Între 1 martie și 15 mai 2021, fermierul interesat va depune cererea unică de plată pe anul curent la centrul local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii cu peste 50 ha, la centrul județean APIA.
Cererea va fi înregistrată, pe cît posibil, fără ca agricultorul să se prezinte fizic la sediul APIA. Legătura dintre fermier și salariatul APIA responsabil se face telefonic sau prin e-mail. Fermierul își va actualiza culturile din acest an. Are nevoie și de cartea de identitate (sau actele de firmă) și de extrasul de cont bancar activ.
• Fermierii care dețin animale au, în primul rînd, obligația să-și actualizeze Registrul Național al Exploatațiilor, cu ajutorul medicului veterinar concesionar, al asociației din care fac parte sau o pot face ei înșiși, dacă sînt utilizatori SNIIA. După actualizarea vînzărilor și cumpărărilor de animale, se vor adresa la centrul APIA, în vederea completării declarației sector zootehnic.
• Fermierii care dețin teren agricol au obligația să-și actualizeze fila din Registrul agricol de la primărie (dacă au apărut modificări de suprafață) și să accepte transmiterea adeverinței către APIA. Pasul următor este actualizarea parcelelor agricole, a zonelor de interes ecologic ZIE și a celorlalte informații din cerere, prin accesarea aplicației IPA ONLINE de pe site-ul www.apia.org.ro, conform Manualului de utilizare IPA-Online. (Cei care nu se descurcă singuri, trebuie să ceară ajutor de la cineva priceput să navigheze pe internet. În majoritatea cazurilor, salariatul APIA este cel care actualizează parcelele.)
• În cele din urmă, funcționarul APIA responsabil îl va chema pe fermier la sediul APIA, în vederea semnării cererii și a declarațiilor atașate.
În anul 2021, fermierii pot beneficia de: plata unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, măsurile compensatorii de dezvoltare rurală (Măsura 10 – Agro-mediu și climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăți pentru zonele care se confruntă cu constrîngeri naturale) și de ajutoarele naționale tranzitorii ANT în sectorul vegetal și zootehnic – trebuie să ai cel puțin o vacă pentru a accesa ANT-ul). Fermierii au obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR), pe tot pacursul anului și pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației.
APIA vizează carnetele de rentier
În perioada 1 martie – 31 august 2021, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește, prin e-mail, poștă sau curier, declarațiile de vizare a cererilor și a documentelor justificative, pentru plata sumei de bani reprezentînd renta viageră agricolă aferentă anului 2020.
În cazuri excepționale, rentierii se pot prezenta fizic la Centrul județean APIA, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea Covid-19. (Funcționarii APIA Maramureș îi vor contacta telefonic pe rentierii care au domiciliul în județul nostru.) Plata rentei viagere agricole (50 sau 100 euro/ha/an) se va efectua pînă la 30 noiembrie 2021. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului, conform Legii 247/2005. În Maramureș, avem 151 de rentieri, oameni care primesc o rentă pe viață pentru terenurile agricole arendate sau vîndute. Nu se mai pot face cereri la Legea 247.