Reducerea riscului de progresie a dizabilității la pacienții cu scleroză multiplă

0
78

Pacienții români care suferă de o formă mai rară de scleroză multiplă, scleroza multiplă primar-progresivă, au acces la singurul medicament aprobat în UE pentru această formă de boală. Acest lucru a fost posibil datorită evaluării HTA a medicamentului.
Scleroza multiplă este o boală inflamatorie, dar și degenerativă, cronică, evolutivă, care afectează ireversibil celulele nervoase din creier și măduva spinării. Apar simp­tome și semne neurologice, unele dintre ele ireversibile în timp (handicap motor, tulburări ale acuității vizuale, de echi­libru, scăderea funcțiilor cognitive, tulburări psihiatrice asociate). Boala poate afecta mersul. Pot apărea de asemenea contracturile musculare. Boala afectează adulții de peste 40-50 de ani, femeile și bărbații în egală măsură.
Dr. Irene Davidescu (foto), șef de lucrări, medic primar neurolog, a subliniat: „Pentru pacienți este extrem de important să aibă acces cât mai devreme la diagnostic și la terapii moderne pentru că este dovedit științific că începerea cât mai rapidă a tratamentului modificator al evoluției bolii determină întârzierea instalării dizabilității neurologice, astfel încât pacienții să poată avea o viață cât mai aproape de normal, un timp cât mai îndelungat. Din păcate, deocamdată nu există un tratament care să vindece scleroza multiplă, încă medicamentele nou apărute pot atenua manifestările bolii și încetini accentuarea dizabilității”.
Această maladie afectează circa 700.000 de persoane în Europa, dintre care aproximativ 96.000 suferă de o formă primar progresivă de scleroză multiplă, una dintre formele care provoacă invalidități.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.