Amendă de 400 lei pentru frunze!

0
86

Legea nr. 181/2020 privind compostul obligă primăriile să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cît arunci“, și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.
Ca urmare, nu vom mai putea arunca la gunoi resturile vegetale din grădină, nici resturile de alimente din bucătărie, nici hîrtia și nici cartonul. Garda de Me­diu ne va amenda cu 400-800 lei dacă vom face acest lucru. Toate deșeurile degradabile (aerobic sau anaerobic) trebuie compostate în compostorul din curte, la țară, sau în compostoarele publice, la oraș.
Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să le depună în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor. Amenzile sînt de 10.000-20.000 lei pentru persoanele juridice. Le­gea nr. 181/2000 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile va intra în vigoare din 20 februarie 2021. Compostul rezultat prin biodegradarea deșeurilor va fi folosit ca îngrășămînt în agricultură.
Legea va fi aplicată pas cu pas, perioada de acomodare fiind pînă în 2023. În prezent, reciclăm sub 15% din totalul deșeurilor municipale, sub formă de hîrtie, plastic, metal și sticlă, iar normele europene ne obligă să ajungem la 55% pînă în anul 2025. Deocamdată, în Maramureș, nu vedem nici o intenție de colectare separată a deșeurilor biodegradabile. Nu există compostoare publice și nici tocătoare de resturi vegetale rezultate din tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.