Lucrările Adunării Eparhiale

0
66

Sâmbătă, 6 februarie 2021, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, se vor desfășura lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
Cu acest prilej, de la ora 8,00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, urmată de Slujba de Te-Deum, la care va asista Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin va prezida lucrările Adunării Eparhiale pe anul 2020 sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educațional, canonico-juridic și monahal; acest eveniment se va desfășura în spațiul de jos al Catedralei Episcopale (demisol), pentru a se păstra distanțarea fizică și normele de protecție privind pandemia COVID-19.
Adunarea Eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale Eparhiei; este alcătuită din 30 de reprezentanți ai clerului și ai credincioșilor mireni.
Adunarea Eparhială se compune din reprezentanții aleși ai clerului și ai credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, cu o viață morală și religioasă demnă de un creștin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Pentru activitate potrivnică Bisericii, mandatele acestora se revocă de Adunarea Eparhială, la propunerea Chiriarhului. Membrii Adunării Eparhiale, clerici și mireni, se aleg pe termen de patru ani și pot fi aleși pentru cel mult două mandate.
Printre atribuțiile Adunării Eparhiale menționăm: susține interesele și drepturile Bisericii și ale eparhiei, conform cu prevederile canonice, statutare și regulamentare bisericești; veghează la respectarea, în cuprinsul eparhiei, a măsurilor cu caracter unitar prevăzute de Statut, regulamentele bisericești și de hotărârile organismelor bisericești centrale privitoare la administrarea bunurilor mobile și imobile ale unităților de cult din întreaga eparhie, precum și a altor bunuri patrimoniale, culturale și epitropești ale acestora; susține instituțiile și așezămintele culturale, social-filantropice și economice ale eparhiei; aprobă contul de execuție bugetară și bilanțul financiar-contabil al eparhiei, al instituțiilor și fundațiilor sale, precum și măsuri pentru asigurarea bunurilor bisericești; hotărăște cu privire la modul de administrare a bunurilor eparhiei, precum și ale instituțiilor și fundațiilor eparhiale, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare ș.a.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.