Culmea, cu cât te adâncești mai mult în Maramureșul tradițional, găsești contraste haioase. Adevărate anomalii, unde te așteptai mai puțin. În jurul orașelor, da, te aștepți, dar nu în cătune sau în sate tradiționale moroșenești. Alegem de această dată Maramureșul istoric, cu observația că nici zona de sud a județului nu va scăpa…
Prima anomalie, izbitoare de-a dreptul, este că… mai avem pădure. La cât material lemnos circulă pe drumuri, se vede în gările din zonă sau se poate vedea prin curți, Maramureșul trebuia să fie deja un deșert. Uite că nu e! Apoi, altă interesantă anomalie sunt satele-oraș. Săliștea și Dragomirești sunt orașe în urma unor orgolii, în care nici măcar locuitorii nu se simt orășeni și nici nu vor asta. Orașele de pe Valea Izei au ciurdă, stâni, târg. Sunt frumoase de altfel, sunt niște comune frumoase! O altă anomalie a Maramureșului istoric este că… are turiști! E practic incredibil, câtă vreme nu există nici o strategie zonală. Nu există nici măcar o colaborare de gen între două localități vecine, gen Vișeu-Borșa sau Botiza-Poienile Izei. Nimic. Fiecare face ce poate și cum știe, singura promovare se face bisericilor de lemn și mănăstirii Bârsana, Sighetul având totuși un statut aparte. Drumul e zob, semnalizări spre obiective nu sunt, dar… sunt turiști!!!
Sunt și anomalii punctuale aici, în Maramureș, nu doar generale sau contextuale. Între Ruscova și Leordina există un pod care… n-ar trebui să mai existe. A fost rupt la mijloc de inundațiile din… 1970! Oricum, majoritatea podurilor din județ n-au văzut vreo reparație capitală și sunt ieșite din uz, dar acesta e deosebit! Are burtă la mijloc, dar trec zilnic mașini, căruțe și bicicliști, de 50 de ani! Altă anomalie? Dinozaurul de la Bogdan Vodă, ce tronează într-o curte, părăsit în anii 80-90. Legenda spune că era o comandă de la Muzeul Antipa pentru un dinozaur făcut la scară naturală, din gips, la mina Borșa. Cu un drum, s-a făcut și un Vodă Bogdan, al cărui tors a ajuns în curtea unui „boier” borșean iar calul îi ține de urât dinozaurului! Asta da atracție turistică! Altă anomalie frumoasă ar fi străzile întinse pe două localități. O situație se petrece pe Șugău, unde pe prima bucată sunt săteni din Vadu Izei și de la un podeț încolo sunt sigheteni. Evident, plătitori de taxe și impozite de oraș!!! Apoi, există o porțiune de DJ 186 unde pe o parte a străzii sunt cuheni din Bogdan Vodă și pe cealaltă ieudeni, în Gura Ieudișorului!
În fine, kitschul. Nicăieri nu poți vedea, zicem noi, asemenea contraste ca în Maramureș. Cu cât mai tradițională a fost comunitatea, cu atât se găsește câte un „lord” revenit sau nici măcar revenit din străinătăți, care să arate sătenilor cum se face o casă… Avem casă mov la Șieu. Avem o mostră superbă de kitsch, de pus în ramă și de predat la școala de artă, la o casă țiclam împănată cu țevi de inox de pe Valea Muntelui din Bârsana. Avem casă de lemn cu gard de zid portocaliu și cu țevi de inox. Avem porți maramureșene înfipte în țevi, unele vopsite „cochet” în albastru, la Ieud.
Iată o scurtă listă a anomaliilor maramureșene. Mai sunt. Multe, frumoase. Ce merită descoperite. Iată o invitație la turism real! Avem drumuri către nicăieri, acces spre cătun pe calea ferată sau căi ferate nefolosite de 20 de ani. Avem vile cu 20 de camere în care nu locuiește nimeni și case de lemn în care stau trei generații. E frumos Maramureșul, cu toate anomaliile sale!!
O alta anomalie in Viseu de Mijloc
Este vorba despre asfaltarea drumului pe Valea Botoaia din Viseu de Mijloc,sat apartinator al orasului Viseu de Sus. Astfel lucrarea este una buna care s-a efectuat in 2 ani si a fost finalizata in 2017. As avea mai multe intrebari pentru factorii de decizie,astfel:
1-De de s-a facult aceasta lucrare cu prioritate pentru cateva case razlete de pe aceasta vale si nu s-a facut pe Valea Vinului,care este o alta vale tot in Viseu de Mijloc ,care are o populate numeroasa si are cateva izvoare de apa minerala find o zona de interes tuistic ?
2-De de nu s-a continut drumul de pe Botoaia care are o lungime de cca 5 km cu inca 500 metri pentru a face legatura cu un alt drum existent pe culme si care apartine de Salistea de Sus,pentru a fi cu adevarat until si a face inca o cale de comunicare intre Valea Izei si Valea Viseului ? Ar fi necesar ca cei doi primari sa rezolve aceasta problema. Daca nu se va face aceasta jonctiune, este o mare irosire de fonduri cu realizarea acestui drum aproape pentru nimic.Nu vreau sa fiu inteles gresit de catre putinii locuitori de pe Botoaia in sensul ca nu ar fi meritat sa fie scosi din noroaiele de dinaintea modernizarii drumului,dar lucrurile trebuiesc sa fie eficiente in sensul ca s-a construit un drum pe care nu circula aproape nimeni ,nefiind in trafic decat cateva vehicule zilnic.