Duminică, 3 mai 2020, de la ora 10,00, Duminica Mironosiţelor, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Paraclisul Episcopal din Baia Mare cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Adrian Morar, referent în cadrul sectorului social-filantropic și misionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Ionuț Todorca, secretar eparhial.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Arhid. Vlad Verdeș, inspector pentru catehizarea tineretului, Diac. Lucian Burnar de la Secretariatul Episcopiei, teologul Onuț Păcurar, responsabilul Magazinului Bisericesc din cadrul Centrului Eparhial.
Pentru ca să poată fi urmărită de credincioşi, Sfânta Liturghie Arhierească, fără prezenţa acestora, a fost transmisă în direct pe adresa de Facebook a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, conform prevederilor ordonanţelor militare care prevăd desfăşurarea slujbelor religioase fără credincioşi, pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS CoV-2 în cadrul pandemiei din această primăvară.
Cuvântul de învăţătură
Un amplu cuvânt de învăţătură despre Femeile Mironosiţe şi rolul lor în Biserica lui Hristos a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, la momentul pricesnei.
„Biserica le-a consacrat o duminică, pentru că, asemenea Apostolilor, ele L-au urmat îndeaproape pe Mântuitorul în toată perioada celor trei ani şi jumătate de activitate dumnezeiască, unele dintre ele fiind foarte bogate, provenind din familii nobiliare, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Toate Femeile Mironosiţe sunt menţionate în Sfintele Evanghelii ca parcurgând ultimele momente din călătoria pământească a Mântuitorului. Maica Domnului era nelipsită. Ea era sufletul şi Sfinţenia Femeilor Mironosiţe. Inima şi iubirea lor erau asemănătoare cu a Maicii Domnului faţă de Iisus Hristos, o iubire sfântă, o iubire curată, o iubire de o fidelitate neîntâlnită chiar şi la Apostoli în ultimele momente pământeşti ale Mântuitorului. Astăzi cinstim icoana Sfintelor Femei Mironosiţe, care, întocmai ca Apostolii, L-au urmat pe Hristos, L-au însoţit şi L-au mărturisit după Înviere, pentru că ele au fost cele care, mai întâi, au primit în dar de la Mântuitorul, pentru curajul lor, bucuria de a se întâlni cu Mântuitorul Înviat. Le cinstim astăzi pe Femeile Mironosiţe pentru că Însuşi Mântuitorul le-a cinstit şi le-a răsplătit şi sunt meţionate pe rând în Sfintele Evanghelii. Cele pe care le menţionează Sfântul Evanghelist Marcu au asistat inclusiv la luarea de pe Cruce a Mântuitorului de către Iosif din Arimateea, sfetnicul cu bun nume, tot un demnitar al comunităţii iudaice, dar care, credea în Hristos în taină şi Îl iubea, ca de altfel, şi Nicodim, care au pregătit trupul Domnului pentru punerea în mormânt. Iosif s-a dus la Pilat şi a cerut trupul mort. Ei sunt pomeniţi în Sfintele Evanghelii şi în Slujba Prohodului Domnului.”
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre mesajul pe care Mântuitorul îl transmite prin Femeile Mironosiţe Apostolilor, ele fiind primele persoane cărora li se arată după Înviere:
„După Înviere, Mântuitorul le face Femeilor Mironosiţe darul de a le arăta Trupul Său Înviat, le salută, le aduce bucuria şi pacea şi le dă o misiune: să se ducă şi să vestească Apostolilor că El este viu şi că va merge în Galileea. Acesta a fost primul dar pe care Mântuitorul l-a făcut Femeilor Mironosiţe, ele devenind binevestitoare. De atunci şi până astăzi Biserica lui Hristos le cinsteşte şi le-a aşezat alături de Maica Domnului, care era împreună cu ele. În icoană sunt zugrăvite toate Femeile Mironosiţe.”
Amintind că astăzi este adevărata zi a femeii creştine, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a a dus un elogiu femeii şi mamelor creştine:
„Astăzi este ziua tuturor femeilor creştine, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Ale mamelor creştine din toate timpurile. Ale mamelor noastre sfinte care au umplut cerul de Sfinţi şi pământul de oseminte. Cimitirele sunt pline de osemintele creştinilor buni, care au trăit viaţa, au mărturisit credinţa, au avut dreaptă credinţă, dreaptă mărturisire, dreaptă vieţuire, dreaptă făptuire şi au plecat în nădejdea învierii şi vieţii de veci şi au acolo, la căpătâi, crucea. Crucea mărturie, că prin cruce primesc lumina Învierii şi viaţa veşnică. Sunt pline calendarele şi sinaxarele de sfinţii pe care i-au născut mamele creştine. Este plină umanitatea şi pământul de ştiinţa cărţii, de ştiinţa Duhului, de arta frumuseţii şi a divinităţii, pentru că mamele creştine au ştiut să crească eroi, savanţi, medici, învăţători, profesori, slujitori ai lui Dumnezeu şi au ştiut să fie ziditoare din momentul în care Dumnezeu le-a zis „nu vă temeţi”. Nu s-au mai temut să aducă pe lume fii şi fiice, pentru că au ştiut că nu sunt ai morţii şi ai pământului şi ai întunericului, ci sunt ai lui Dumnezeu, fiii lui Dumnezeu după har, mamele voievozilor noştri, mamele marilor oameni. Maica Domnului este mama tuturor neamurilor şi ale tuturor femeilor de pe pământ şi începutul sfinţeniei. Prin ea a venit harul. De aceea a şi salutat-o Arhanghelul Gavriil, trimisul lui Dumnezeu, bucură-te cea plină de har. Domnul este cu tine. Binecuvîntată eşti tu între femei. Şi împreună cu Maica Domnului sunt toate Femeile Mironosiţe şi toate femeile creştine şi toate fecioarele înţelepte care păstrează candela aprinsă, candela în ţelepciunii, cu untdelemnul înţelepciunii şi a faptelor bune. Mamele care au născut voievozii, Mamele care au născut savanţii, mamele care au născut cercetătorii, care au dus lumea mai departe au fost mame sfinte. Începând cu mama Sfântului Constantin, primul împărat creştin, şi a împodobit lumea cucerită de el cu biserici şi altare, pentru că a avut acea mamă sfântă, Sfânta Împărăteasă Elena. Şi ei sunt întocmai cu Apostolii cinstitţi, ca Maria Magdalena. Şi apoi atât de multe mame strălucite: ale Sfinţilor Părinţi, mama Sfântului Ioan Gură de Aur, care nu s-a mai căsătorit, a rămas văduvă la 20 de ani, mamele Sfinţilor Părinţi din veacul de aur, Sfânţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Grigorie de Nisa, Ambrozie, Fericitul Ieronim, Fericitul Augustin, Atanasie al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Sofronie, mari părinţi ai Bisericii lui Hristos. Au fost Sfinţi Părinţi pentru că au fost părinţii lor sfinţi şi mamele lor sfinte. Aşa i-au crescut.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a amintit în continuare despre rolul şcolilor epocii în viaţa creştinismului, şcoli prin care s-au creat atâtea valori de-a lungul veacurilor:
„Asta a fost educaţia, şcoala de acasă şi şcoala din biserică. Astăzi vrem să ne lipsim de şcoala din biserică. Biserica e şcoală pentru toată viaţa, e artă şi cicivilizaţie, lumină, spital, e aşezământ social, e tot ce vrei. Biserica, dacă poţi să înţelegi, dacă ai lumină în mine şi raţiune omenească. Dacă n-au înţelepciune dumnezeiască (oamenii de azi n.n.), măcar raţiune omenească sa ai ca să înţelegi că Biserica n-a făcut vreodată rău omului, ci îl salvează, îl ajută, în îndrumă, în educă, în transformă din om al pământului, în om al cerului. Îl transformă din om pământesc în om ceresc, asta face Biserica. În înnobilează, îl sfinţeşte o viaţă întreagă ca să se poată întoarce în familia lui Dumnezeu. Cât de mult a făcut Biserica pentru femeia creştină! I-a dăruit inclusiv această zi, (Duminica Mironosiţelor n.n.). Ne-a dăruit-o ca icoană. Pentru fiecare din noi mama este icoana sfinţeniei supreme. Pentru fiecare dintre noi. Mama noastră oricât de modestă sau bătrână, oricât de săracă ar fi fost, lipsită de posibilităţi materiale şi de titluri nobiliare. Mama noastră este icoana sfinţeniei şi o aşezăm lângă Maica Domnului fiecare dintre noi. Şi acolo este şi ne poartă în rugăciuni. Ne-a purtat în iubire, ne-a crescut cu jertfelnicie, ne-a crescut cu dragoste, ne-a crescut cu eforturi mari, ne-a purtat la şcoală, ne-a creat un viitor şi apoi ne-a urmărit până s-a stins ca o candelă viaţa ei, dar nu s-a stins sufletul, pentru că ne-a luat cu ea acolo unde s-a dus şi ne poartă în rugăciuni. Să cinstim pe Maica Domnului, pe Femeile Mironosiţe şi toate mamele creştine şi fecioarele creştine înţelepte care au candela aprinsă în aşteptarea Mirelui. Pentru că, iată, Mirele vine în miezul nopţii şi fericită este sluga pe care o va afla priveghind. Aceasta este privegherea: Liturghie, Credinţă, Înviere, Lumină şi Har.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a felicitat Asociaţia Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei” a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, coordonator preot Viorel Bud, preşedintă Varvara Pop, care desfăşoară o activitate de ajutorare a celor nevoiaşi de peste 10 ani. În Eparhie mai există Mănăstirea istorică din Ieud, cu hramul „Duminica Mironosiţelor” şi două biserici, în Baia Mare şi localitatea Săsar.