Trei obiective din Țara Lăpușului în patrimoniul mondial UNESCO

0
163

Luni, 16 noiembrie, s-a celebrat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, prilej pentru a aduce în atenție elementele autohtone, de a conştientiza valoarea lor şi de a le oferi protecția de care au nevoie.
În acest context, Țara Lăpușului se poate mândri cu trei obiective.
• Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, din satul Rogoz, construită în anul 1663, eveniment susținut de inscripția de la intrare care evocă invazia tătară din 1661. Se regăseşte în patrimonial UNESCO din anul 1999.
• În 2012, patrimoniul imaterial s-a îmbogățit cu Badea Pițiș, unul dintre cei zece români declarați „păstrători“ ai tradiţiilor populare ale umanităţii, îndeplinind simultan calităţile de purtător, păstrător, creator de patrimoniu imaterial și performer capabil să transmită modele culturale tradiționale. S-a născut la 13 martie 1939, în comuna Lăpuș. Doinește de când se știe, ținând cu sfințenie la buna păstrare a tradiției. Încă din perioada copilăriei, a cântat vocal, cu fluierul și trâmbița, purtând cu demnitate costumul popular. Stilul interpretat de Badea Nicolae, din Ţara Lăpuşului, poartă numele de „horea din grumaz“ sau “horea cu noduri”.
• Al treilea obiectiv îl reprezintă Codrii Seculari, din Strâmbu Băiuț şi Groşii Țibleșului, incluși în patrimoniul natural UNESCO în iulie 2017.
Au fost puşi sub protecție în anul 2005. Obiectivul principal al ariei protejate îl constituie conservarea unor ecosisteme forestiere virgine și cuprind cel mai bine conservate arborete de fag și amestec de fag-brad, iar râșii, lupii și urșii populează încă aceste păduri sălbatice. Aici, specii pe cale de dispariție ale florei și faunei și-au conservat diversitatea genetică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.