După rugăciuni şi dangănele clopotelor de la cele 6 mănăstiri ce înconjoară Zona Lăpuş, ce vestesc îngroparea vechiului an, sub un covor imens şi luminos împletit din mii de beculeţe multicolore, în faţa unui brad uriaş împodobit, într-o atmosferă sărbătorească, cu pahare de şampanie în mîini – mii de lăpuşeni au ales să întîmpine împreună Noul An 2016, în Piaţa Eroilor, sub o ploaie de artificii. A fost un spectacol superb la miezul nopţii. Într-un entuziasm general, toţi cei prezenţi în Piaţa Eroilor s-au îmbrăţişat, şi-au urat „An Nou cu sănătate, fericire, multe bucurii!”, au ciocnit pahare cu şampanie. Cîţiva tineri lăpuşeni, respectînd o tradiţie-superstiţie, în paharele cu şampanie au pus cîte un bănuţ (monedă), care, ziceau ei, le va aduce bucurii şi mulţi bani în 2016. După aceste momente fastuoase, imediat după miezul nopţii, am luat „pulsul” oraşului. Primul popas l-am efectuat la Cantina-restaurant „Casa Lăpuşeană”, unde lîngă un brad împodobit într-un şemineu ardeau în voie lemne de fag care emanau o căldură plăcută ca la gura sobei din casa bunicilor. Într-un spaţiu rustic, au petrecut zeci de tineri studenţi, oameni de afaceri prosperi, consilieri locali, medici, ingineri, pensionari etc.
Mîncărurile tradiţionale gustoase au fost gătite de către personalul propriu. Muzica şi antrenul pentru petrecăreţi au fost asigurate de un taraf şi un solist vocal, care au întreţinut voia bună pînă dimineaţa. Revelion la „Casa Preturii”. Aici, patronii prosperi Firicel Şanta şi soţia sa au avut oaspeţi chiar de peste hotare, multe perechi de tineri şi căsătoriţi, ingineri, patroni, oameni de afaceri şi 10 prieteni veniţi la Revelion tocmai din Arad, care au petrecut trecerea dintre ani într-un mod cu totul deosebit. Antrenul şi voia bună au fost asigurate de către o tînără şi talentată solistă de muzică populară şi formaţia domniei sale. La Restaurantul „Alex”, situat între Tg. Lăpuş şi satul aparţinător Dămăcuşeni, s-au veselit ca-n poveşti peste 200 de lăpuşeni. Aici am consemnat o surpriză culinară – o împletitură din fîşii de carne stropite cu ulei de măsline şi coapte la cuptor pe lemne. Revelion rustic în limba maghiară. În satul Dămăcuşeni, locuit în procent de 97% de cetăţeni de etnie maghiară, au petrecut trecerea dintre ani, sute de maghiari, în majoritate tineri. S-au servit mîncăruri alese, tradiţionale ungureşti, s-au veselit pînă dimineaţa şi au dansat valsuri, tangouri şi vestitul joc popular ceardaşul. O petrecere ca-n poveşti cu mîncăruri şi băuturi tradiţioanale au încins de noaptea pînă dimineaţa şi cîteva familii la Cofetări Dulciuri-1”. Revelion la „Plăpumioara”. Nu-i putem uita nici pe cei care au ales să sărbătorească Revelionul în cea mai importantă instituţie: “mijlocul familiei”. Privind oraşul luminat bloc cu bloc, am reuşit să ne facem o idee asupra bugetului lăpuşeanului. Masa mai puţin îmbelşugată, dar căldura familiei, şampania şi televizorul au oferit bună dispoziţie! Şi un fapt relevant – peste tot în locaţiile vizitate de noi, Revelionul 2016 s-a desfăşurat timp de două nopţi, e drept, cu meniuri diferite. Începutul unui an nou creează întotdeauna o aşteptare a bucuriilor viitoare, chiar dacă este o senzaţie copilărească. Magia sărbătorilor iernii ne rămîne în suflet ca o speranţă încă nedesluşită. La mulţi ani!