit cu investitii sau infrastructuri trainice. Acum vad verdeata prin parcuri, vad locuri de joaca vad fantani arteziene, vad parcari, vad drumuri moderne, iar curatenia este impecabila. Nu mi e indiferent! Stiu ca mi se va spune ca asa este normal sa arate o resedinta e judet! Deacord dar oare Satu Mare nu este resedinta de judet? In Baia Mare s a inceput ceva trainic, ceva de viitor , acel ceva se numeste recunoastere internationala, acel ceva se numeste reabilitarea unei localitati miniere seculare prin orice altceva , dar excluse fiind poluarea si mai ales noxele din prelucrarea metalelor nobile. Minereul scos de de pe vremea comunistilor a fost vandut la chinezi , mai sunt haldele cu asa zis steril dar cu multe valori continute dar pretul lor se numara nu in dolari sau euro ci in sute di mii devieti secerate de procesul tehnologic „nevinovat” dar cu multa cianura fie ea si de sodiu!