Băseștenii refuză să-și vaccineze pisicile

0
34

Medicul veterinar concesionar din comuna Băsești este dr. Ciprian Tănase, practician cu experiență de 15 ani în tratarea bolilor la animalele domestice. Mai întîi, a lucrat la dispensarul veterinar din comuna Oarța de Jos, după care a concesionat activitățile sanitar veterinare din Băsești, comună cu patru sate, în care fermierii și gospodarii cresc 1.041 de unități vită mare (Băsești, 447 UVM, Odești, 310 UVM, Săliște 166 UVM și Stremț, 108 UVM). Contractul a expirat în decembrie 2020 și în luna martie 2021 va fi încheiat un nou contract de concesiune pentru următorii 4 ani. Întîrzierea nu s-a produs din vina medicului concesionar.
În această perioadă, la începutul anului 2021, medicul Ciprian Tănase și asistentul veterinar angajat Alin Lung vasccinează cîinii contra rabiei (turbării), cu vaccinul Biocan R, primit de la Direcția Sanitar Veterinară Maramureș. Vaccinarea este gratuită pentru gospodari și se apropie de final. În mod normal, acum se face și vaccinarea pisicilor contra turbării, însă proprietarii o refuză fie din comoditate, fie din cauza faptului că acțiunea nu este gratuită, virusul inactivat injectat costă 5 lei/pisică.
În luna martie, se va face vaccinarea păsărilor de curte contra pseudo pestei aviare, iar a doua campanie va fi la vară, pentru pui de iestimp.
Medicii și asistenții veterinari au de recoltat sînge de la bovinele cu vîrsta peste 2 ani, pentru analizarea probelor în laboratorul din Baia Mare, în direcția leucozei și brucelozei. În comuna Băsești, sînt circa 400 de vaci și 4 bivolițe. Urmează tuberculinarea bovinelor. Se va face de asemenea și vaccinarea anticărbunoasă la vaci, cai, oi și capre, contra antraxului, boală numită popular bubă neagră.
În luna februarie 2021, este prevăzută și recoltarea de sînge de la cabaline, pentru a le depista pe cele bolnave de anemie infecțioasă eqvină AIE. Campania se face an de an, pînă la eradicarea bolii. Caii depistați cu anemie sînt uciși, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat. De doi ani, Băseștiul nu mai are cai infectați cu AIE.
În primăvara acestui an, veterinarii vor avea mai mult de lucru ca de obicei, căci au primit sarcina excepțională să inventarieze toate animalele din gospodăriile populației și din ferme. Vor verifica nu doar starea de sănătate a șeptelului, ci și dacă vacile, porcii, oile și caprele sînt crotaliate și înregistrate în baza națională de date. Acțiunea este gratuită atît pentru gospodari, cît și pentru fermieri. (Între fermierii autorizați/comerciali și medicul veterinar concesionar, se încheie contracte pentru plata acțiunilor sanitar veterinare curente.)
Dr. Ciprian Tănase susține măsura de interzicere a comercializării antiparazitarelor și antibioticelor, dacă nu există o rețetă parafată de medicul veterinar practician. Fermierii tind să-și trateze singuri animalele, dar adesea greșesc doza de substanță activă și nu respectă timpul de pauză. La fel, pentru antibiotice – fermierii le administrează preventiv, ceea ce duce la apariția biorezistenței. După tratarea cu medicamente a oilor, vacilor, păsărilor, trebuie să fie respectată o perioadă de pauză pînă cînd laptele, carnea și ouăle vor putea fi date în consumul uman!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.